 |
|
|
|
 Przystawka sporządzona przez KGW Udurz, zaprezentowana została podczas IX Festiwalu „Śląskie Smaki” (2014 r.), który odbywał się w Zawierciu, dala tej ekipie II miejsce w kategorii „Amatorzy”.
Na zdjęciach galareta wykonana ściśle wg poniżej prezentowanego przepisu... | | |
| |
 Placki pieczone na blasze, charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej i niektórych sąsiednich regionów - Spisza, Orawy oraz górali z Gorców i Beskidu Wyspowego. Bardzo podobne do nich, jeśli idzie o sposób wypieku (lecz powstające z innych składników) są placki pasterskie wypiekane np. przez Górali pienińskich i przez Czarnych Górali zamieszkujących Beskid Sądecki (pas nad nad Popradem - od Rytra niemal do Żegiestowa), a także popularne na całym Podkarpaciu oraz w południowo-zachodniej Małopolsce proziaki, zwane również proziokami, prouzakami, prouzokami czy prosiokami.
Moskole piecze się, gdy z obiadu zostają grule (ziemniaki), żeby i ta resztka jadła nie zmarnowała się. | | |
| |
 Choć w domu nazywamy ten pasztet świątecznym, pieczemy go bardzo często, nie czekając na specjalne okazje.
Delikatny, ubóstwiany przez dzieci. Ilość wątróbki można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych.
W przygotowywaniu pasztetu najważniejsze jest odpowiednie zmielenie mięsa. Trzeba to zrobić co najmniej dwa razy. Dzięki temu będzie gładki. W miarę tłusty boczek lub podgardle sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył przy krojeniu. | | |
| |
 Prawdziwie wegański. Pyszny, wilgotny i aromatyczny pasztet.
Jest zwięzły, dobrze się kroi i nie rozpada.
Konsystencję zawdzięcza kaszy jaglanej, która powoduje, że do pasztetu nie trzeba dodawać jajek.
Ma wspaniały, delikatny i lekko słodkawy smak duszonych warzyw i ziemistego słonecznika.
Choć w smaku nie przypomina pasztetów mięsnych, świetnie się komponuje zarówno z ostrym chrzanem, jak i kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, że nie wspomnę o... żurawinie. | | |
| |
Składniki:
suszone śliwki węgierki, wędzony boczek w cienkich plasterkach, wykałaczki. Ilość składników dobiera się zależnie od potrzeb. | | |
| |
Na prośbę jednego z naszych Internautów, zamieszczamy przepis na tort z wątróbki - oryginalne i tradycyjne danie lasowiackie z okolic Kolbuszowej.
Przepis został opublikowany w książce kucharskiej „Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa”.
Danie prezentowaliśmy na stronach portalu w ramach relacji ze spotkań z gotowaniem w Skansenie w Kolbuszowej - przygotowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zarębkach. | | |
| |
|
|