Jak utrzeć masło z cukrem – sposoby na stworzenie gładkiej bazy do wypieków

Jak utrzeć masło z cukrem

Zastanawiasz się jak jak utrzeć masło z cukrem? Podpowiadamy!

Smak i aromat domowych ciast i deserów jest wyjątkowy i niezastąpiony. Często jednak nie mamy wystarczająco czasu na tworzenie przekładanych różnymi kremami wypieków. W takiej sytuacji dobrym pomysłem są ciasta ucierane. Są one zdecydowanie mniej czasochłonne, a z ich zrobieniem poradzi sobie każdy. Kluczową rolę w tworzeniu tego rodzaju wypieków odgrywa ucieranie masła na puch. Proces ten nie jest trudny, jednak niekiedy może sprawiać pewne kłopoty. Jak utrzeć masło, aby cieszyć podniebienie pysznym ciastem?

Jak utrzeć masło na krem? – przygotowanie składników

Ucieranie masła z cukrem to proces, od którego zależy konsystencja całego wypieku. Aby więc była ona odpowiednia, należy zadbać o prawidłowe połączenie obu tych składników. Jak utrzeć masło z cukrem na gładką masę? Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by masło miało temperaturę pokojową. Bardzo twardą kostkę ubija się zdecydowanie ciężej, warto więc wyciągnąć ją z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy. Ucieranie masła zdecydowanie ułatwi również pokrojenie go na nieco mniejsze kawałki.

Podstawowy problem, na jaki możemy napotkać przygotowując deser, jest niecałkowite rozpuszczenie cukru. Dlaczego cukier nie rozpuszcza się w maśle? Najczęściej przyczyną jest użycie zbyt grubego produktu. Do ucierania masła lepiej wybrać drobny cukier przeznaczony specjalnie do wypieków. Aby uzyskać lepszy aromat, warto część cukru białego zastąpić wersją wanilinową.

Jak utrzeć masło z cukrem mikserem? – szybka i łatwa wersja

Wiele osób, które na co dzień nie mają styczności z pieczeniem, szuka odpowiedzi na pytanie jak ubić masło na puszystą masę? Najprostsza i najczęstsza odpowiedź to użycie miksera, a więc sprzętu, który większość z nas posiada w domu. Jak się ubija masło? Mikser najlepiej ustawić na średnie obroty. Przez pierwszą minutę należy ubijać samo masło, następnie partiami dosypywać cukier i miksować tak długo, aż składniki całkiem się połączą. Do tak przygotowanej bazy należy od razu partiami dodawać pozostałe składniki z przepisu. Pozostawienie masła utartego z cukrem na dłuższy czas może doprowadzić bowiem do rozwarstwiania się składników i pogorszenia konsystencji ciasta.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Odkryj tajniki doskonałego ciasta na pizzę - jak wyrabiać je jak prawdziwy włoski mistrz kuchni!

Jak utrzeć masło z cukrem bez miksera?

Brak miksera w domu nie sprawia, że nie możemy wykonać ciasta ucieranego. Nasze babcie radziły sobie doskonale bez tego popularnego dzisiaj sprzętu. Masło utrzeć z cukrem można również własnoręcznie. Pomoże nam w tym makutra, a więc pojemna misa do ucierania ciasta. Oczywiście sposób ten przysparza zdecydowanie więcej wysiłku i jest bardziej czasochłonny. Satysfakcja z utarcia masła z cukrem własnymi rękami jest jednak ogromna. Ponadto podczas ucierania w misie posiadamy większą kontrolę nad łączeniem się składników. Szybciej więc możemy zareagować, jeśli zauważymy, że masło zaczyna się ważyć.

Jak utrzeć masło z cukrem w termomiksie?

Poza mikserem oraz własnymi rękami dobrym sposobem na ucieranie masła z cukrem jest również użycie termomiksa. Ten niezwykle popularny sprzęt pomocny w gotowaniu posiada coraz więcej osób. Jak ubić masło na puszystą masę w termomiksie? Wystarczy do specjalnej misy włożyć masło w temperaturze pokojowej oraz dodać odpowiednią ilość cukru. Po zaledwie 3 minutach pracy na wskazanych przez urządzenie obrotach możemy cieszyć się pięknie ubitym masłem z całkowicie rozpuszczonym cukrem.

Ucieranie masła na puch stanowi bazę niejednego deseru. Niezwykle ważne jest, aby idealnie połączyło się ono z cukrem. Zastosowanie się do powyższych wskazówek sprawi, że masa będzie gładka i unikniemy jej rozwarstwienia.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.