Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

PTASIE KONCERTY.


Wyrywam trawę z malin i słucham ptasich odgłosów. Szpak wyprowadził pierwszy lęg i teraz śpiewa swoją pieśń miłosną. Trzepie przy tym skrzydełkami i nadyma gardziołko, siedząc na najwyższej gałęzi koksy.
Także kos pokazuje swoje umiejętności śpiewacze. Kukułka kuka w Kosicznem, bażant odzywa się w malinach, dając o sobie znać. Sikory, zięby, cierniówki, trznadel, dają przeurocze koncerty. Nawet głos pierwiosnka głos dolatuje z pobliskich sosen.
Niby nikogo z malutkich nie widać, ale słychać. Cudowna ptasia muzyka pomaga w monotonnej pracy. Słońce czasem przypieka, czasem wiatr ziny chłodzi, przenosząc zapach konwalii i bzów. Powoli przemieszczam się, zostawiając za sobą sterty kupkuwki, perzu, koniczyny, pokrzywy, podagrycznika i mniszka. Trzeba założyć nowe poletko malin na przyszły, bo stare już się powoli wyradzają i rosną coraz mniejsze.

Kwitną bzy białe, siwe, lila i ciemne bordo. Stare odmiany z drobnymi pachnącymi kwiatkami – te lubię najbardziej. Powoli wypuszcza listki omrożony orzech włoski. Kwitnie też jarzębina, która z daleka wygląda jakby w zielonej sukni, ozdobiona białymi bukietami. Na łące panoszą się dmuchawce. Wiatr unosi puchowe parasolki, które płyną w powietrzu i sieją się daleko. Słonce chyli się ku zachodowi, a powietrza wypełni zapach kurdybanku i melisy.

Pora zabrać się za kolację. Mam ozór wołowy w galarecie. Mama ma cynaderki, których ja nie znoszę, podobnie jak flaków. Mogę ją poczęstować ozorem, co też robię nader chętnie. Na stole stoją przyprawy do galaretki: cytryna, musztarda, świeżo mielony pieprz. W kubkach herbata, a w koszyczku chleb. Każdy raczy się do woli. Jeszcze została chwila na przejrzenie gazety i przeczytanie najciekawszych artykułów. Dzień minął mija pracowicie.

P.S. Syningia zakwitła równie pięknie jak w zeszłym roku. Kilkadziesiąt kwiatów cieszy oko i jest powodem do dumy.


Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017