Dania z oscypkiem

Zastanawiasz się jakie dania z oscypkiem  możesz przygotować? Gdy mamy zamiar wykonać jakieś potrawy z oscypkiem, najpierw musimy zaopatrzyć się w prawdziwego oscypka. Co wcale nie jest taką łatwą sprawą. Oscypki z Krupówek lub z ryneczku pod Gubałówką, niekoniecznie są prawdziwe. Tylko sprzedawcy posiadający unijny certyfikat autentyczności, mogą sprzedawać prawdziwy oscypek.

Prawdziwy czy ,,oszukany”

Istnieje kilka sposobów na sprawdzenie czy mamy do czynienia z prawdziwym oscypkiem, czy podróbką. Oscypek ma żółto-brązowy kolor, jego powłoka powinna być gładka, bez widocznych pęknięć, po przekrojeniu, grubość skórki powstała w wyniku leżakowania i wędzenia powinna mieć około milimetra, w smaku powinien być lekko cierpki, powodując delikatne pieczenie języka. Jako że pochodzę z Podhala, mogę udzielić takiej rady: Oscypka najlepiej kupić w szałasie u bacy, który posiada certyfikat. W tym wypadku mamy 95% pewności że dostaniemy oryginał. 

Prawdziwy oscypek według standardów certyfikatu musi zawierać:

  • 60% mleka owczego (pochodzącego od owiec rasy Cakiel Podhalański),
  • 40% mleka krowiego (od krów rasy Polska Krowa Czerwona)

Dania z oscypkiem

Mając już odpowiedni ser, możemy przystąpić do przygotowania przeróżnych dań z oscypkiem. Najpopularniejsze danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, to oscypek z grilla z żurawiną. Serwowany w zakopiańskich restauracjach, najczęściej nie ma nic wspólnego z oscypkiem. Jednak zawsze możemy przyrządzić go sami. Stworzenie tego dania jest banalnie proste. Składniki jakie potrzebujemy:

  • oscypek
  • dżem z żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy oscypka w talarki o grubości od pół do centymetra,
  2. Na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej układamy wcześniej pokrojony ser,
  3. Pieczemy równomiernie z obu stron aż do momentu gdy ser zacznie się rozpuszczać,
  4. Wykładamy na talerz
  5. Na wierzch dodajemy łyżeczkę żurawiny.

SMACZNEGO!

 

Dania z oscypkiem przepisy

Dania z oscypkiem  – Panierowany oscypek

Kolejne dania z oscypkiem, to propozycja, która nie różni się w wiele od poprzedniej. Panierowany oscypek, może zagościć w menu wegetarian lecz nie tylko. Do tego dania, polecam jednak użyć białego oscypka, takiego niestety można tylko dostać w szałasie bacowskim. Bo białe serki dostępne na stoiskach, na pewno nie są prawdziwymi oscypkami. Żeby zrobić to danie będziemy potrzebować:

  • biały oscypek (nie wędzony),
  • jaja,
  • bułka tarta,
  • szczypta pieprzu i soli,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
  1. Kroimy oscypka w centymetrowe plasterki
  2. Rozbijamy jaja, dodajemy przyprawy,
  3. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej,
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
  5. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej
Dania z oscypkiem  – Pizza Góralska

To danie ,,stworzyli” kucharze pracujący w restauracjach na Podhalu. Taki lekki ,,tuning”, popularnego na całym świecie włoskiego placka, dodaje temu daniu góralskiego charakteru.

Składniki na ciasto:
  • 1kg mąki,
  • 0,5l wody
  • łyżeczka cukru i soli,
  • 50ml oleju,
  • 8g drożdży
Składniki na sos:
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru I soli,
  • 2 łyżeczki oregano
  • 30ml wody
Składniki na ,,wierzch” pizzy:
  • 150g startego sera mozzarella,
  • 8 plasterków boczku,
  • 20 plasterków kiełbasy,
  • 3 duże pieczarki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • oscypek
Wykonanie:
  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia,
  2. Łączymy skladniki na sos, mieszając aż powstanie jednolita masa,
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i formujemy z nich placki o grubości 1cm,
  4. Smarujemy sosem
  5. Posypujemy startą mozzarella,
  6. Rozkładamy pozostałe składniki pokrojone w plastry
  7. Na samą górę rozkładamy plasterki oscypka,
  8. Pieczemy 20 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni

To tylko niewielka ilość przepisów na dania z oscypkiem. Ten smaczny ser ma szerokie zastosowanie w kuchni podhalańskiej. Można go dodawać do sałatek, pieczonych mięs, nadzień do pierogów lub naleśników. Sprawdzi się zarówno w daniach na słodko jak i słono.

Jak długo oscypek pozostaje świeży?

Przechowywanie oscypka nie jest prostą sprawą, jeśli będziemy go długo trzymać w temperaturze pokojowej (mniej więcej półtora tygodnia), stanie się twardy jak skała. Zamrożenie może wydawać się idealnym rozwiązaniem, jednak zbyt długie przetrzymywanie w zamrażalniku sprawi, że po rozmrożeniu będzie bardzo kruchy (kwestia około miesiąca). Lodówka będzie dla oscypka najlepszą opcją na przechowanie i zachowanie świeżości.

Na dłuższą metę niestety i ten sposób zawiedzie, ponieważ w lodówce po jakimś czasie zacznie wysychać i twardnieć (świeżość powinien zachować około trzy-cztery tygodnie). Jednak to najlepszy z możliwych sposobów, aby góralski specjał wytrzymał jak najdłużej w ,,dobrej kondycji”.

Niepozorny ser

Oscypek jest serem produkowanym głównie na Podhalu. Prawo do jego produkcji mają również bacowie z Żywiecczyzny, Sądecczyzny oraz powiatów suskiego i limanowskiego. Data jego powstania jest szacowana na XV wiek, natomiast pierwszy spisany przepis z roku 1748. Sposób wykonania, oraz składniki pozostają nie zmienione od tego czasu. Jego unikalny kształt I smak, przywołuje wspomnienia z gór.

Ludzie często nie mają pojęcia co zrobić z oscypka, oprócz pokrojenia i zjedzenia go. Ten ser swoimi walorami smakowymi, zachęca do eksperymentowania z nim w kuchni na różne sposoby. Można go używać w niezmienionej formie jako przekąskę, lub dodać do sałatki, pieczony lub grillowany będzie świetną przystawką. Farsze do mięs i pierogów z dodatkiem oscypka nabiorą ostrego smaku. Oscypek, król polskich serów. Spróbujesz raz, zapamiętasz na zawsze. I będziesz po niego wracał na skalne Podhale. Żeby samodzielnie w domu wykonać danie z oscypka.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.