Jak wykonać proste potrawy wigilijne? – najlepsze przepisy

Wigilia to dla wielu osób wyjątkowa okazja. To czas, kiedy ludzie mogą spędzać cenne chwile z najbliższymi i przyjaciółmi. Jest to również czas, kiedy cieszymy się potrawami przygotowanymi wspólnie z rodziną. W tym artykule dowiesz się, jak wykonać proste potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne – proste rozwiązania

Łatwe potrawy wigilijne to idealne rozwiązanie zarówno w przypadku przygotowania pierwszej kolacji wigilijnej samodzielnie, jak i braku dostatecznej ilości czasu.

Barszcz z uszkami lub pierogami

Barszcz to zupa, której przygotowanie trwa 20 minut. Wymaga przede wszystkim, obrania składników, jak marchew, pietruszka, seler, dodaniu przypraw takich jak liść laurowy i ziele angielskie. Należy gotować przez 30 minut oraz wrzucić obrane buraki i dla smaku dodać suszone grzyby lub śliwki, ocet, szczyptę cukru oraz całość doprawić solą i pieprzem. Dużą oszczędnością czasu jest zakup uszek lub pierogów ze sprawdzonego źródła.

Kutia

Jedną z szybszych tradycyjnych potraw jest również słodka kutia. Aby przygotować tę niewymagającą potrawę, należy jedynie ugotować kaszę jęczmienną, a następnie wymieszanie z orzechami, rodzynkami, miodem oraz masą makową.

Śledzie w śmietanie

Niewymagającą dużego nakładu czasu są również śledzie w śmietanie. Wystarczy pokroić filety i cebule oraz wymieszać je ze śmietaną, majonezem oraz sokiem z cytryny.

Szybki bigos

Łatwą, popularną, a zaraz smaczną potrawom jest również bigos. Przygotowania należy rozpocząć od ugotowania kiszonej kapusty przez ok. 30 minut, wraz z kminkiem, czy suszonymi grzybami, czy liśćmi jałowca. Następnie wcześniej podsmażoną i dokładnie pokrojoną kiełbasę dodać do garnka. Głębi smaku, dodadzą suszone śliwki oraz nieco wina.

Potrawy wigilijne lekkostrawne

Lekkostrawne potrawy wigilijne to idealne rozwiązanie dla osób z problemami z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

Potrawy wigilijne lekkostrawne – przepisy

Karp w wersji lekkostrawnej

Lekkostrawny karp powinien być przed ugotowaniem w parowarze odpowiednio doprawiony. Jest to dużo lżejsza dla funkcjonowania układu pokarmowego opcja niż tradycyjne gotowanie na patelni. Doskonałym dodatkiem do takiej potrawy będzie sos na bazie jogurtu.

Lekkostrawny śledź

W przypadku przygotowywania śledzia śmietanę lepiej jest zastąpić jogurtem naturalnym.

Alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami

W celu przygotowania bezpieczniejszej wersji pierogów warto przygotować nadzienie z pieczarkami. Farsz powinien składać się z podsmażonych wcześniej pokrojonych kawałków pieczarek i cebuli, które zostały odpowiednio doprawione. Oczywiście pierogi te można ugotować w garnku, co nie powinno wywoływać problemów układu trawiennego.

Lekkostrawna sałatka jarzynowa

Ta lubiana przez wielu polaków kultowa sałatka nie musi być ciężkostrawna. Po pokrojeniu i ugotowaniu bazowych składników, jak marchew, groszek, seler, pietruszka, czy ogórek kiszony należy przygotować sosu. W tym wypadku będzie on bazował na jogurcie naturalnym, a musztarda i majonez będą stanowiły jedynie dodatek.

Proste Potrawy wigilijne w wersji light

Zajadanie się pysznymi, a zarazem niskokalorycznymi potrawami w święta podczas diety jest jak najbardziej możliwe. Wiele potraw wigilijnych należą do potraw jarskich. Z tego względu często cechuje je niska zawartość kalorii. Do naturalnie niskokalorycznych potraw można zaliczyć m.in. barszcz lub pierogi z kapustą i grzybami.

Dietetyczne bożonarodzeniowe ciasto

W przypadku przygotowywania sernika można zastąpić twaróg wersją light. Ciasto będzie również cechowała mniejsza zawartość kalorii przy wykorzystaniu słodzika zamiast cukru. W celu przygotowania dietetycznego makowca często goszczącego na wigilijnych stołach można wykorzystać mleko migdałowe oraz ksylitol. Jak widać, proste potrawy wigilijne dotyczą także deserów.

Bigos w wersji light

Proste potrawy wigilijne nie muszą być wysokokaloryczne, dotyczy to także bigosu. Aby przygotować taką potrawę, należy zastąpić z natury tłustą kiełbasę, kurczakiem. Można wykorzystać również chude mięso wołowe. Znacznie mniej kalorii ma również bigos w wersji roślinnej, ponieważ w tym przypadku mięso jest zastąpione przez soczewicę.

Ryba wigilijna na diecie

Podczas kolacji wigilijnej tradycyjnie podaje się rybę. Często może być to karp. Czasami może być to łosoś lub makrela. Wszystkie te opcje są wysokokaloryczne, więc będąc na diecie, można wybrać gotowanie na parze lub skorzystać z ryb mniej bogatych w tłuszcze, jak dorsz czy szczupak.

Jak przygotować świąteczny stół

Wiesz już co zagości na Twoim wigilijnym stole, a czy masz pomysł jak przyozdobić świąteczny stół? Jeśli nie, na koniec mamy dla Ciebie pomysły na nakrycie stołu na rodzinną wigilię:

  • Użyj swoich ulubionych świątecznych potraw i dekoracji.\
  • Umieść centralny element na stole.
  • Upewnij się, że stół jest zastawiony wszystkimi Twoimi ulubionymi rzeczami do jedzenia i picia.
  • Udekoruj stół pięknym bieżnikiem i świecami.
Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *