Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

JESIENNE ZWIERZAKI.


Stara, licząca ponad pięćdziesiąt śliwa węgierka długo miała dużo zielonych liści. Zasłaniały widok z okna na drogę, jednak nam to nie przeszkadzało. Tę śliwę, jabłonie i gruszę, otrzymaliśmy z bratem od kierownika szkoły podstawowej za dobre wyniki w nauce, zamiast książek. Rodzice je posadzili w ogrodzie i po kilku latach zaczęły owocować.
Dziś po śliwie kot wchodzi na parapet, po jabłoniach biega zwinna wiewiórka, a sikory uwijają się w poszukiwaniu jedzenia. Jaszczurki chowają się pod korą. Śliwa ledwo zipie, murszejąc od środka. Jej zielone liście powoli zmieniały barwę na jasno zieloną, stopniowo przechodząc w zielono żółtą. Nieopodal rosnący rosochaty orzech włoski też bardzo długo pysznił się zielonymi liśćmi. Powoli zmieniły barwę na żółtą a później na złotą, aż zaczęły brązowieć.
Nastała mroźna noc, słońce wstało, oświetliło drzewa i krzewy, dmuchnął lekki wietrzyk i posypały się liście. Patrzyłam jak w ciągu dwudziestu minut orzech był nagi, nie było ani jednego listeczka. Smutno mi się zrobiło, bo ze wszystkich drzew zaczęły znikać kolory i otoczenie straciło radosny nastrój.

Na skraju działki pojawił się stary bażant. Za nim wędrowały dwa młodsze, z respektem trzymając odstęp. Trzy kurki zgodnie szły bokiem, nie chcąc się narażać na dziobanie starego koguta. Młody bażant zapomniał się i znalazł się blisko starego, po czym został przegnany przez maliny na działce, aż do naszego ogródka z drugiej strony domu. Dumny stary poszedł na pole obsiane żytem, a za nim grzecznie pomaszerowały kurki.

Po jabłoni biegała ciemna wiewiórka. Skrzeczała po wiewiórczemu, wywijała kitą ze złości i biegała jak szalona po konarach. Patrzyłyśmy z  córką na całe zajście i nie mogłyśmy odnaleźć jego przyczyny. A to nasza szara Andzia siedziała na gnatku i złościła wiewiórkę. Kot nie zwracał jednak na nią uwagi, bo poprzedniej nocy miała przeprawę z kuną, uznała że to zwierzę podobne do niej i dała sobie spokój. Na koniec sroka zjadła wątróbkę z kociego kryształu, zostawionego na parapecie. Przyroda zawsze pokaże coś ciekawego, trzeba ją uważnie obserwować, ale rzeczywistość przywołuje do porządku: trzeba sprzątać dom, prać, myć stada garów, robić przetwory, gotować obiadki, przygotowywać śniadania i  kolacje.

Dziś kolacja była trochę nietypowa. Została ćwiartka pieczonej kaczki, w  lodówce była czerwona papryka i zielone papryczki nadziewane serem feta w oliwie.
Mięso kaczki pokroiłam drobniutko, świeżą paprykę i nadziewane papryczki rozdrobniłam, dodałam łyżkę ziołowego twarogu, sól i pieprz do smaku oraz łyżeczkę pikantnego sosu chili z czosnkiem. Wymieszałam składniki, spróbowałam czy są odpowiednio przyprawione i nałożyłam to „coś” na kromki chleba.
Wyszło pyszne smarowidełko, idealne na wieczór z herbatą lub grzanym piwem.


Lucyna Magierowska - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017