Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ŻABA NA SMYCZY.


Obudziło mnie przeraźliwe miauczenie kota. Wpadłam do kuchni. Zobaczyłam kocicę za oknem i męża, zaglądającego pod stół a potem pochylającego się nad smartfonem córki. Zapytałąm, o co chodzi, a on się zaśmiał, że włączyłam budzik. Sygnałem alarmowym był głośny koci miauk.
Mąż, śmiejąc się, poszedł do łazienki, ja zaś wpuściłam kotkę do domu i ją nakarmiłam. Kiedy wyszedł spod prysznica, to powiedział do mnie:
- Śniło mi się, że spotkałem w parku faceta, który prowadził żabę na smyczy.
Ja klapnęłam ze śmiechu na sedes, a mąż kontynuował opowieść:
- Nagle żaba skoczyła i zaplątałem się w smycz. Jak już stanąłem na nogi, to zobaczyłem naszą córkę, niosącą coś za pazuchą. Uśmiechnęła się i pokazała mi ślicznego szczeniaczka, który polizał mi usta. Z obrzydzeniem splunąłem, spadło to na głowę córki, a ja się obudziłem.
Z głupia frant zapytałam, co z żabą.
- Aaaa, facet wziął żabę pod pachę i poszedł.
Roześmiałam się i pomyślałam, że mąż ma ciekawsze sny i bardziej ciekawe ode mnie.

Zrobił mi na śniadanie sałatkę pomidorową z cebulką i oliwkami, doprawioną solą i pieprzem. Kromki chleba posmarował serkiem i ułożył na nich plastry łopatki wieprzowej. Dzień wcześniej, ugotowałam ją w kurkumie z dodatkiem pieprzu, soli, przypraw turecki do wieprzowiny i mocno wytrawnego malinowego wina. Mięso zrobiło się kruche, pachnące i bardzo smaczne. Zdrowsze takie mięso od kupnych wędlin z konserwantami.

Środa popielcowa wyznaczyła koniec zabaw i początek Wielkiego Postu. Tradycyjnie na obiad była zupa ziemniaczana z dodatkiem grzybów, zagęszczona zasmażką z razowej mąki, suto posypana świeżą pietruszką, szczypiorkiem czosnkowym i zielonymi piórami cebuli. Na drugie danie - ziemniaki pieczone na folii aluminiowej, posmarowanej oliwą, posypane ziołami. Po upieczeniu pachnące majerankiem i rozmarynem, podane zostały z jogurtem.

W pamięci utkwił mi pewien Popielec. Mama szyła coś na „Singerce”, a ja byłam okropnie głodna. Zapytałam Mamy o jedzenie, a ona mi rzekła, że w kuchni jest placek i mogę go zjeść. Wzięłam to, co nazwała plackiem. Było żółte, zimne, twarde i trudno było w nie wbić zęby. Mama powiedziała, że jest post i to powinno wystarczyć. Zapytałam:
- A ile dni tego postu?
Mama rzekł poważnym tonem:
- 40 dni.
- W każdy dzień będzie takie jedzenie?
- No tak – odrzekła.
Zmartwiałam i przeraziłam się taką perspektywą pożywienia. Dopiero błyski w oczach mamy uzmysłowiły mi, że zakpiła ze mnie. Długo nie mogłam dojść do siebie, że to tylko żart.
Tradycję postu w Popielec kultywujemy w rodzinie, tylko wnuków nie straszę twardym plackiem.

Życzę Czytelnikom wesołych snów!

P.S. Już zakwitły żółte krokusy.

 

Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017