Bigos w szybkowarze – szybko i smacznie!

ile kosztuje dzbanek brita

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zastanawiać, jak przygotować pyszny bigos w szybkowarze? Jeśli tak, to ten artykuł jest dla Ciebie! Bigos to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni, które zawsze kojarzy się z długim gotowaniem na wolnym ogniu. Jednakże, dzięki szybkowarowi, możesz przygotować ten smaczny i aromatyczny posiłek w zaledwie kilka minut! W tym artykule dowiesz się, jak gotować w szybkowarze bigos, aby był równie pyszny i aromatyczny, jak ten przygotowywany na wolnym ogniu. Przygotuj się na kulinarne wrażenia, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie!

Jak gotować w szybkowarze bigos?

Przede wszystkim, należy pamiętać, że przygotowanie bigosu w szybkowarze wymaga nieco innych składników niż ten przygotowywany na wolnym ogniu. W szybkowarze bigos gotuje się znacznie szybciej, więc trzeba użyć składników, które szybko się gotują i nie tracą smaku.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g kiełbasy
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 szklanka wody

Jak przygotować bigos w szybkowarze?

Krok 1: Na początku należy pokroić mięso i kiełbasę w kostkę, a cebulę i czosnek w drobną kostkę.

Krok 2: Następnie należy włączyć szybkowar i wstawić do niego kiszoną kapustę, mięso, kiełbasę, cebulę i czosnek.

Krok 3: Dodaj koncentrat pomidorowy, kminek, miętę, paprykę, sól i pieprz.

Krok 4: Wlej szklankę wody i zamknij szybkowar.

Krok 5: Następnie należy ustawić czas gotowania na 20 minut i włączyć szybkowar.

Jak podawać bigos z szybkowaru?

Krok 1: Po upływie 20 minut, należy wyłączyć szybkowar i poczekać, aż opadnie ciśnienie.

Krok 2: Następnie należy otworzyć szybkowar i wymieszać bigos.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Ile czasu trzeba gotować bigos? Odkryj tajemnice idealnego smaku!

Krok 3: Bigos z szybkowaru można podawać na ciepło, np. z ziemniakami lub chlebem.

Krok 4: Smacznego!

Podsumowanie artykułu – jak gotować w szybkowarze bigos

Bigos to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni, które zawsze kojarzy się z długim gotowaniem na wolnym ogniu. Jednakże, dzięki szybkowarowi, możesz przygotować ten smaczny i aromatyczny posiłek w zaledwie kilka minut! To tylko jedno z wielu pysznych dań, które możesz przygotować z kapusty. W kategorii produktów „Potrawy z kapusty” znajdziesz wiele innych przepisów, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie i pozwolą Ci na eksperymentowanie w kuchni. Nie wahaj się, spróbuj czegoś nowego i odkryj smaki, których jeszcze nie znałeś!

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *