Dzwonki szczupaka z piekarnika i inne przepisy na rybę

Zastanawiasz się jak przygotować dzwonki szczupaka z piekarnika? Potrawy z ryb wymagają odpowiedniego przygotowania, aby ich smak był wyrazisty. Istnieje wiele przepisów na potrawy rybne wśród, których można znaleźć zarówno te bardziej wykwintne jak i proste, ale smaczne składające się zaledwie z kilku składników. Dania z ryb są idealne na każdą okazję zarówno na co dzień jak i od święta. Jak należy więc przyrządzać ryby? Poznaj najlepsze przepisy na pyszne dania ze ryb!

Szczupak, jak go przygotować?

Przy przygotowaniu szczupaka najważniejsze jest dokładne usunięcie łusek z ryby. Jeżeli szczupak jest świeży należy go wypatroszyć, pamiętając o delikatnym usunięciu pęcherzyka żółciowego z ryby. Jeżeli wyjmiemy pęcherzyk nieumiejętnie, ryba może mieć gorzki posmak. Gotową tuszkę należy dokładnie umyć pod bieżąca wodą. Jeżeli chcemy można usuną oczy ze szczupaka lub uciąć całą głowę.

Jak usmażyć szczupaka?

Smażenie szczupaka jest bardzo proste. Najpierw należy  delikatnie ponacinać rybę z dwóch stron w co 1- 2 cm, aby podczas smażenia część kości się wypiekła. Jeżeli mamy już rybę podzieloną na filety należy obtoczyć ją w jajku i w panierce. W kolejnym kroku należy rozgrzać olej na patelni i położyć na niej rybę, którą trzeba opiekać po obu stronach przez około piętnaście minut. Do panierki warto dodać ulubione przyprawy takie jak tymianek, bazylia czy oregano. Opcjonalnie można także przygotować danie w innej wersji używając mąki kukurydzianej i wody, skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca.

Dzwonki szczupaka z piekarnika

  1. Najpierw należy pokroić oczyszczonego szczupaka w grube, poprzeczne plastry pomijając głowę oraz ogon.
  2. Następnie trzeba posypać rybę solą oraz przyprawami.
  3. W kolejnym kroku należy włożyć szczupaka do naczynia żaroodpornego oraz dodać do niego odrobinę soku z cytryny, opcjonalnie pietruszkę.
  4. Na dnie naczynia trzeba wylać odrobinę wody, aby potrawa się nie przypiekła.
  5. Wstawiamy rybę na około czterdzieści minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  6. Po tym czasie wyjmujemy rybę, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny, a następie podajemy z dodatkiem surówki oraz ziemniaków.

Najlepsza jest na ciepło.

Dzwonki szczupaka z piekarnika gotowe!

Szczupak na wigilię

Do przygotowania szczupaka wigilijnego warto użyć całej ryby, ponieważ tradycyjnie była ona właśnie pieczona w całości. W późniejszych latach zaczęto jednak przygotowywać szczupaka na różne sposoby, również w postaci filetów.

Składniki:

  • szczupak – ryba w całości
  • przyprawy
  • jajko
  • pieprz i sól
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Najpierw należy przygotować filety ze szczupaka posypując je solą i pieprzem. Po około pięciu minutach można już obtaczać rybę w jajku, a następnie w panierce. W międzyczasie należy rozgrzać na patelni olej. Kiedy trochę się rozgrzeje można układać szczupaka w panierce na patelni i obsmażać z obu stron przez około dziesięć minut. Po usmażeniu należy udekorować rybę gałązką rozmarynu.

Jak sprawić karpia?

W okresie przedświątecznym żywego karpia można dostać w wielu miejscach. Jeżeli zależy nam na świeżych rybach w ciągu roku warto wybrać się do punktów sprzedaży ryb, które najczęściej znajdują się przy stawach hodowlanych. Najłatwiej jest jednak zakupić mrożoną lub świeżą rybę podzieloną już na filety czy dzwonki.

Jak obrać karpia?

Obranie karpia zawsze należy rozpocząć od usunięcia łusek. W kolejnym kroku trzeba wypatroszyć rybę. Ponieważ karp posiada wiele ości, jeżeli to możliwe należy przekroić rybę na pół oraz usunąć z niej kręgosłup. Na koniec trzeba podzielić rybę według uznania. Najlepiej w dzwonki lub równe płaty. Po takim przygotowaniu można już przyrządzać potrawy z karpia.

Jak pokroić karpia w dzwonki?

Najpierw należy położyć wypatroszoną i oczyszczoną rybę na desce, a następnie oddzielić jej ogon oraz głowę. Następnie przy użyciu ostrego noża należy pokroić rybę w paski o grubości około 2- 3 cm. Dzwonki z karpia można smażyć w panierce lub w piekarniku. Wymagają one dość długiej obróbki termicznej.

Amur z piekarnika, prosty przepis

Wystarczy oczyścić rybę i pokroić w dzwonki. Następnie należy osolić i przyprawić dzwonki według uznania, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Gdy piekarnik się rozgrzeje do 180 stopni Celsjusza wkładamy rybę do piekarnika i pieczemy przez czterdzieści minut.

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby to bogactwo witamin i minerałów. Są o wiele łatwiej przyswajalne dla organizmu niż mięso, a dodatkowo są naturalnym źródłem witaminy D. Warto komponować je z różnorodnymi dodatkami, aby potrawy z nich były ciekawe i smaczne.

Dzwonki szczupaka z piekarnika, karp na różne sposoby, czy amur z piekarnika to zdrowe i ciekawe dania z ryby.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *