Grylaż – skorzystaj z przepisu na masę grylażową oraz cukierki z jej użyciem

Domowe słodycze to nie lada gratka nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Aby wykonać słodkie smakołyki w domu nie potrzeba skomplikowanych przepisów ani składników. Do przygotowania domowej roboty frykasów wystarczą podstawowe artykuły z kuchennej szafki. Grylaż to jeden z najsmaczniejszych, chałupniczych przysmaków, który z pewnością składnie serce każdemu miłośnikowi słodyczy. Z czego robi się grylaż? Jak zrobić go samodzielnie?
Grylaż, co to jest?
Grylaż to rodzaj masy cukierniczej używany do przekładania tortów, ciastek oraz innych słodyczy. Można przygotować to w domu, ale bardzo często jest on też wykorzystywany do przyrządzania gotowych wyrobów o posmaku karmelu. Przyrządza się go na bazie nasion oleistych takich jak różne odmiany orzechów oraz ziaren, które po rozgnieceniu i upaleniu w połączeniu z cukrem trzcinowym lub zwyczajnym tworzy nadzienie, którego można użyć do nadziewania słodkich przysmaków. Dobrze uprażony grylaż powinien mieć barwę jasno brązową. Zazwyczaj do tworzenia fabrycznej masy grylażowej stosuje się utwardzony tłuszcz roślinny, który w zdrowszej wersji można jednak zastąpić innym rodzajem oleju, od tego będzie też zależała końcowa konsystencja masy.
Poznaj również nasz przepis na krówkę ciągutkę.
Jak zrobić masę grylażową, przepis, który musisz znać
Przygotowanie masy grylażowej nie jest bardzo skomplikowane, ale wymaga nieco siły i cierpliwości, szczególnie jeżeli wykonujemy poszczególne etapy przyrządzania ręcznie. W przypadku zastosowania robota kuchennego stworzenie masy grylażowej to kwestia kilku, maksymalnie kilkudziesięciu minut.
Składniki:
- 500 g orzechów arachidowych niesolonych lub nerkowców
- cukier trzcinowy lub biały – 50 g
- dwie łyżki miodu
- pół kostki masła
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy upiec orzechy w piekarniku lub uprażyć je na suchej patelni na bardzo małym ogniu przez około 30 minut mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły.
- W kolejnym etapie należy je rozgnieść na drobną masę, można zrobić to ręcznie moździerzem lub przy pomocy młynka elektrycznego.
- Następnie przekładamy pokruszone orzechy do małego garnuszka dodajemy cukier, miód oraz masło, a następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas lekko mieszając.
- Kiedy składniki utworzą masę, całość studzimy. Gotowa masa świetnie nadaje się do nadziewania ciast oraz przekładania warstw tortu. Można wykorzystać ją także do nadziewania ciasteczek i karmelków.
Cukierki grylażowe, przepis
Przepis na cukierki grylażowe jest banalnie prosty, dlatego każdy, nawet początkujący miłośnik gotowania może spróbować zrobić je samodzielnie. Co będzie potrzebne?
Składniki:
- cukier trzcinowy – 20 g
- mleko zagęszczone o wysokiej zawartości tłuszczu – 500 g
- trzy łyżki kakao
- odrobina cukru waniliowego
- ćwierć kostki masła
- rozdrobnione, uprażone orzech – ok. 20 g
- opcjonalnie do dekoracji – posypka orzechowa lub cukiernicza
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na niewielkim ogniu.
- Następnie dodajemy cukier oraz mleko skondensowane i gotujemy cały czas mieszając.
- Po około pół godziny, gdy masa zgęstnieje dorzucamy szczyptę cukru waniliowego, orzechy i kakao.
- Mieszamy jeszcze około piętnastu minut.
- Jeżeli masa stanie się gęsta wcześniej zdejmujemy ją z ognia i formujemy łyżką kuleczki, które ozdabiamy posypką i kładziemy na papierze do pieczenia.
- Po stężeniu masa będzie mała formę cukierków i pyszny karmelowy smak.
Gdzie kupić cukierki grylażowe?
Cukierki grylażowe są dostępne w wielu sklepach stacjonarnych, a także internetowych. Warto jednak pamiętać, że skład gotowych słodyczy znacznie różni się jakością od domowych wyrobów, dlatego warto postawić na ich samodzielne przygotowanie.
Dodaj komentarz