Boczniaki w śmietanie – pyszne danie w kilka minut

Jak przyrządzić pyszne boczniaki w śmietanie? Czy są przeciwskazania do jedzenia grzybów? Na te pytania odpowiada poniższy artykuł. Grzyby są powszechne na polskim stole. Używa się ich bardzo często do przyrządzania zup, sosów, czy farszów do naleśników albo pierogów. Jednymi z popularnych grzybów używanych w kuchni są boczniaki. Do czego są wykorzystywane? Jakie mają właściwości? Jaki mają smak? Czy warto je jeść?
Boczniaki – co to za grzyby?
Boczniaki są to jadalne grzyby, których kształt przypomina muszle ostryg. Są popularne szczególnie w kuchniach azjatyckich. Grzyby te pochodzą z lasów Azji Syberyjskiej oraz północnych części Ameryki i Europy. Mają szaro-biały kapelusz, grubą łodygę i zarysowane skrzela.
Rodzaje boczniaków
Na świecie występuje kilka rodzajów boczniaków. Są to m.in.:
- boczniaki perłowe
- boczniaki ostrygowate
- boczniaki łyżkowate
- boczniaki rowkowanotrzonowe
- boczniaki topolowe
- boczniaki mikołajkowe
Boczniaki – właściwości
Boczniaki są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym. Mają mnóstwo witamin. Zawierają niacynę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witaminę B6, tiaminę, fosfor, miedź, magnez, potas, selen, cynk, mangan i żelazo. Boczniaki mają mnóstwo właściwości, z powodu których warto je spożywać.
Po pierwsze obniżają cholesterol. Po drugie wspierają system immunologiczny. Po trzecie działają przeciwnowotworowo. Po czwarte wpływają korzystnie na pracę mózgu. Po piąte pomagają w chorobach sercowo-naczyniowych. Po szóste dzięki zawartości witaminy B2 zapobiegają anemii.
Boczniaki – na co należy uważać?
W przypadku boczniaków, tak jak w przypadku innych grzybów może dojść do reakcji alergicznych. W takim wypadku często pojawia się gorączka, bóle stawów, dreszcze oraz wysypka skórna. Czasami po spożyciu boczniaków pojawiają się także objawy żołądkowo-jelitowe, gdy osoba która je spożyje jest wrażliwa na alkohole cukrowe. Nie zaleca się spożywania boczniaków w przypadku dny moczanowej. Zazwyczaj po spożyciu grzybów pojawia się zaczerwienienie, ból i obrzęk stawów.
Boczniaki w kuchni
Boczniaki, jak i inne grzyby często wykorzystuje się w kuchni. Co można zrobić z boczniaka? Jest kilka możliwości przyrządzenia tych grzybów. Danie z tych grzybów można stworzyć w postaci sosu, zupy, czy zrobić z nich gulasz. Popularnym daniem są boczniaki w śmietanie.
Boczniaki w śmietanie przepis
Jak zrobić boczniaki w śmietanie? Do przyrządzenia tego dania potrzebne będą następujące składniki:
- 250 g boczniaków
- 75 ml śmietanki (najlepiej 36%)
- kawałek pora
- cebula
- olej
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- woda
Jak przyrządzić boczniaki w śmietanie?
- Na początek należy pokroić boczniaki, jeżeli są za duże. Małe można zostawić w jednym kawałku.
- Pokroić cebulę i pora. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa i zeszklić.
- Następnie dodać grzyby i zalać wodą.
Jak długo trzeba dusić boczniaki?
Grzyby najlepiej dusić pod przykryciem około 10 minut. Kolejno należy doprawić danie pieprzem i solą. Dodać śmietankę i opcjonalnie natkę pietruszki. Danie jest gotowe, gdy sos zrobi się gęsty. Tak powstają najprostsze i najlepsze boczniaki w śmietanie.
Inne dania z boczniaków
Kolejnym daniem, które warto przyrządzić z boczniaków jest sos grzybowy. Do jego zrobienia potrzeba kilku składników:
– 250 g boczniaków
– 2 cebule
– 2 listki laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 6 kulek ziela angielskiego
– łyżka chrzanu albo musztardy
– olej
– 50 ml śmietany
– łyżka mąki
– łyżka majeranku
– pieprz
– sól
Jak zrobić sos grzybowy z boczniaka?
- Na początek należy obrać cebulę i pokroić.
- Do garnka wlać olej i zeszklić na nim cebulę. Gdy zrobi się złota dodać grzyby.
- Gdy boczniaki są za duże można je pokroić na mniejsze części.
- Pokrojone grzyby dodać do cebuli i przysmażyć.
- Po kilku minutach dolać wody oraz dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Tak przyrządzoną potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować do miękkości boczniaków.
- Najlepiej pod przykryciem. Zazwyczaj trwa to około godziny.
- W międzyczasie wymieszać śmietanę z chrzanem, wodą oraz mąką i tak powstały sos wlać do garnka z grzybami.
- Mieszać, żeby sos był gładki z dodatkiem majeranku. Gotować jeszcze przez około 10 minut.
Z czym podawać sos z boczniaków?
Sos z boczniaków można podawać na różne sposoby. Można go jeść bez dodatków, z chlebem, makaronem, ziemniakami, czy kaszą. Można nim również polać mięso, zrobić z nim kluski śląskie, pierogi, czy kopytka. Boczniaki można wykorzystać także w innych daniach. I tak mogą powstać:
– pieczone boczniaki, które można wykorzystać do obiadu zamiast tradycyjnych kotletów mięsnych
– jajecznica na boczniakach
– boczniaki w tempurze
– boczniaki z warzywami
– tarta z boczniakiem
– marynowane boczniaki
– flaczki z boczniaka będące alternatywą dla flaków mięsnych
– grillowane boczniaki
– sałatka z dodatkiem boczniaków
– tosty z boczniakami
Każda z tych potraw jest unikalna i można ją modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Niezależnie od tego jakie danie ostatecznie wyląduje na talerzu na pewno dla każdego fana boczniaków będzie pyszne.