Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Ćwierkanie na tapczanie


Lucyna Magierowska
Zapiski gospodyni
spod Babiej Góry

 

KWIETNO I CIEPŁO.

 

Piękna pogoda sprawiła, że drogą suną wolno traktory z obornikiem, z pługami, bronami, siewnikami, wzbijając przy tym tumany kurzu. Teraz nie słychać już parskania koni, głośnego klip-klap po drodze, nawoływania i cmokania woźnicy. Koń, żywe stworzenie, stąpał dostojnie i ciągnął wolno swój ciężar, ale teraz zniknęły z naszej roli Kasztany, Miśki, Burki i Łatki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SPRYTNA SROKA.

 

Troszkę przycichł świąteczny gwar. Jeszcze pachnie wędzonką, chrzanem w buraczkach oraz w jajkach. Dzieci mówią, że zbyt ostre. „To samo zdrowie”, tłumaczę. W kuchni czuć świeżo parzoną kawą i wonną herbatą. W wyśmienitych humorach jemy kanapki z szynką, plastrami skrzypiącego wędzonego krowiego sera, zieloną sałatę, czerwoną paprykę, plastry pomidorów z piórkami cebuli i czosnku, rosnących w doniczkach na parapecie. Do wyboru jest jeszcze swojski pasztet i pieczony w domu chleb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEDŚWIĄTECZNE RÓŻNOŚCI.

 

Warto wcześniej wstać i spojrzeć przez okno na Babią Górę. Rozsiadła się wygodnie, otuliła śnieżnym kożuchem, a wschodzące słońce ufarbowało go na malinowo.
Teraz Babia Góra wygląda jak puchar smakowitych lodów. Słońce stopniowo oświetla wierzchołki bliższych gór aż dociera do Kobylarki i już cieplej na sercu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PTASIA STOŁÓWKA.

 

Po śniadaniu i pachnącej kawie czeka mnie przygotowanie obiadu i codzienna zwykła praca. Garnuszki, talerzyki, filiżanki, dzbanek, łyżeczki w zlewie łypią złośliwie na mnie brudnym okiem. Ostentacyjnie odwracam się i patrzę przez okno myśląc o obiedzie. Co ugotować, żeby smakowało, było tanie i nie zabierało mi czasu na czytanie książek i gazet. Gapię się na świat bezmyślnie, bo nic mi nie przychodzi do głowy, nie czuję weny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017