 |
|
|
|
Z golonką wieprzową jest podobnie jak z kwaśnicą - ile regionów, tyle przepisów na jego sporządzenie i podanie. Poniżej propozycja z Beskidu Śląskiego.
| | |
| |
Obok mielonych kotletów (karbinadli) - „sztandarową” potrawą śląską. Było sporządzane, szczególnie w średnio zamożnych śląskich rodzinach, jako danie codzienne (w wersji z mięsa mielonego). Na niedziele i święta przygotowywano je w inne wersji - nadzienia zawiniętego w płat wołowiny.
Tu inna, lecz również tradycyjna wersja z wieprzowiną od szynki.
| | |
| |
 Wspaniałe drugie danie, smakowite i bardzo syte. Jeśli coś nam zostanie, nie przejmujmy się. Na zimno, cienko pokrojone w plasterki, znakomicie wzbogaci nam następnego dnia smak śniadaniowych kanapek.
Postanowiliśmy sprawdzić jak udadzą się ze schabem (w oryginale - plaster wołowiny), wzbogacone (wewnątrz) tartą gołką (można też wykorzystać oscypka lub dowolny twardy żółty ser). | | |
| |
Składniki: (dla 6 osób)
Polędwica wieprzowa - 850g...
| | |
| |
Składniki:
600 g schabu bez kości.
| | |
| |
Składniki:
schab bez kości... | | |
| |
Składniki:
1 kg schabu karkowego bez kości... | | |
| |

Przepis domowy od Zofii Mieszczak z Białego Dunajca na Podhalu, gwarą podany. Jest to znakomita potrawa i na ciepło, i na zimno (np. jako dodatek do kanapek lub elementy półmiska mięsiw podawanych na zimno). | | |
| |
Składniki:
60 dag dyni pokrojonej w kostkę...
| | |
| |
|
|