Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki

Galaretka z golonki i nóżek jest to potrawa, która bardzo często gości na polskich stołach podczas ważnych uroczystości. Potrawa wpisała się bardzo mocno w polską tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia bez tego smakowitego dania. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie przepis na danie galaretka z nóżek wieprzowych i golonki, a także kilka ciekawostek na jej temat.

Skąd wzięła się potrawa galaretka wieprzowa z golonki?

Galaretka z golonki i nóżek bardziej znana jest pod nazwą zimne nóżki. Co więcej, w zależności od regionu Polski danie bywa także określane jako galart czy studzienina. Z kolei bliżej wschodniej granicy niektórzy nazywają potrawę jako chołodeć czy studenieć. Pierwowzorem dla polskiego dania była potrawa kuchni ukraińskiej. Tam przygotowuje się ją przez zrobienie wywaru z cielęciny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego z dodatkiem cebuli, czosnku, liścia laurowego i pieprzu. W tym przypadku składnikami obowiązkowymi są również gorczyca, ocet i chrzan. Warto podkreślić też fakt, że potrawa ma także swój odpowiednik w kuchni rosyjskiej.

W Polsce galaretka z golonki wieprzowej była rozpowszechniona w okresie PRL z racji ogromnych wpływów ZSRR. W tych czasach przepis na to danie znała każda gospodyni domowa. Potrawa sprawdzała się świetnie jako galaretki wielkanocne. Istotne jest również to, że przepis na danie, jakim jest galaretka z nóżek wieprzowych jest dość czasochłonny, ale dla niektórych smak jest wart podjętego wysiłku.

Galaretka z nóżek i golonki, czyli jakie składniki potrzebne są do przygotowania tego dania?

Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki wymaga tak naprawdę kilku niedrogich składników. Do przygotowania dania potrzeba:

  • czterech przednich nóżek wieprzowych,
  • golonki tylnej,
  • trzech marchewek,
  • trzech ząbków czosnku,
  • opieczonej cebuli,
  • trzech ziarenek ziela angielskiego,
  • trzech listków laurowych,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • opcjonalnie zielony groszek lub/i natka pietruszki.

Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki przepis

Pracę nad daniem, jakim jest galaretka wieprzowa z golonki wykonujemy z uwzględnieniem kilku kroków. Poniżej podajemy najważniejsze etapy związane z przygotowaniem tej potrawy.

  1. W celu wykonania dania, jakim jest galaretka z golonki w pierwszej kolejności musisz oczyścić z włosia nóżki wieprzowe i golonkę. Najlepszy i najszybszy rezultat uzyskasz, gdy opalisz mięso nad palnikiem. Świetnie nada się do tego zadania także zapalarka do gazu.
  2. Kolejnym elementem związanym z przygotowaniem potrawy jest umycie mięsa, a następnie włożenie do garnka oraz zalanie zimną wodą, która powinna dochodzić do 4 cm powyżej poziomu mięsa. Pamiętaj o tym, aby gotować mięso na małym ogniu z uchyloną pokrywką.
  3. Po upływie 2 lub 3 godzin dodaj do wywaru marchewkę, cebulę, pietruszkę, a także inne zioła wedle uznania za wyjątkiem soli. Tak przygotowane składniki gotuj jeszcze przez kolejne 2 godziny. W tym przypadku istotne jest to, aby mięso odchodziło od kości. Na koniec dodaje się sól.
  4. Gotowy wywar trzeba przelać przez sitko, a mięso oddzielić od kości. Do wywaru dodaj również czosnek, natkę pietruszki i groszek, jeśli chcesz. Pamiętaj o tym, aby czynność rozdzielania robić bardzo dokładnie, ponieważ w galaretce nie może być żadnej kostki.
  5. Gdy wszystko będzie gotowe, zostanie Ci tylko dodanie mięsa do wywaru i rozlanie potrawy do małych pojemników. Po ostygnięciu wstaw danie do lodówki, aby zastygło i gotowe!

Czy galaretka z golonki jest zdrowa?

Wiele osób ceni danie, jakim jest galaretka z nóżek i golonki za smak, ale czy danie jest zdrowe? Okazuje się, że galaretka z nóżek wieprzowych może przynieść pewne korzyści, jeśli chodzi o aspekt zdrowotny. Galaretka z nóżek wieprzowych jest polecana osobom, które borykają się z problemami i schorzeniami stawów, wiązadeł i ścięgien.

Wprowadzenie tej potrawy do swojego menu pomaga w leczeniu reumatyzmu. Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki pomaga także na różnego rodzaju zapalenia. Co więcej, tradycyjna galaretka wieprzowa zawiera kolagen, który doskonale wpływa na stan ludzkich kości. Istotne jest również to, że galaretka wieprzowa z golonki wspaniale łagodzi objawy osteoporozy. Pamiętaj jednak o tym, aby nie spożywać dania, jakim są nóżki wieprzowe gotowane zbyt często, ponieważ można osiągnąć skutek przeciwny do zamierzonego.

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *