Dania z oscypkiem

Zastanawiasz się jakie dania z oscypkiem możesz przygotować? Gdy mamy zamiar wykonać jakieś potrawy z oscypkiem, najpierw musimy zaopatrzyć się w prawdziwego oscypka. Co wcale nie jest taką łatwą sprawą. Oscypki z Krupówek lub z ryneczku pod Gubałówką, niekoniecznie są prawdziwe. Tylko sprzedawcy posiadający unijny certyfikat autentyczności, mogą sprzedawać prawdziwy oscypek.
Prawdziwy czy ,,oszukany”
Istnieje kilka sposobów na sprawdzenie czy mamy do czynienia z prawdziwym oscypkiem, czy podróbką. Oscypek ma żółto-brązowy kolor, jego powłoka powinna być gładka, bez widocznych pęknięć, po przekrojeniu, grubość skórki powstała w wyniku leżakowania i wędzenia powinna mieć około milimetra, w smaku powinien być lekko cierpki, powodując delikatne pieczenie języka. Jako że pochodzę z Podhala, mogę udzielić takiej rady: Oscypka najlepiej kupić w szałasie u bacy, który posiada certyfikat. W tym wypadku mamy 95% pewności że dostaniemy oryginał.
Prawdziwy oscypek według standardów certyfikatu musi zawierać:
- 60% mleka owczego (pochodzącego od owiec rasy Cakiel Podhalański),
- 40% mleka krowiego (od krów rasy Polska Krowa Czerwona)
Dania z oscypkiem
Mając już odpowiedni ser, możemy przystąpić do przygotowania przeróżnych dań z oscypkiem. Najpopularniejsze danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, to oscypek z grilla z żurawiną. Serwowany w zakopiańskich restauracjach, najczęściej nie ma nic wspólnego z oscypkiem. Jednak zawsze możemy przyrządzić go sami. Stworzenie tego dania jest banalnie proste. Składniki jakie potrzebujemy:
- oscypek
- dżem z żurawiny
Sposób przygotowania:
- Kroimy oscypka w talarki o grubości od pół do centymetra,
- Na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej układamy wcześniej pokrojony ser,
- Pieczemy równomiernie z obu stron aż do momentu gdy ser zacznie się rozpuszczać,
- Wykładamy na talerz
- Na wierzch dodajemy łyżeczkę żurawiny.
SMACZNEGO!
Dania z oscypkiem – Panierowany oscypek
Kolejne dania z oscypkiem, to propozycja, która nie różni się w wiele od poprzedniej. Panierowany oscypek, może zagościć w menu wegetarian lecz nie tylko. Do tego dania, polecam jednak użyć białego oscypka, takiego niestety można tylko dostać w szałasie bacowskim. Bo białe serki dostępne na stoiskach, na pewno nie są prawdziwymi oscypkami. Żeby zrobić to danie będziemy potrzebować:
- biały oscypek (nie wędzony),
- jaja,
- bułka tarta,
- szczypta pieprzu i soli,
- zioła prowansalskie,
- olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Kroimy oscypka w centymetrowe plasterki
- Rozbijamy jaja, dodajemy przyprawy,
- Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej,
- Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
- Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej
Dania z oscypkiem – Pizza Góralska
To danie ,,stworzyli” kucharze pracujący w restauracjach na Podhalu. Taki lekki ,,tuning”, popularnego na całym świecie włoskiego placka, dodaje temu daniu góralskiego charakteru.
Składniki na ciasto:
- 1kg mąki,
- 0,5l wody
- łyżeczka cukru i soli,
- 50ml oleju,
- 8g drożdży
Składniki na sos:
- 100g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka cukru I soli,
- 2 łyżeczki oregano
- 30ml wody
Składniki na ,,wierzch” pizzy:
- 150g startego sera mozzarella,
- 8 plasterków boczku,
- 20 plasterków kiełbasy,
- 3 duże pieczarki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- oscypek
Wykonanie:
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia,
- Łączymy skladniki na sos, mieszając aż powstanie jednolita masa,
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich placki o grubości 1cm,
- Smarujemy sosem
- Posypujemy startą mozzarella,
- Rozkładamy pozostałe składniki pokrojone w plastry
- Na samą górę rozkładamy plasterki oscypka,
- Pieczemy 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni
To tylko niewielka ilość przepisów na dania z oscypkiem. Ten smaczny ser ma szerokie zastosowanie w kuchni podhalańskiej. Można go dodawać do sałatek, pieczonych mięs, nadzień do pierogów lub naleśników. Sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i słono.
Jak długo oscypek pozostaje świeży?
Przechowywanie oscypka nie jest prostą sprawą, jeśli będziemy go długo trzymać w temperaturze pokojowej (mniej więcej półtora tygodnia), stanie się twardy jak skała. Zamrożenie może wydawać się idealnym rozwiązaniem, jednak zbyt długie przetrzymywanie w zamrażalniku sprawi, że po rozmrożeniu będzie bardzo kruchy (kwestia około miesiąca). Lodówka będzie dla oscypka najlepszą opcją na przechowanie i zachowanie świeżości.
Na dłuższą metę niestety i ten sposób zawiedzie, ponieważ w lodówce po jakimś czasie zacznie wysychać i twardnieć (świeżość powinien zachować około trzy-cztery tygodnie). Jednak to najlepszy z możliwych sposobów, aby góralski specjał wytrzymał jak najdłużej w ,,dobrej kondycji”.
Niepozorny ser
Oscypek jest serem produkowanym głównie na Podhalu. Prawo do jego produkcji mają również bacowie z Żywiecczyzny, Sądecczyzny oraz powiatów suskiego i limanowskiego. Data jego powstania jest szacowana na XV wiek, natomiast pierwszy spisany przepis z roku 1748. Sposób wykonania, oraz składniki pozostają nie zmienione od tego czasu. Jego unikalny kształt I smak, przywołuje wspomnienia z gór.
Ludzie często nie mają pojęcia co zrobić z oscypka, oprócz pokrojenia i zjedzenia go. Ten ser swoimi walorami smakowymi, zachęca do eksperymentowania z nim w kuchni na różne sposoby. Można go używać w niezmienionej formie jako przekąskę, lub dodać do sałatki, pieczony lub grillowany będzie świetną przystawką. Farsze do mięs i pierogów z dodatkiem oscypka nabiorą ostrego smaku. Oscypek, król polskich serów. Spróbujesz raz, zapamiętasz na zawsze. I będziesz po niego wracał na skalne Podhale. Żeby samodzielnie w domu wykonać danie z oscypka.