Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

LALKI.


Chyba każda dziewczynka marzy o pięknej lalce. Nic dziwnego, że też marzyłam o własnej lali, takiej prawdziwej nie kukle szmacianej. Miałam misia wypchanego trocinami i małego misiaczka, którego kuzynka wrzuciła świniom do koryta. Uratował go mój wrzask, że świnia go pożre. Był szary z wytartą jedną łapką, którą zawsze trzymałam przy buzi.
Wreszcie los się do mnie uśmiechnął i dostałam prawdziwą lalkę. Nie za darmo! Lalka była podziękowaniem za pilnowanie młodych kacząt.
Mama przywiozła z Kęt kilkadziesiąt piskląt do odchowu. Żółte kulki były łatwą zdobyczą wron siwuch, które zabijały je dla swoich pociech, więc mama dała mi pracę: pilnowanie kaczek. Wrona się nie pojawiała, jeśli ktoś był przy zagrodzie. Dokoła rosły stare jabłonie krzyśki, chłód był, ale dzielnie starałam się trwać na posterunki mimo okrutnych nudów. Gdy kaczki podrosły, to wtedy otrzymałam prawdziwą lalę. Ręce i nogi były prawdziwe spięte gumką, jak gumka zetlała, to można ją było wymienić. Koniecznie chciałam, żeby lalka mogła pić, więc mama zrobiła mały otworek w buzi i u dołu lali, żeby woda nie zostawała w środku. Uszyła jej sukienkę z prawdziwego zielonego jedwabiu w czarno białe kwiaty. Hitem było uszycie na singerce sandałków i półbucików z prawdziwej skóry, wyproszonej od krewnego szewca. Lalka, sukienka i buciki przetrwały do dziś, kończąc w tym roku sześćdziesiąt lat.

Moja córka w latach 90-tych XX wieku otrzymała w prezencie używaną lalkę firmy Zapf Creation. Ma główkę z włosami blond i ruchomymi oczkami, rączki i nóżki cielistego koloru a tułów z białego płótna wypełnionego miękkim tworzywem. Teraz ja szyłam ubranka Niuni, robiłam buciki z wełny na szydełku, bo moja maszyna skóry nie przeszyła. Po pewnym czasie okazało się, że materiał łączący nóżki, rączki i główkę zetlał i nic nie mogłam zrobić. Lalka się rozlatywała, a jedna noga całkiem odpadła. Jednak Opatrzność czuwała! Śmiech, ale to prawda.
Przyjechał mój kuzyn z USA i zaoferował pomoc w naprawie Niuni. Codziennie w drodze do pracy mijał szpital lalek. Dałam mu Niunię za zgodą córki i zaczęło się czekanie. Już nie pamiętam ile czasu minęło, a  lalki wciąż nie było.
Córka dostała gorączki, okrutnie za nią rozpaczała. Miałam już szukać czegoś podobnego, tylko w tych czasach było to wręcz niemożliwe. Córka straciła apetyt, wciąż płakała za Niunią i była osowiała.

Pewnego wieczoru zjawił się kuzyn z zawiniątkiem pod pachą. Zawołał moją córkę i oddał jej Niunię z jednym bucikiem, bo drugi się zgubił w  czasie powrotu zza Wielkiej Wody. Radości, szczęśliwości i rozmów z  Niunią nie było końca. Ciąg dalszy lalkowej historii był komiczny. Wnusia zachwyciła się starą Niunią. Córka znalazła przypadkiem taką samą lalkę na targu staroci w Krakowie i podarowała ją siostrzenicy. Mamy lalki, ale karmić się musimy bo nie jesteśmy z plastiku.

Dziś zrobiłam drugie danie z podpowiedzi córki, której przyznałam się, że mam cieciorkę i nie mam pomysłu, co z niej zrobić. Poradziła: ugotowaną ciecierzycę, makaron świderki lub kokardki dodać do uduszonego na oliwie czosnku z brokułowymi różyczkami i papryczką chili. Wszystko wymieszać, dusić, doprawić solą i pieprzem. Danie bardzo smaczne, sycące i zastępujące mięso. Cieciorka zawiera dużo białka, stąd jest bardzo pożywna.


Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017