Jak zrobić kotlety z grochu?

Jak zrobić kotlety z grochu

Zastanawiasz się Jak zrobić kotlety z grochu? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem! Groch to popularna roślina strączkowa, która uznawana jest za jedną z najstarszych na świecie. Jak wszystkie inne strączki jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz cennego białka, które powinno stanowić podstawę zbilansowanej i odżywczej diety. Fakt ten sprawia, że groch jest nieodłącznym elementem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.

Z grochu można przyrządzić wiele doskonałych potraw, których będzie smacznym składnikiem lub głównym elementem. Przykładem potrawy z wykorzystaniem tej rośliny są kotlety z grochu, które są idealną i smaczną propozycją na obiad lub kolację. W poniższym artykule poznasz sprawdzony przepis na kotlety z grochu, który podbije podniebienia wszystkich domowników. Zapraszamy!

Jak zrobić kotlety z grochu — niezbędne składniki

Kotlety z grochu to doskonała alternatywna dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są bogate w białko i znacznie lżejsze od klasycznych mięsnych potraw. Mimo to są bardzo pożywne i sycące, więc spełnią oczekiwania nawet miłośników kuchni tradycyjnej. Kotlety z grochu są bardzo proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia niepotrzebne są wyszukane składniki. Większość z nich znajdzie się w każdej kuchni. Co więcej, jest to posiłek wegetariański, więc z powodzeniem może znaleźć się w codziennym jadłospisie osób unikających mięsa.

Jak zrobić kotlety z grochu? – przepis

Przepis na kotlety z grochu uwzględnia same znane składniki. Podstawą kotletów jest oczywiście groch łuskany. Zanim przejdziemy do przygotowania kotletów, groch musi zostać uprzednio namoczony w wodzie, najlepiej na noc. Do zagęszczenia masy kotletów niezbędna jest kasza manna, która zastępuje bułkę tartą. Warto wspomnieć, że manna jest produktem bogatym w gluten, więc jeżeli go nie tolerujemy, powinniśmy zastąpić ten składnik bezglutenowym odpowiednikiem, na przykład mąką jaglaną.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Kuchnia Poznańska - wyróżniki kuchni Wielkopolskiej

By masa na kotlety się odpowiednio połączyła i ścięła, należy użyć jajka, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Każda potrawa smakuje znacznie lepiej, kiedy wykorzysta się do jej przygotowania odpowiednie przyprawy. Przepis na kotlety z grochu uwzględnia szczyptę kminku, sól, czarny świeżo mielony pieprz oraz odrobinę kurkumy i przyprawy curry. Oczywiście rodzaj przypraw można dowolnie modyfikować, jednak wymienione przez nas idealnie komponują się z roślinami strączkowymi.

Do składników należą także cebula oraz czosnek, które są także podstawą przepisu na klasyczne mielone. Nie warto ich pomijać, bo nadają kotletom z grochu wyraźnego smaku i aromatu. Używając świeżych ząbków czosnku, przydatna przydaje się praska, przez którą można je przecisnąć. By uzyskać odpowiednią konsystencję masy na kotlety z grochu, warto sięgnąć po blender ręczny. 

Jak zrobić kotlety z grochu przepis

Jak przygotować kotlety z grochu?

Wiemy już, jakie składniki są nam potrzebne. Czas dowiedzieć się, jak zrobić kotlety z grochu!

  • Zanim przystąpimy do tworzenia masy na kotlety, należy dzień wcześniej dokładnie wypłukać groch zimną wodą w dużej misce, najlepiej dwa razy aż do czasu, gdy woda będzie przejrzysta. Następnie groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.
  • Pozostałą wodę z moczenia grochu odlewamy, a ziarna grochu umieszczamy w garnku. Czas je ugotować. Zalewamy groch wodą tak, by go dokładnie przykryła. Do garnka dodajemy pół łyżeczki soli i szczyptę kminku. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Całość gotujemy około 50 minut, do czasu aż nasiona zaczną się rozpadać. Jeżeli przed tym czasem woda wyparuje z garnka, a nasiona będą twarde, dolewamy niewielką ilość wody. Gdy groch się ugotuje, studzimy go.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na niej jedną cebulę. Gdy nabierze koloru, dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i po krótkiej chwili całość ściągamy z ognia.
  • Ostudzony groch umieszczamy w większej misce i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę z dodatkiem ostudzonej cebuli, czosnku oraz jajkiem, przyprawami i dwoma łyżkami kaszy.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki z grochu.
  • Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy nasze kotlety, aż będą zarumienione. Smażymy po obu stronach, odwracając po około 3 minutach.
  • Usmażone kotleciki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami lub sosem.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak zrobić pyszny krem patissiere? Praktyczny przewodnik dla początkujących

Z czym podawać kotlety z grochu?

Kotlety z grochu mogą stanowić propozycję na drugie śniadanie, obiad czy kolację. Dobrze komponują się z innymi świeżymi warzywami oraz dipami. Warto spróbować zaserwować je z sosem czosnkowym, koperkowym czy lekkim jogurtowym. Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne mięsne potrawy na obiadowym talerzu. W takim wydaniu dobrze smakują z ryżem, ziemniakami czy ulubioną kaszą i bukietem surówek.

Kotlety z grochu świetnie będą smakować także jako dodatek do wrapów, zastępując miejsce mięsa drobiowego, wieprzowego czy zwykłego wegetariańskiego falafella. Kotlet z grochu może posłużyć także jako wypełnienie domowego wegetariańskiego burgera.

Co można zrobić z grochu łuskanego?

Groch łuskany jest świetną i odżywczą rośliną, która umożliwia stworzenie wielu ciekawych i smacznych potraw. Łuskany i namoczony groch uzupełni smak każdej lekkiej sałatki, będąc świetnym źródłem białka. Oprócz tradycyjnej grochówki, z ziaren można ugotować bardzo sycącą zupę krem, idealnie komponującą się z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Każdy z nas zna także tradycyjny przepis na wigilijną kapustę z grochem, która uchodzi za symbol obfitości. Groch łuskany jest również popularnym składnikiem aromatycznych dań kuchni indyjskiej, której podstawą są strączki.

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.