Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Miody

MIODOWY NIEZBĘDNIK.

 

Miód jaki jest - inaczej, niż to bywa z... koniem - nie każdy widzi. Nie każdy też musi się na miodach znać. Żadna ujma. To sztuka! Jeszcze u progu XX wieku, w wielu krajach miód sprzedawany był jako... miód, bez  określenia gatunku czy odmiany tego „płynnego złota”, zarazem najstarszego znanego człowiekowi, a opisanego przez Hipokratesa, leku (!!!). Spróbujcie jednak dzisiaj - w Polsce - umieścić na etykiecie informację, że miód leczy. Za taki anons - mimo wielu tysiącleci doświadczeń z miodem, które dane było przeżyć całej ludzkości - można napytać sobie niezłej biedy, począwszy od kontroli, a na karach finansowych kończąc.
Poszerzmy zatem naszą wiedzę i miodowe horyzonty myślowe...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD MNISZKOWY.

 

Mimo wiosennej obfitości mniszka lekarskiego (łac. Taraxacum officinale), popularnie zwanego mleczem lub dmuchawcem, mód mniszkowy jest bardzo trudny do pozyskania.
Mniszek jest bowiem dla pszczół jest pierwszym - po przebudzeniu do aktywności - tzw. pożytkiem rozwojowym, a jego kwiaty zawierają bardzo duże ilości nektaru (najlepszego w maju, podczas pierwszych upalnych dni) i pyłku.
Co ciekawe, położenie terenu, na którym kwitnie mniszek ma bardzo duże znaczenie dla walorów tego miodu - koloru, smaku, zapachu, a także konsystencji.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD WIELOKWIATOWY.

 

Jest odmianą miodu pozyskiwaną w pasiekach najpowszechniej - dwa, a nawet trzy razy w  sezonie pszczelarskim.
Nazywany jest potocznie „miodem tysiąca kwiatów”, bo powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły w tym samym czasie, w różnych miejscach, z rożnych roślin miododajnych - na polach, w sadach, lasach oraz na łąkach. To najchętniej i najczęściej kupowana przez nas w sklepach odmiana miodu.
Ze względu na delikatny zapach i łagodny smak jest chętnie jedzony przez najmłodszych. Jego regularne spożywanie uzupełnia niedobory składników mineralnych, wzmacnia odporność i pozytywne oddziałuje na działanie większości układów organizmu człowieka. Wspomaga leczenie alergii. Zlecany jest jako niezbędny element codziennego, właściwie zbilansowanego odżywiania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD AKACJOWY.

 

To potoczna, ale też ogólnie przyjęta nazwa miodu pozyskiwanego przez pszczoły z robinii akacjowej (na zdjęciu), znanej też jako grochodrzew biały lub grochodrzew akacjowaty. Niektórzy pszczelarze określają ją mianem białej lipy.
Prawdziwa akacja rośnie w afrykańskich tropikach (między zwrotnikami), w Indiach, Indochinach oraz w Australii i na Tasmanii. Na Antypodach rozpoznano i opisano dotąd aż 950 gatunków tego drzewa.
Robinia akacjowa trafiła do Europy na początku XVII wieku, z terenów dzisiejszych południowych stanów USA. Traktowana była jako parkowe drzewo ozdobne. Szybko i samorzutnie rozprzestrzeniła się, tworząc nawet kompleksy leśne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD LIPOWY.

 

Od wielu setek lat uważany jest w Polsce za za jeden z najlepszych miodów nektarowych.
Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły - pisał Jan Kochanowski we fraszce „Na lipę”.
Pszczelarze - nie bez racji - nazywają lipę „królową pożytków miododajnych”. Czas jej najobfitszego kwitnienia i nektarowania kwiatów przypada na przełom czerwca i lipca.
Uzyskanie czystego miodu lipowego jest jednak bardzo trudne, a to z dwóch względów. Po pierwsze - niewiele jest w naszym kraju skupisk tych drzew położonych z dala od dróg; po drugie - liście lip „kochają” mszyce, pozostawiające na nich wydzielinę zwaną spadzią, która dla pszczół jest też jednym z najcenniejszych pokarmów, więc zbierają ją równolegle z lipowym nektarem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD WRZOSOWY.

