Dynia szparagowa – zdrowa, pożywna i pyszna!

dynia szparagowa

Wstęp: dynia szparagowa – cukinia – kabaczek

Dynia szparagowa należy do rodziny dyniowatych – to inaczej po prostu kabaczek czy cukinia. Często ludzie zastanawiają się: jak odróżnić kabaczek od cukinii? Odpowiedź jest prosta: kabaczkiem nazywa się często cukinię wyrośniętą, zawierającą pestki. Dynia szparagowa jest bardzo popularna w sezonie letnim i jesiennym. Można wyczarować z niej wspaniałe potrawy. W niniejszym artykule zaprezentujemy charakterystykę dyni szparagowej i ciekawostki z nią związane, a także przedstawimy pomysły na dania z tego warzywa.

Dynia szparagowa – charakterystyka

Czym się różni dynia szparagowa od innych gatunków? Dynia szparagowa znacząco różni się od dyni normalnej – ma inny smak i konsystencję. Ogórek, który też zalicza się do rodziny dyniowatych, także nieco różni się smakowo od cukinii, a poza tym ma nieco mniej kalorii od niej.

Dynia szparagowa świetnie się nadaje dla tych osób, które pragną zrzucić wagę. Nie ma wielu kalorii, jest naprawdę lekkostrawna, a przy tym zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Ma też działanie prozdrowotne: jest ważna w diecie przeciwrakowej.

Dynię szparagową można jadać na surowo – np. z pysznymi, tradycyjnymi lub wymyślnymi dipami. Lecz zdecydowanie popularniejsza jest cukinia smażona, duszona czy pieczona.

Cukinia jest źródłem witamin z grupy A oraz witamin z grupy B, a także witaminy C. Te witaminy są niezbędne dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Warto jadać cukinię razem ze skórką, tam ukrywa się bowiem sporo witamin. Dynia szparagowa zawiera również ważne składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo czy fosfor.

Sprawdź również inne nasze artykuły:  Biały lukier na ciasto: Przepis na idealny lukier do makowca i innych wypieków

Dynia szparagowa – ciekawostki

  • Cukinia ma niski indeks glikemiczny, doskonale nadaje się więc dla cukrzyków.
  • Cukinia może pomagać na wrzody żołądka, zgagę czy nadkwasowość.
  • Można suszyć i spożywać pestki kabaczka.
  • Cukinia jest źródłem kwasu foliowego – jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży.
  • Cukinia może w jakimś stopniu regulować działanie tarczycy.
  • Kwiaty cukinii można spożywać.
  • Cukinia pochodzi z Meksyku i Ameryki Południowej.
  • Cukinia nie ma zdolności do kumulowania w sobie metali ciężkich – stąd spożywanie jej jest jeszcze lepsze dla naszego organizmu.

dynia szparagowa przepisy

Dynia szparagowa – przepisy

Teraz przedstawimy Ci proste przepisy na pyszne wegetariańskie dania z cukinii.

Zasmażana cukinia z pieczarkami

Składniki:
  • małe cukinie (dwie),
  • pieczarki (250 g),
  • pół kostki wędzonego tofu lub garść ciecierzycy (ewentualnie fasoli),
  • mała cebula (jedna),
  • ząbek czosnku,
  • zioła i przyprawy (np. zielona czubryca lub curry),
  • olej.
Przepis:
  1. Cebulę i czosnek pokrój, a następnie podduś w oleju (wymieszanym z wodą).
  2. Posiekaj w plastry cukinię i dorzuć do cebuli i czosnku.
  3. Umyj pieczarki, pokrój je i dorzuć na patelnię.
  4. Posyp wszystko przyprawą.
  5. Przez kilka minut duś pod przykryciem. Zamieszaj.
  6. Dodaj wędzone tofu lub ciecierzycę/fasolę.

I oto proste obiadowe danie gotowe! Należy podawać z ziemniaczkami, ryżem bądź makaronem.

Leczo z cukinią

Składniki:
  • ciecierzyca (1 szklanka; może być ze słoika) lub kostka wędzonego tofu,
  • cebule (dwie),
  • bakłażan (jeden spory),
  • cukinia (jedna także spora),
  • czerwone papryki (dwie),
  • pomidory (trzy),
  • ząbki czosnku (sześć),
  • zioła i przyprawy,
  • kostka warzywna,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.
Przepis:
  1. Obierz i pokrój cebule, podduś na oliwie z oliwek wymieszanej z wodą.
  2. Pokrój w kostkę bakłażana, dodaj go do cebuli, posól całość. Duś pod przykryciem.
  3. Zalej wrzątkiem pomidory, obierz.
  4. Pokrój pomidory, cukinię i paprykę. Dorzuć do cebuli i bakłażana.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Obierz i zgnieć czosnek,  dodaj do reszty składników.
  7. Dorzuć ciecierzycę z puszki lub pokrojone w kosteczkę wędzone tofu.
  8. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Sprawdź również inne nasze artykuły:  Przepis na domowe lizaki z cukru - krok po kroku!

Możesz cieszyć się smakiem pysznego wegetariańskiego leczo z dynią szparagową! Podawaj danie z ziemniaczkami albo z ryżem.

Placki z cukinii

Składniki:
  • cukinia (700 g, starta na grubych oczkach),
  • mąka (14 szklanki),
  • parmezan (1/4 szklanki),
  • jajko (jedno),
  • ząbki czosnku (dwa),
  • oliwa z oliwek (dwie łyżki),
  • sól i pieprz.
Przepis:
  1. Odciśnij startą cukinię z wody, a następnie zmieszaj ją w misce z mąką, jajkiem, parmezanem, czosnkiem (przeciśniętym przez czosnkownicę).
  2. Dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Z masy uformuj niewielkie placki.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron (ok 2-3 minutki).

Placuszki z dyni szparagowej gotowe do zjedzenia! Podawaj z jogurtem, śmietaną lub sosem (np. takim na bazie jogurtu i majonezu).

Podsumowanie

Cukinia posiada niezwykłą ilość witamin i składników mineralnych. Z dyni szparagowej zrobić można mnóstwo wspaniałych potraw. Oprócz przepisów wymienionych w tym artykule, z cukinii można zrobić takie wspaniałe dania jak: pasta z cukinii (dip), risotto z cukinią, spaghetti z cukinią, zapiekanka z cukinią i ziemniaczkami, kanapka z cukinią, makaron z cukinii, kaszotto z cukinią i fasolką, a nawet ciasto na słodko z cukinią (np. murzynek). Wszystkie te potrawy można wykonać w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej.

W sezonie należy cieszyć się cukinią, ile się da – na pewno jej nie przedawkujemy! Cukinia służy naszemu zdrowiu w wielu aspektach. Jedzmy dynię szparagową – na zdrowie!

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.