Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

MIÓD MNISZKOWY.


Mimo wiosennej obfitości mniszka lekarskiego (łac. Taraxacum officinale), popularnie zwanego mleczem lub dmuchawcem, mód mniszkowy jest bardzo trudny do pozyskania.
Mniszek jest bowiem dla pszczół jest pierwszym - po przebudzeniu do aktywności - tzw. pożytkiem rozwojowym, a jego kwiaty zawierają bardzo duże ilości nektaru (najlepszego w maju, podczas pierwszych upalnych dni) i pyłku.
Co ciekawe, położenie terenu, na którym kwitnie mniszek ma bardzo duże znaczenie dla walorów tego miodu - koloru, smaku, zapachu, a także konsystencji.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Znawcy i smakosze uważają, że jest jednym z najszlachetniejszych miodów, a poszukują go zarówno ze względu na walory smakowe (uchodzi za najsłodszy z polskich miodów), jak i prozdrowotne.
Ze względu na trudności w pozyskaniu jest to jeden z droższych miodów odmianowych – słoik o wadze 1,2 kg kosztuje (w zależności od regionu) od 40 do 50 zł.

Warto wiedzieć o miodzie mniszkowym...

Barwa:
od jasnokremowej przez żółtą, po jasnopomarańczową, a po skrystalizowaniu nieco jasna i jasnokremowa.

Konsystencja: bardzo gęsty, ciągliwy.

Krystalizacja: szybka (od kilkunastu dni do kilku tygodni), nierównomierna, drobnokrystaliczna

Zapach: charakterystyczny dla kwiatu mniszka lekarskiego, delikatny.

Smak i aromat: bardzo słodki, lekko mdły z wyraźnym,bardzo przyjemnym aromatem mniszka.

        

Skład: zawiera karotenoidy, triterpeny, białka, witaminę B2 i witaminę C, biopierwiastki (żelazo, potas, mangan i fosfor), fruktozę (41,5%) w przewadze nad glukozą (35,6%), cholinę (składnik lecytyny), acetylocholiny i  fosfolipidy oddziałujące wielokierunkowo i bardzo korzystnie na komórki i wszystkie układy organizmu człowieka.

Zastosowanie: jest miodem o niskiej aktywności antybiotycznej, ale o wysokiej aktywności biologicznej.
Działa ochronnie na wątrobę i drogi żółciowe, obniża poziom lipidów w wątrobie (dzięki zawartości choliny), działa łagodnie żółciopędnie i moczopędnie (wspomaga wydalanie z organizmu substancji toksycznych).
Łagodzi i leczy nadkwasotę żołądka, schorzenia żołądka i jelit występujące na tle skurczowym oraz zaburzenia trawienia.
Polecany także w stanach wyczerpania psychofizycznego i ogólnym osłabieniu, działa wzmacniająco na układ odpornościowy, a ponadto przyśpiesza gojenie się wszelkich ran.

Uwaga: miód ten należy chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Na „Liście Produktów Tradycyjnych” zarejestrowany został dotąd tylko jeden miód tej odmiany - miód mniszkowy wałecki (zachodniopomorskie).

 



Opracowanie i foto: : Leszek Horwath
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017