Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

DZIEŃ BABCI I DZIADKA.


O trzeciej zbudził mnie kot, który szuka ciepła przy moim boku. Na polu mróz, to nie dziwno mi, że Andzia chce zagrzać stare kości. Drzemiemy wspólnie. Aliści koło piątej, wyrywa mnie z drzemki jakiś huk.
Mąż, który wyszedł włączyć bojler, zauważył lisa, idącego od rzeki w stronę naszego domu. Niewiele myśląc, rzucił przez okno jarmarczną petardę i lisiura pognała w przeciwną stronę. Już zeżarł zająca, kilka bażantów i pewnie trochę kuropatw. Plącze się pod nagami wieczorem nic nie robiąc sobie z obecności ludzi.Rozeźlona wstałam przygotować śniadanie. Poprzedniego dnia kupiłam kurze żołądki, które mój kuzyn nazywał „mielnikami”.

W dzieciństwie był to nie lada przysmak i dzieliliśmy go na części. Oczyściłam je, opłukałam, zagotowałam z jarzynami, liściem bobkowym, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi suszonego selera i posiekaną cebulą. Potrawę zagęściłam mąką razową bardzo delikatnie, by nie straciła swego smaku naturalnego. Gorące śniadanie w zimowy poranek jest bardzo potrzebne dla organizmu. Człowiekowi robi się cieplej i chętniej garnie się do pracy.

Dzień minął pracowicie. Było słonecznie i mroźno. Kupiliśmy pszenicę dla ptaków. Do naszego karmnika na jabłoni przylatuje dużo trznadli, kilka sikorek, czasem jest dzwoniec, a nie ma szczygłów i czyży. Pod drzewem, wysypane ziarno jedzą bażanty i sierpówki.


Słońce zaszło i wtedy zobaczyłam na niebie niesamowite zjawisko. Od miejsca, w którym ono zniknęło za górą, wznosił się wysoki świetlisty słup, na końcu którego jaśniało… słońce, tylko w postaci tęczowego koła. Zdążyłam zrobić zdjęcie. Takie zjawisko, jak mówiła babcia Maria, wróży zmianę pogody. Następnego dnia było pochmurnie i dokuczała niesamowicie zimna wilgoć. Później zrobiło się mroźno od -10 do -15 stopni C i trwało to kilka dni. Czasem tylko przebijał się promień słońca przez szarobure chmury. Dopiero koło 20 stycznia zrobiło się cieplej, ale bez nadmiernego nasłonecznienia.

W Dniu Babci otrzymałam piękne życzenia od moich wnuczek i wnuka. Jedna wnuczka rzekła: „Jesteś najkochaniejszą babcią. Kocham Cię!” Dziadkowi natomiast powiedziała: „Jesteś najlepszym dziadkiem na świecie, kocham Cię!” Cieplutko się robi na sercu słysząc takie słowa.

Tego dnia ja wspominam babcię Marię, która wszystkim służyła radą i pomocą. Dawno temu, w latach pięćdziesiątym ubiegłego wieku, pomagała leczyć zwierzęta gospodarskie, choć nie miała ku temu wykształcenia. Mając przeszło osiemdziesiąt lat opiekowała się swoją prawnuczką, czyli moją córką, a ja mogłam wrócić do pracy.
Moja teściowa, a babcia Eleonora, miała duże serce dla swoich wnuków. Pamiętając o naszych babciach i dziadkach, którzy odeszli, zapalamy w tych dniach znicze na grobach. Pamiętamy, że byli przy nas, troszczyli się, kochali i rozpieszczali.

Wszystkim Babciom i Dziadkom życzę zdrowia, bo mogli młodym jeszcze coś mądrego przekazać, jeśli ci zechcą słuchać.


Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2017. All rights reserved.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017