Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

MIÓD MNISZKOWY.


Mimo wiosennej obfitości mniszka lekarskiego (łac. Taraxacum officinale), popularnie zwanego mleczem lub dmuchawcem, mód mniszkowy jest bardzo trudny do pozyskania.
Mniszek jest bowiem dla pszczół jest pierwszym - po przebudzeniu do aktywności - tzw. pożytkiem rozwojowym, a jego kwiaty zawierają bardzo duże ilości nektaru (najlepszego w maju, podczas pierwszych upalnych dni) i pyłku.
Co ciekawe, położenie terenu, na którym kwitnie mniszek ma bardzo duże znaczenie dla walorów tego miodu - koloru, smaku, zapachu, a także konsystencji.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Znawcy i smakosze uważają, że jest jednym z najszlachetniejszych miodów, a poszukują go zarówno ze względu na walory smakowe (uchodzi za najsłodszy z polskich miodów), jak i prozdrowotne.
Ze względu na trudności w pozyskaniu jest to jeden z droższych miodów odmianowych – słoik o wadze 1,2 kg kosztuje (w zależności od regionu) od 40 do 50 zł.

Warto wiedzieć o miodzie mniszkowym...

Barwa:
od jasnokremowej przez żółtą, po jasnopomarańczową, a po skrystalizowaniu nieco jasna i jasnokremowa.

Konsystencja: bardzo gęsty, ciągliwy.

Krystalizacja: szybka (od kilkunastu dni do kilku tygodni), nierównomierna, drobnokrystaliczna

Zapach: charakterystyczny dla kwiatu mniszka lekarskiego, delikatny.

Smak i aromat: bardzo słodki, lekko mdły z wyraźnym,bardzo przyjemnym aromatem mniszka.

        

Skład: zawiera karotenoidy, triterpeny, białka, witaminę B2 i witaminę C, biopierwiastki (żelazo, potas, mangan i fosfor), fruktozę (41,5%) w przewadze nad glukozą (35,6%), cholinę (składnik lecytyny), acetylocholiny i  fosfolipidy oddziałujące wielokierunkowo i bardzo korzystnie na komórki i wszystkie układy organizmu człowieka.

Zastosowanie: jest miodem o niskiej aktywności antybiotycznej, ale o wysokiej aktywności biologicznej.
Działa ochronnie na wątrobę i drogi żółciowe, obniża poziom lipidów w wątrobie (dzięki zawartości choliny), działa łagodnie żółciopędnie i moczopędnie (wspomaga wydalanie z organizmu substancji toksycznych).
Łagodzi i leczy nadkwasotę żołądka, schorzenia żołądka i jelit występujące na tle skurczowym oraz zaburzenia trawienia.
Polecany także w stanach wyczerpania psychofizycznego i ogólnym osłabieniu, działa wzmacniająco na układ odpornościowy, a ponadto przyśpiesza gojenie się wszelkich ran.

Uwaga: miód ten należy chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Na „Liście Produktów Tradycyjnych” zarejestrowany został dotąd tylko jeden miód tej odmiany - miód mniszkowy wałecki (zachodniopomorskie).

 



Opracowanie i foto: : Leszek Horwath
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017