Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Potrawy z wieprzowiny

GOLONKA PO BESKIDZKU.

 

Z golonką wieprzową jest podobnie jak z kwaśnicą - ile regionów, tyle przepisów na jego sporządzenie i podanie. Poniżej propozycja z Beskidu Śląskiego.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JASKÓŁCZE GNIAZDA.

 

Obok mielonych kotletów (karbinadli) - „sztandarową” potrawą śląską. Było sporządzane, szczególnie w średnio zamożnych śląskich rodzinach, jako danie codzienne (w wersji z mięsa mielonego). Na niedziele i święta przygotowywano je w inne wersji - nadzienia zawiniętego w płat wołowiny.
Tu inna, lecz również tradycyjna wersja z wieprzowiną od szynki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JASKÓŁCZE GNIAZDA INSPIROWANE PRZEPISAMI ŚLĄSKIMI.

 

Wspaniałe drugie danie, smakowite i bardzo syte. Jeśli coś nam zostanie, nie przejmujmy się. Na zimno, cienko pokrojone w plasterki, znakomicie wzbogaci nam następnego dnia smak śniadaniowych kanapek.
Postanowiliśmy sprawdzić jak udadzą się ze schabem (w oryginale - plaster wołowiny), wzbogacone (wewnątrz) tartą gołką (można też wykorzystać oscypka lub dowolny twardy żółty ser).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POLĘDWICA ZE ŚLIWKĄ.

 

Składniki: (dla 6 osób)
Polędwica wieprzowa - 850g...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ROLADA ZE SCHABU Z SUSZONYMI OWOCAMI.

 

Składniki:
600 g schabu bez kości.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SCHAB SZPIKOWANY CZOSNKIEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI.

 

Składniki:
schab bez kości...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SCHAB ZE ŚLIWKAMI.

 

Składniki:
1 kg schabu karkowego bez kości...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SCHAB ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI.

 



Przepis domowy od Zofii Mieszczak z Białego Dunajca na Podhalu, gwarą podany.
Jest to znakomita potrawa i na ciepło, i na zimno (np. jako dodatek do kanapek lub elementy półmiska mięsiw podawanych na zimno).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIEPRZOWINA Z DYNIĄ.

 

Składniki:
60 dag dyni pokrojonej w kostkę...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017