10 pysznych ciast z białek: przepisy na wykorzystanie pozostałych białek w kuchni

pavlova, cream, fruit

 

Spis treści ukryj
11 Streszczenie

1. Beza – klasyczne ciasto z białek

Beza to jedno z najprostszych ciast, jakie można zrobić z białek. Wystarczy ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę, a następnie uformować z masy bezowe kratki lub inne kształty. Bezy można piec w temperaturze 100-120 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu można je podać z bitą śmietaną, owocami lub dżemem.

2. Pavlova – wykwintne ciasto z białek

Pavlova to kolejne ciasto, które można zrobić z białek. Wymaga nieco więcej pracy niż beza, ale efekt końcowy z pewnością będzie wart tego wysiłku. Aby zrobić Pavlovą, potrzeba ubitej piany z białek, cukru, skrobi ziemniaczanej i octu winnego. Masę należy ułożyć na papierze do pieczenia w kształcie okrągłej tarty, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 1,5 godziny. Po upieczeniu Pavlovę można udekorować bitą śmietaną, owocami i posypać cukrem pudrem.

3. Suflet – puszyste ciasto z białek

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto zrobić z białek, warto spróbować sufletu. To delikatne i puszyste ciasto, które najlepiej smakuje na ciepło. Aby je przygotować, potrzeba białek, żółtek, cukru, mąki, mleka i masła. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą, a następnie dodać ubitą pianę z białek. Suflet można upiec zarówno w foremkach do sufletu, jak i większej brytfance.

4. Rafaello – kokosowe kulki z białek

Kolejnym pomysłem na jakie ciasto można zrobić z białek są kokosowe kulki Rafaello. Wymagają one połączenia piany z białek z cukrem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Uformowane kulki należy następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Na koniec warto dodać do środka każdej kulki migdał lub orzech.

5. Makaroniki – kolorowe ciasteczka z białek

Makaroniki to kolejne ciasto, które można zrobić z białek. Wymagają one połączenia piany z białek z cukrem pudrem, mąką migdałową i barwnikami spożywczymi. Uformowane ciasteczka należy upiec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 12 minut. Po upieczeniu można je udekorować kremem, dżemem lub czekoladą.

6. Białkowy sernik – zdrowsza wersja klasycznego ciasta

jak zrobić ciasto z białek w wersji zdrowszej? Białkowy sernik to świetna propozycja. Wystarczy połączyć białka z jogurtem naturalnym i twarogiem chudym, a następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Ciasto należy upiec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.

7. Angel food cake – amerykański deser z białek

Angel food cake to kolejny pomysł na jakie ciasto z białek można upiec. Przygotowanie tego lekkiego i puszystego ciasta wymaga ubicia piany z białek z cukrem, a następnie delikatnego połączenia jej z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto należy upiec w specjalnej formie do angel food cake w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 45 minut.

8. Ptysie – eleganckie ciasteczka z białek

Ptysie to kolejna propozycja na jakie ciasto można zrobić z białek. Ich przygotowanie wymaga połączenia białek z mąką, masłem i wodą, a następnie uformowania ciasta w kształcie małych ptysiów. Po upieczeniu warto napełnić je kremem budyniowym lub śmietankowym.

9. Kokosanki – kruche ciasteczka z białek

Kokosanki to pyszne i kruche ciasteczka, które można zrobić z białek. Wystarczy połączyć białka z cukrem, wiórkami kokosowymi i mąką, a następnie uformować ciasteczka i upiec je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

10. Białkowe ciasto marchewkowe – zdrowe ciasto z białek

Ostatnią propozycją na jakie ciasto z białek można upiec jest białkowe ciasto marchewkowe. Wystarczy zmiksować białka z cukrem, a następnie dodać startą marchew, mąkę, orzechy i przyprawy, takie jak cynamon i imbir. Ciasto należy upiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.

Ciekawostka:

Czy wiesz, że białko jajka to skarbnica białka o wysokiej wartości biologicznej, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy dla naszego organizmu? Co więcej, białka jaj są doskonałym zagęszczaczem i spulchniaczem w cieście, co sprawia, że ciasta z białek są niezwykle lekkie, puszyste i delikatne. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem, czy zaawansowanym cukiernikiem, warto eksperymentować z potrawami na bazie białek jaj, aby odkryć niezliczone możliwości kulinarnych, jakie niesie to składnik. Ponadto, gotowanie z białek to doskonały sposób na zmniejszenie marnowania żywności, gdyż często po użyciu żółtek w innych przepisach, białka pozostają niewykorzystane. Zatem, nie krępuj się i daj się ponieść kulinarnym eksperymentom z białkami!

Streszczenie

Istnieje wiele smacznych i kreatywnych sposobów na wykorzystanie białek do wypieków. Przykłady takich deserów to między innymi klasyczna beza, wykwintna Pavlova, puszysty suflet, kokosowe kulki Rafaello, kolorowe makaroniki, zdrowsze wersje sernika i ciasta marchewkowego, amerykański Angel food cake, eleganckie ptysie oraz kruche kokosanki. Wszystkie te przepisy są doskonałym sposobem na wykorzystanie białek, a także na zaimponowanie rodzinie i przyjaciołom swoimi umiejętnościami cukierniczymi. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi produktami w kategoriach Akcesoria do pieczenia oraz Formy do pieczenia, aby ułatwić sobie przygotowanie tych pysznych ciast z białek.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *