Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Ćwierkanie na tapczanie


Lucyna Magierowska
Zapiski gospodyni
spod Babiej Góry

 

SZPAK HULTAJ.

 

Rankiem leniwie przeciągam się pod kocem. Ciekawie spoglądam przez okno, zastanawiając się, czemu tak jasno. Matko! Mróz solidny pobielił wszystko. Oczom nie wierzę! Termometr pokazuje -5 stopni C. Na Babiej Górze przybyło śniegu. Wszystko kwitnie, a tu z końcem kwietnia taka zima! Ciekawe, ile zawiązków zostanie na drzewach i krzewach owocowych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HARACZ DLA AZORKA.

 

Lepię ruskie pierogi. Ciasto miękkie, cieplutkie, dobrze wyrobione, odpoczywające pod zagrzaną miską, teraz łatwo poddaje się obróbce. Zagniatam mąkę ze śmietaną i gorącą wodą. Wychodzi wtedy znakomite. Farsz może nie całkiem tradycyjny: prócz ziemniaków, twarogu, dużej ilości pieprzu czarnego i ziołowego, dodałam drobno pokrojony ser żółty i chudy wędzony boczek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KWIETNO I CIEPŁO.

 

Piękna pogoda sprawiła, że drogą suną wolno traktory z obornikiem, z pługami, bronami, siewnikami, wzbijając przy tym tumany kurzu. Teraz nie słychać już parskania koni, głośnego klip-klap po drodze, nawoływania i cmokania woźnicy. Koń, żywe stworzenie, stąpał dostojnie i ciągnął wolno swój ciężar, ale teraz zniknęły z naszej roli Kasztany, Miśki, Burki i Łatki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SPRYTNA SROKA.

 

Troszkę przycichł świąteczny gwar. Jeszcze pachnie wędzonką, chrzanem w buraczkach oraz w jajkach. Dzieci mówią, że zbyt ostre. „To samo zdrowie”, tłumaczę. W kuchni czuć świeżo parzoną kawą i wonną herbatą. W wyśmienitych humorach jemy kanapki z szynką, plastrami skrzypiącego wędzonego krowiego sera, zieloną sałatę, czerwoną paprykę, plastry pomidorów z piórkami cebuli i czosnku, rosnących w doniczkach na parapecie. Do wyboru jest jeszcze swojski pasztet i pieczony w domu chleb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEDŚWIĄTECZNE RÓŻNOŚCI.

 

Warto wcześniej wstać i spojrzeć przez okno na Babią Górę. Rozsiadła się wygodnie, otuliła śnieżnym kożuchem, a wschodzące słońce ufarbowało go na malinowo.
Teraz Babia Góra wygląda jak puchar smakowitych lodów. Słońce stopniowo oświetla wierzchołki bliższych gór aż dociera do Kobylarki i już cieplej na sercu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PTASIA STOŁÓWKA.

 

Po śniadaniu i pachnącej kawie czeka mnie przygotowanie obiadu i codzienna zwykła praca. Garnuszki, talerzyki, filiżanki, dzbanek, łyżeczki w zlewie łypią złośliwie na mnie brudnym okiem. Ostentacyjnie odwracam się i patrzę przez okno myśląc o obiedzie. Co ugotować, żeby smakowało, było tanie i nie zabierało mi czasu na czytanie książek i gazet. Gapię się na świat bezmyślnie, bo nic mi nie przychodzi do głowy, nie czuję weny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017