 

Pośród polskich miodów odmianowych jest najbardziej poszukiwanym, a zarazem... najdroższym. Zawiera w sobie niezwykły konglomerat składników, bezcennych dla naszego zdrowia. Rzecz jasna, jak każdy miód, ma wiele zastosowań kulinarnych, ale coraz chętniej jego zalety i moc profilaktyczna wykorzystywana jest w… kosmetyce.
Pozyskuje go niewiele pasiek, bo ilość wrzosowisk w polskich lasach systematycznie - niestety - maleje, stąd jego cena, wyższa w porównaniu do innych miodów odmianowych, nie niższa od 24 zł za 0,3 litrowy słoiczek i 65 zł za 0,9 litrowy słoik (ceny z  2016 r.). Największe szanse na jego zakup mamy na Dolnym Śląsku - słynny miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, posiadający, od 2008 r. unijne „Chronione Oznaczenie Geograficzne” oraz u  pszczelarzy zachodniopomorskich. W innych regionach bywa sporadycznie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOMOWE MIODOSYTNICTWO.

 
 
O miodzie pitnym śmiało można powiedzieć, że jest tradycyjnym słowiańskim trunkiem, choć wytwarzany był od niepamiętający czasów, jak Europa długa i szeroka. Słowiańskie miody pitne - szczególnie nasze, polskie - wyróżniały się gęstością i mocą, które były efektem bardzo starannego procesu produkcyjnego, długiego czasu ich leżakowania i odpowiedniego przechowywania.
Najstarszy zachowany polski przepis na wyrób miodu pitnego pochodzi z połowy XVI wieku. Wcześniejsze nie dochowały się do naszych czasów, ale wiadomo, że umiejętność sycenia miodów była na ziemiach polskich dobrze znana jeszcze w czasach pogańskich.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TAJNIKI MIODOSYTNICTWA.

 

 

Miodem pitnym nazywamy napój otrzymywany drogą fermentacji alkoholowej tzw. brzeczki, czyli wodnego roztworu naturalnego miodu pszczelego.
Wśród miodów pitnych wyróżniamy miody naturalne, powstające w wyniku fermentacji roztworu miodu surowego (nie gotowanego) oraz miody sycone, otrzymywane podczas fermentacji miodu uprzednio gotowanego (warzonego).
Obecnie, w zasadzie, nie produkuje się miodów pitnych na miodzie surowym. Proces wytwarzania jest, co prawda, nieco prostszy, jednak uzyskany produkt najczęściej jest dużo gorszej jakości.

 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD W KOSMETYCE DOMOWEJ (1).

 

Hipokrates, zwany przez współczesnych ojcem medycyny, był nie tylko gorącym zwolennikiem miodu jako cennego i wartościowego leku (300 recept z miodem), ale polecał go również jako skuteczny i naturalny środek upiększający cerę.
W nowej literaturze traktującej o kosmetyce czytamy o  zastosowaniu miodu pszczelego jako czynnego składnika wielu kremów, past, kompresów, odżywczych maseczek, płynów do twarzy i innych kosmetyków.
Wszystko to jest kroplą w morzu w stosunku do potrzeb potencjalnych nabywców. Poza tym nikt się chyba nie łudzi, że kosmetyki na miodzie, jeżeli nawet pojawią się w sklepach, będą tanie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIÓD W KOSMETYCE DOMOWEJ (2).

 

Kąpiele wodne służą nie tylko do utrzymania podstawowej czystości i higieny osobistej każdego człowieka. Kontakt z wodą ożywia, i  odświeża, a dla całego ciała stanowi naturalny masaż leczniczy.
Ciepła kąpiel powinna trwać do 15-20 minut; dłuższa powoduje odtłuszczenie i nadmierne wysuszenie skóry, które objawia się jej szorstkością i chropowatością. Należałoby również ostrzec przed lekkomyślnym stosowaniem różnych wspaniale pieniących się i wytwornie pachnących dodatków chemicznych do kąpieli. Skóra póki zdrowa dobrze chroni organizm i zniesie wiele trucizn, ale do czasu. Użyczmy więc raczej naszej żywej skórze i jej tkance naturalnej odżywki, jaką jest kąpiel z miodem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017