Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Ćwierkanie na tapczanie


Lucyna Magierowska
Zapiski gospodyni
spod Babiej Góry

 

ŚWIĘTY JAN.

 

Świętojańskie ziele (dziurawiec), świętojańskie robaczki (świetliki), świętojańskie deszcze i świętojański mróz - tych dwóch ostatnich w tym roku nie było. Co ten św. Jan myśli, susza okropna!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KRASULE.

 

Brzęczą po asfalcie łańcuchy. Gospodarz wolno człapie, prowadząc swoje podopieczne na pastwisko. One też są powolne, grube, biało-brązowe z dużymi wymionami. Każdą pogładzi po pysku, podrapie za uchem, poklepie po grzbiecie i wbije metalowy palik z łańcuchem w łąkę pachnącą ziołami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KWIATY.

 

W maju miałam okazję odwiedzić ogród botaniczny w jednym z miast Unii Europejskiej. Zakwitły rododendrony o różnych kolorach i wielkościach kwiatów. Przyciągały wzrok swoją wysokością i ogromną ilością kwiatostanów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRILLUJEMY.

 

Troszkę się ociepliło, bujna zieleń wabi wzrok ni robi się ciepło na sercu. Świat człeka cieszy. Sąsiedzi grillują. Zewsząd zapach wędzonki. Słychać śmiech i żarty. Zdecydowaliśmy się też urządzić pieczenie kiełbaski i szynki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SZPAK HULTAJ.

 

Rankiem leniwie przeciągam się pod kocem. Ciekawie spoglądam przez okno, zastanawiając się, czemu tak jasno. Matko! Mróz solidny pobielił wszystko. Oczom nie wierzę! Termometr pokazuje -5 stopni C. Na Babiej Górze przybyło śniegu. Wszystko kwitnie, a tu z końcem kwietnia taka zima! Ciekawe, ile zawiązków zostanie na drzewach i krzewach owocowych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HARACZ DLA AZORKA.

 

Lepię ruskie pierogi. Ciasto miękkie, cieplutkie, dobrze wyrobione, odpoczywające pod zagrzaną miską, teraz łatwo poddaje się obróbce. Zagniatam mąkę ze śmietaną i gorącą wodą. Wychodzi wtedy znakomite. Farsz może nie całkiem tradycyjny: prócz ziemniaków, twarogu, dużej ilości pieprzu czarnego i ziołowego, dodałam drobno pokrojony ser żółty i chudy wędzony boczek.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KWIETNO I CIEPŁO.

 

Piękna pogoda sprawiła, że drogą suną wolno traktory z obornikiem, z pługami, bronami, siewnikami, wzbijając przy tym tumany kurzu. Teraz nie słychać już parskania koni, głośnego klip-klap po drodze, nawoływania i cmokania woźnicy. Koń, żywe stworzenie, stąpał dostojnie i ciągnął wolno swój ciężar, ale teraz zniknęły z naszej roli Kasztany, Miśki, Burki i Łatki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SPRYTNA SROKA.

 

Troszkę przycichł świąteczny gwar. Jeszcze pachnie wędzonką, chrzanem w buraczkach oraz w jajkach. Dzieci mówią, że zbyt ostre. „To samo zdrowie”, tłumaczę. W kuchni czuć świeżo parzoną kawą i wonną herbatą. W wyśmienitych humorach jemy kanapki z szynką, plastrami skrzypiącego wędzonego krowiego sera, zieloną sałatę, czerwoną paprykę, plastry pomidorów z piórkami cebuli i czosnku, rosnących w doniczkach na parapecie. Do wyboru jest jeszcze swojski pasztet i pieczony w domu chleb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEDŚWIĄTECZNE RÓŻNOŚCI.

 

Warto wcześniej wstać i spojrzeć przez okno na Babią Górę. Rozsiadła się wygodnie, otuliła śnieżnym kożuchem, a wschodzące słońce ufarbowało go na malinowo.
Teraz Babia Góra wygląda jak puchar smakowitych lodów. Słońce stopniowo oświetla wierzchołki bliższych gór aż dociera do Kobylarki i już cieplej na sercu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PTASIA STOŁÓWKA.

 

Po śniadaniu i pachnącej kawie czeka mnie przygotowanie obiadu i codzienna zwykła praca. Garnuszki, talerzyki, filiżanki, dzbanek, łyżeczki w zlewie łypią złośliwie na mnie brudnym okiem. Ostentacyjnie odwracam się i patrzę przez okno myśląc o obiedzie. Co ugotować, żeby smakowało, było tanie i nie zabierało mi czasu na czytanie książek i gazet. Gapię się na świat bezmyślnie, bo nic mi nie przychodzi do głowy, nie czuję weny.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017