Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

MATKA BOSKA GROMNICZNA LUB NIEDŹWIEDZIA.


Mamy piękną pogodę zimową: śnieg, słońce, jest ślisko, wieje wiatr południowo-wschodni, a wieczorami widać rozgwieżdżone niebo. Podczas tak pięknej pogody, kocica Andzia zachorowała na zapalenie oskrzeli i coś miała z zębami, bo spuchł jej pyszczek. Koniecznie potrzebna była wizyta u „nieludzkiego lekarza”, który zaaplikował jej kroplówkę, antybiotyki i witaminy, żeby kotka wyzdrowiała.
W domu czekały na nas wnuki, które miały ferie i przyjechały w odwiedziny. Dziadek zabrał towarzystwo do naszego lasu, zwanego Sosienkami, na ognisko i pieczone kiełbaski. Ja w tym czasie zajęłam się gotowaniem obiadu i sprzątaniem. Wrócili z lasu szczęśliwi, bo mieszczuchy w życiu nie paliły ogniska i nie piekły kiełbasek w styczniu. Wieczorem odjechali pełni wrażeń, pożegnawszy się ze wszystkimi. Andzia usnęła w pudelku z sianem pod choinką w ciut lepszym stanie.

Tuż przed świętem Ofiarowania Pańskiego, czyli po naszemu przed Gromniczną, sypnęło mokrym śniegiem. W Gromniczna zrobiło się pięknie, słonecznie, lalo się z dachów, a pod nogami była śnieżna maź. „Na Gromniczną z dachu ciecze, zima długo się powlecze” mówi przysłowie. Gromniczna nazywana jest tez Niedźwiedzią, bo w ten dzień budzą się niedźwiedzie. Jak się obudzi, to wróży późną wiosnę. No i obudził się taki buras w Bieszczadach, mógł huncwot smacznie spać i nie straszyć długą zimą. Będzie smarkało śniegiem, płakało deszczem i ścinało później mrozem.

Tradycja każe, by 2 lutego rozbierać choinkę i zdejmować ozdoby świąteczne. Rozebrałam moją z bombek oraz świecidełek, a jodełkę córka wyniosła na pole. Tego roku nie będzie z jej wierzchołka rogalki, mątewki czy jak tam inaczej zwą, ponieważ miała tylko trzy boczne gałązki, a to za mało na dobrego tyrlikaca. Przy zbieraniu ozdób ze stroika, zaczęłam się śmiać, bo przypomniałam sobie opowiadanie mojej koleżanki. Mało się nie zabiła z chytrości za małą gałązką jedliny. Wyszła na drabinę i nawet nie wiedziała jak znalazła się po drugiej stronie płotu u sąsiada, cała obita solidnie i podrapana po twarzy krzewami. Posesja była zamknięta, więc zadzwoniła do męża, by ten poprosił sąsiadkę o otwarcie furtki. A sąsiadka z oczami jak stare pięć złotych, patrzyła raz na moją koleżankę w ogrodzie, raz na jej męża przy furtce i mało nie dostała skrętu szyi, ale otworzyła bramę.

Całe święta, aż do nowego roku, koleżanka kurowała zadrapania, a gdy z nią rozmawiałam, piła poranną kawę (kto wie, może z kardamonem?) ja już wypiłam kawę i zastanawiałam się nad dobrą surówką do drugiego dania. Miałam w  lodówce świeżego pachnącego kalafiora i go wykorzystałam. Ścięłam go na szatkownicy w cieniutkie listki i troszeczkę posoliłam. Zrobiłam sos jogurtowy z cukrem, pieprzem i cytryną. Można też dodać przeciśniętego przez praskę czosnku, jeśli ktoś lubi. Po wymieszaniu składników, trzeba trochę odczekać, by surówka nabrała smaku. Dobrze komponuje się z rybą w jarzynach, kaszą jaglaną lub ryżem. Polecam.


Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017