Jak przyrządzić bataty? Podpowiadamy

Bataty - porady

Ziemniaki to wszechstronne warzywa wykorzystywane w polskiej kuchni na wiele sposobów. Coraz większą popularnością cieszą się bataty, określane mianem ich słodkich zamienników, które różnią się znacznie smakiem i kolorem od zwykłych kartofli. Jak je najlepiej przyrządzić? Podpowiadamy!

Pieczone bataty z serem – potrzebne składniki

Bataty najczęściej podaje się w formie pieczonej. Można zapiekać je zarówno w postaci cienkich frytek, jak i nieco grubszych ćwiartek. Zawsze smakują świetnie! Aby przyrządzić je w takiej wersji dla dwóch osób, przygotuj:

 

  • 2–3 duże bataty;
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczkę wędzonej papryki;
  • łyżeczkę suszonego oregano;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 100 g sera śródziemnomorskiego w bloczku Apetina;
  • świeżą kolendrę lub natkę pietruszki do posypania (opcjonalnie).

 

Przyprawy możesz dopasować do własnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz ostre dania, warto dodać do mieszanki np. pół łyżeczki chili. Świetnie sprawdzi się również granulowany czosnek czy nieco tymianku.

Jak przyrządzić pieczone bataty?

W pierwszej kolejności należy przygotować bataty do pieczenia. Umyj je i obierz ze skórki, a następnie pokrój w dowolny kształt. Sprawdzą się zarówno łódeczki, jak i cienkie, podłużne frytki. W zależności od wielkości kawałków trzeba będzie dostosować czas, jaki warzywa spędzą w piekarniku.

Wyłóż pokrojone słodkie ziemniaki na ręcznik papierowy i dociśnij z góry kolejną warstwą. Postaraj się, aby warzywa były jak najlepiej osuszone. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.

Wrzuć bataty do większej miski. Dolej do środka oliwę z oliwek i dodaj wędzoną paprykę, suszone oregano, a także nieco soli i pieprzu. Jeśli wolisz inne przyprawy, najlepiej wrzucić je do naczynia na tym etapie przygotowywania dania. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby dodatki równomiernie pokryły pokrojone warzywa.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Czy kiełbasę parzoną trzeba gotować? Oto co musisz wiedzieć!

Jeśli chcesz nieco urozmaicić danie, poza batatami dorzuć do miski np. kilka słupków surowej marchewki. Rozłóż frytki z dużą starannością na blaszce pokrytej papierem do pieczenia – tak, aby się nie stykały. Dzięki temu będą bardziej chrupiące i jeszcze pyszniejsze.

Średniej grubości kawałki piecz przez około 30 minut. Możesz przewrócić frytki w połowie tego czasu na drugą stronę, ale nie jest to konieczne. Trzymaj je w piekarniku, aż będą miękkie w środku i lekko przypieczone na brzegach. Poziom miękkości wewnątrz sprawdzisz łatwo widelcem czy wykałaczką.

Gdy bataty będą już upieczone, wyłóż je na talerze. Rozkrusz w dłoniach ser Apetina i posyp całość po wierzchu. Możesz też opcjonalnie dodać do dania drobno posiekane listki kolendry czy natkę pietruszki. Słodkie ziemniaki w połączeniu z solankowym, śródziemnomorskim smakiem sera to duet idealny!

Po więcej inspiracji na pyszne przepisy z wykorzystaniem serów Apetina zajrzyj na stronę https://www.apetina.com/pl/recipes/pieczone-bataty-z-jarmuem-czerwon-cebul-i-serem-apetina/. Znajdziesz tam masę inspiracji na smakowite sałatki, dania główne czy przystawki z batatami i nie tylko.

Jak serwować pieczone bataty?

Pieczone bataty są pyszne same w sobie, ale można podać je np. z własnoręcznie robionym sosem czosnkowym. Świetnie skomponują się z dipem na bazie pasty tahini, czyli o sezamowym posmaku. Doskonale łączą się też z klasycznym guacamole czy greckim tzatziki.

Bataty upieczone w formie niewielkich kostek stanowią świetny składnik świeżej sałatki warzywnej np. na bazie roszponki, snacków serowych Apetina w kostkach, pomidorków koktajlowych oraz sosu z oliwy i suszonych ziół. Ponadto sprawdzą się jako dodatek do ryb i mięs, m.in.:

  • pieczonego kurczaka;
  • steka wołowego;
  • grillowanego łososia.

Bataty to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej, ponieważ pieczone frytki doskonale łączą się ze smakiem np. kotletów z ciecierzycy czy warzywnych burgerów. Można je też wykorzystać w nowoczesnej interpretacji kuchni polskiej w zestawieniu z jajkiem sadzonym i mizerią.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Jak upiec ciasto w piekarniku gazowym: praktyczne porady i triki dla doskonałego wypieku bez termoobiegu

Warto wdrożyć do swojej diety bataty, ponieważ zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego i stanowią ciekawą alternatywę dla popularnych ziemniaków. Smacznego!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *