Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

WROTYCZ.


Strugi deszczu wylewają szare płachty chmur. Asfaltową drogą płynie rzeka. Wodne bąble skaczą po kałużach. Bażant strzepuje wodę z barwnych piór. Na stosie drewna siedzi kopciuszek wypatrując much i pająków. „Wykąpana” Andzia wraca powoli do domu. A wystraszony młody szarak pędzi do zagajnika.
Pod płotem rosną „turonie”, czyli rudbekie nagie, nawłocie, pięciorniki wysokie i niskie. Wszystkie mają żółte kwiaty. Gapię się na kępę wrotyczy - też ma ten sam kolor kwiatów. Pono w dawnych czasach kucharze angielscy faszerowali nim mięso, by nie cuchnęło. Przeczytałam o tym w jakiejś starej książce kucharskiej i nie mogłam sobie wyobrazić smaku takiego mięsiwa. Może inne upodobania mieli. Babcia Hanka okładała mięso liśćmi chrzanu i pokrzywy. Wrotycz wkładała do sienników i do legowisk zwierząt. Zwierzakom nacierała zielem skórę, chroniąc przed ukąszeniami owadów. Mówiła na ziele „ta” wrotycz lub wrotycza.

Wrotyczowe bukiety są obecne w mojej kuchni - pachną lekko gorzkawym zapachem. Są nieodzownym dodatkiem do wiązanki święconej na Matkę Boską Zielną.

Z ciekawości zaglądam do Wikipedii, by czegoś więcej dowiedzieć się o Tantum vulgare. Czytam i oczom nie wierzę. Toż to panaceum na wszelkie dolegliwości! Autor pisze, że „wrotycz niszczy większość pierwotniaków, obleńców, płazińców, owadów i roztoczy pasożytniczych, świerzba i kleszcza. Pomaga przy bólach stawów. Działa przeciwrakowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczno itp.”
Następnie autor poleca wyciągi, napary, odwary, nalewki i ocet. Zaznacza, że ziele zakazane jest w UE. Nieumiejętne stosowanie zagraża życiu człowieka. A ja myślę, że w nadmiarze wszystko szkodzi.

Zaczytana nie pamiętam o kolacji. W lodówce jest gotowana w ziołach łopatka, w koszyku pomidory, w chlebowniku pieczywo, a w szafce masło. Mąż poradzi sobie.

Późno kładę się spać z wizją paskudnej pogody, a tu miła niespodzianka. Słonko ostro świeci, aż oczy bolą, wieje wiatr, śmieje się świat. Upały afrykańskie dają znać o sobie. Zaczynają się żniwa. Kombajny pożerają zboże, wypluwają słomę, sypią ziarno do brzucha maszyny. Gospodarze zwożą pękate worki do safarni albo srombków. Safarnia to skrzynia z czterema przegrodami. Srombek ma dwie. Każda przegroda może mieścić dwa korce zboża.
Będzie nowy pachnący chleb dla nas, pożywienie dla żywiny i skrzydlatych łasuchów.

Ukłony tym, którzy w pocie czoła pracują na roli, by nakarmić wszelkie stworzenie.

 
Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017