Jak zrobić dobre flaki? – Podpowiadamy!

Jak zrobić dobre flaki

Zastanawiasz się jak zrobić dobre flaki? Flaki to tradycyjna polska potrawa, która jest nie tylko bardzo pożywna i sycąca, ale także wyróżnia się niezwykłym aromatem. W zależności od regionu kraju danie przyrządza się na wiele sposobów, jednym z nich są flaki pałuckie. Jest ono łatwe w przygotowaniu, tania oraz smaczna co sprawia, że warto przygotować ja samodzielnie.

Jak zrobić flak wołowe?

Podstawą przyrządzenia wyśmienitych flaków jest zakup dobrej jakości mięsa oraz jego odpowiednie przygotowanie. Warto pamiętać także o dodatku aromatycznych przypraw, dzięki którym danie nabierze niesamowitego smaku oraz wyrazu.

Składniki:
  • kilogram flaków wołowych, pokrojonych (można użyć do potrawy żołądków oraz fragmentów wnętrzności wołowych)
  • cztery marchewki
  • pół selera
  • trzy ząbki czosnku
  • jedna pietruszka
  • dwie cebule
  • dwie łyżki mąki pszennej
  • trzy listki laurowe
  • ziele angielskie – pięć ziarenek
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka stołowa majeranku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • świeża natka pietruszki
  • łyżeczka papryki słodkiej, suszonej
  • dwanaście ziaren świeżo mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Najpierw należy dokładnie opłukać flaki zimną wodą, a następnie zalać je jeszcze raz i pozostawić na godzinę do namoczenia.
  2. Po tym czasie gotujemy flaki przez około pół godziny na średnim ogniu.
  3. Wodę po gotowaniu odlewamy i zalewamy mięso czystą, a następnie ponownie gotujemy przez mniej więcej czterdzieści minut, aż miękną.
  4. Flaki odsączamy, płuczemy i ponownie zalewamy wodą w czystym garnku.
  5. Do gotującej się wody dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, imbir oraz majeranek. Pozostawiamy garnek na wolnym ogniu.
  6. W międzyczasie myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce o średnich oczkach marchew, pietruszkę oraz seler.
  7. Do gotujących się flaków, dorzucamy warzywa i gotujemy pod przykryciem przez około dwadzieścia minut.
  8. Po tym czasie dosypujemy pozostałe przyprawy: cukier, paprykę słodką, sól, gałkę muszkatołową oraz zmielony, czarny pieprz.
  9. W kolejnym kroku obieramy cebule i czosnek oraz kroimy je w kostkę.
  10. Smażymy na oleju przez około piętnaście minut, a następnie dodajemy mąkę. Przez kilka minut robimy zasmażkę dolewając odrobinę wywaru.
  11. Łączymy składniki oraz wlewamy do flaków cały czas mieszając, w ten sposób, żeby sos się zagęścił.
  12. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek oraz świeżą pietruszkę.
  13. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut i ewentualnie doprawiamy przyprawami według własnego uznania.

Potrawa najlepiej smakuje serwowana na gorąco ze świeżym pieczywem pszennym.

Jak zrobić dobre flaki przepis

Jak dobrze doprawić flaki?

Wśród podstawowych przypraw jaki znajdują się na liście składników do tradycyjnych flaków pałuckich można znaleźć sól, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz gałkę muszkatołową. Ale jak zrobić dobre flaki? Aby wzbogacić smak dania niektóre gospodynie dodają jednak również przyprawy takie jak mielony imbir, rozdrobnione jagody jałowca czy cząber. Niektóre przepisy podają także dodatkowy składnik taki jak bazylia czy kurkuma, dzięki którym danie nabiera bardziej orientalnego smaku. Podczas przyrządzania flaków zawsze warto dodać również odrobinę cukru, dzięki któremu aromat potrawy będzie głębszy.

Jak zrobić dobre flaki po zamojsku?

Flaki po zamojsku to potrawa bardzo zbliżona do tradycyjnej, wołowej wersji. Różnica pomiędzy obiema potrawami polega na dodaniu do dania w fazie przyprawiania sosu koncentratu pomidorowego. Kolejną różnicą o jakiej należy pamiętać podczas gotowania jest rodzaj tłuszczu jaki zamierzamy użyć. Do flaków po zamojsku używa się bowiem smalcu zamiast oleju rzepakowego. W zależności od przepisu proporcje przypraw również mogą być różne.

Jakie flaki wybrać do zupy?

Wśród flaków jakie można zakupić z pewnością warto zdecydować się na wersję wołową. Dobrą alternatywą są także delikatniejsze w smaku flaki cielęce. Nie wymagają one aż tak długiego czasu gotowania oraz są bardziej miękkie. Podczas zakupów z pewnością warto zwracać uwagę na świeżość mięsa oraz jego jakość, ponieważ to właśnie od niego będzie zależeć czy potrawa będzie smaczna. Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na pytanie jak sprawdzić flaki do zupy, ponieważ odpowiedź jest zależna od upodobań konsumenta.

Gdzie kupić flaki pałuckie?

Flaki pałuckie to jedna z najpopularniejszych potraw  w Polsce, którą można zakupić w gotowym, hermetycznym opakowaniu. Potrawa jest przyrządzona oraz odpowiednio doprawiona, dlatego nadaje się do spożycia od razu po podgrzaniu. Flaki pałuckie można zakupić zarówno w wybranych stacjonarnych sklepach gastronomicznych, a także poprzez zamówienie internetowe. Na stronie producenta flaków pałuckich można zamówić oryginalny produkt.

Flaki to potrawa znana w Polsce już od szesnastego wielu. Współczesne przepisy na danie znacznie różnią się jednak od jego pierwotnej wersji, jednak nadal zniewalają niesamowitym smakiem oraz są uwielbiane przez smakoszy potraw mięsnych w całej Polsce. Z pewnością warto choć raz przygotować flaki w domu według tradycyjnego przepisu, aby poznać prawdziwe, tradycyjne smaki oraz odkryć polską kuchnię na nowo. Dzięki artykułowi, wiesz już jak zrobić dobre flaki, życzymy powodzenia w przygotowaniach.

 

Artykuł powstał przy współpracy z: pyzyflakigorace.pl Polska kuchnia starówka Warszawa

 

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.