Bób-roślina strączkowa, obowiązkowa w naszej zdrowej diecie

Bób, czyli Vicia faba, jest rośliną strączkową, dobrze znaną w naszym kraju i lubianą nawet przez dzieci. Bób, powszechnie i z powodzeniem, uprawiany jest na obszarze całej praktycznie Europy. Owoce rośliny, zawiązują się w obłych, zwisających strąkach, w których zwykle znajduje się od dwóch do pięciu nasion.
Bób-roślina pełna zdrowia i smaku
Pod względem odżywczym, to właśnie nasiona są najbardziej wartościowe. Zawierają białko, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Bób, jest cenny nie tylko ze względu na swoje wartości, ale również tzw. pożniwne resztki, które wzbogacają glebę w azot, czy odpady, jakie stanowić mogą paszę dla zwierząt hodowlanych. Warzywo, to polecane jest także osobom będącym na diecie ograniczającej spożycie kwasów tłuszczowych. Uważać na bób, muszą natomiast osoby, które cierpią z powodu uczulenia zwanego fawizmem.
Sianie i amatorska uprawa bobu
Bób, jaki znany jest nam ze sklepów, to jedynie jedna z jego odmian, przeznaczonych do spożycia. Gatunki bobu uprawnego, różnią się od siebie wysokością roślin, wczesnością odmian, sposobem osadzania strąków, ich wielkością i zabarwieniem oraz wyglądem nasion, przeznaczonych do wysiewu. W polskich sklepach, niekiedy możemy trafić, na gatunek bobu o nazwie Windsor Biały. Czasem w sprzedaży również jest dostępny Hangdown Biały i Hangdown Zielony.
Kiedy bób jest dojrzały i kiedy możemy go zrywać?
Pomimo wielu plusów, nie jest on jednak rośliną, która mogłaby się cieszyć popularnością na jaką zasługuje. Niemniej, amatorzy bobu, nie rezygnują z uprawiania go w przydomowych ogródkach czy na podmiejskich działkach. Kiedy siać bób? Nasiona, należy siać na wiosnę. Bób, ze względu na to, że jego wymagania glebowe są stosunkowo niewielkie, kiełkuje już w temperaturze od 3 do 4 stopni C. Siewki bobu, wytrzymują spadek temperatury równy nawet -4 stopni C. Warzywo wymaga z naszej strony częstego podlewania, o czym jest warto pamiętać, jeśli zależy nam na obfitych zbiorach bobu.
Łatwe przygotowanie bobu krok po kroku:
Samodzielne przygotowanie bobu w domu, wcale nie jest trudne i może to zrobić każdy, kto na bób, nabierze tylko ochoty. Na początek, płuczemy nasiona pod bieżącą, ciepłą wodą. Wrzucamy je do obszernego garnka i w całości zalewamy wodą, tak by bób, swobodnie mógł w niej pływać i nie było mu zbyt ciasno. Dosypujemy łyżeczkę stołową soli, odrobinę oliwy i gotujemy do momentu, aż warzywo zacznie podpływać pod sam wierzch garnka.
Kiedy bób jest ugotowany?
Powinno to trwać około 20 minut. Wygaszamy gaz i przykrywamy ugotowany bób, pokrywką od garnka. Gdy nieco przestygnie, wyciągamy warzywo z wody przy pomocy sitka i odcedzone, przekładamy do miski lub innego większego naczynia. Skórka dobrze przyrządzonego warzywa, robi się lekko popękana i łatwo daje się z niego ściągnąć.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami na temat – co można zrobić z bobu?
Ciekawostki na temat bobu i kilka informacji
Bób nie tylko, świetnie się sprawdza w roli pysznej przekąski. Możemy go również wykorzystać jako:
- dodatek do ryżu i makaronu.
- przygotować z niego gęstą pastę do smarowania chleba l
- wykorzystać, jako nadzienie i farsz do pierogów.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat bobu?
Dzieci, mogą jeść bób, podobnie jak osoby dorosłe. Nie ma jednoznacznych przeciwwskazań, związanych z negatywnymi skutkami, jakie mogą być następstwem jedzenia bobu przez dzieci. Oczywiście, warto jest zwrócić uwagę na ilość i to, aby dziecko się bobem nie przejadło. W tej sytuacji, ból brzuszka, jest raczej więcej niż pewny. Zepsute nasiona bobu, łatwo jest rozpoznać po tym, że stają się one brązowawe, zbyt miękkie i podchodzą pleśnią.
Dodaj komentarz