Jaskółcze gniazda czyli pyszny przepis na mielone z jajkiem

Co to jest danie jaskółcze gniazdo? Jaskółcze gniazda to potrawa wywodząca się z kuchni śląskiej. Są to rolady z przygotowywane mięsa wieprzowego, w które zawinięte jest jajko ugotowane na twardo. Ile kucharek tyle sposobów ich przygotowania. Można je zrobić z mięsa mielonego, ze schabu lub szynki, można podać w sosie chrzanowym, ale nierozerwalnym elementem jaskółczych gniazd są jajka. Bo jaskółcze gniazdo to danie z jajkiem najogólniej rzecz ujmując.
Jaskółcze gniazda przepis
Do wykonania dania jaskółcze gniazda potrzebujemy:
- 500 gramów mięsa mielonego,
- 6 jajek,
- cebulę
- bułkę tartą
Sposób przygotowania:
- 5 jajek gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę obieramy i podsmażamy na patelni, a następnie też zostawiamy do wystygniecia.
- W misce mieszamy mięso mielone z surowym jajkiem, podsmażoną cebulą i bułką tartą. Mięso najlepiej wyrabiać ręką.
- Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, ale można też dodać trochę chili.
- Wyrobioną mięsną masę odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły.
- W międzyczasie obieramy ostygnięte jajka ze skorupek.
- Przystępujemy do formowania jaskółczych gniazd – jajka (lub ich połówki, zależy od prywatnych preferencji) obtaczamy masą mięsną.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim uformowane kotlety do czasu, aż będą miały złocisty kolor.
Mielony z jajem czyli jaskółcze gniazda to świetna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się też na wszelkich spotkaniach rodzinnych, gdzie musisz wykazać kreatywnością i inwencją twórczą w kuchni. Z pewnością Twoi goście będą zachwyceni podanym daniem.
Jaskółcze gniazdo pyszne kotlety z piekarnika
Możesz też nieco zmienić przepis na jaskółcze gniazda i najpierw delikatnie podsmażyć je na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Zabieg ten wpłynie pozytywnie na smak kotletów oraz na ich kaloryczność, gdyż upieczone będą zdrowsze niż smażone na oleju.
Jaskółcze gniazda ze schabu
Jaskółcze gniazda z mielonego to zaledwie jedna z możliwości, dzięki którym przyrządzisz tą potrawę. Warto wypróbować też inny przepis, gdzie zamiast mięsa mielonego użyjesz płatów schabu. Zamiana mięsa mielonego na schab, sprawi, że danie będzie bardziej wykwintne. Do ich wykonania potrzebujesz:
- 6 plastrów schabu,
- 6 jajek,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- musztardę,
- małą cebulkę,
- sól oraz pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
- Plastry schabu delikatnie rozbijamy tłuczkiem, a następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy musztardą.
- Na każdym płacie mięsa kładziemy plasterek boczku wędzonego.
- Cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Na plastach schabu i boczku kładziemy odrobinę cebulki.
- Na mięsie układamy jajka (całe lub połówki, zależy od preferencji).
- Całość owijamy schabem, formując roladki. Zawiązujemy nicią kuchenną, aby nie rozpadły się podczas dalszej obróki.
- Na aptelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim powstałe rolady.
- Podsmażone rolady przekładamy do naczynia żaoodopornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Tak przygotowane rolady można podać z kluskami śląskimi i sosem. Idalnie sprawdzą się na świątecznym obiedzie z teściową.
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym
Rolady ze schabu przygotowane według wyżej wymienionego przepisu, aż proszą się by podać je z jakimś sosem. Najlepiej będzie pasował sos chrzanowy, który swą ostrością przełamie smak mięsa i jajka.
Do przygotowania sosu potrzebujesz:
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka,
- 2 łyżki mąki
- masło.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy.
- Dolewamy bulion warzywny w dalszym ciągu energicznie mieszając.
- Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, a następnie wlewamy do rondla i zagotowujemy.
- Dodajemy chrzan ze słoiczka i przestajemy gotować, aby nie stracił swojego aromatu.
- Na końcu doprawiamy według uznania.
Interesuje Cię inny rodzaj przyrządzenia mięsa? Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem na kotlety z grochu.
Być może to właśnie ta wersja – wegetariańska – przypadnie Ci do gustu. Smacznego!