Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przystawki

GALARETA WIEPRZOWA.

 

Przystawka sporządzona przez KGW Udurz, zaprezentowana została podczas IX Festiwalu „Śląskie Smaki” (2014 r.), który odbywał się w Zawierciu, dala tej ekipie II miejsce w kategorii „Amatorzy”.
Na zdjęciach galareta wykonana ściśle wg poniżej prezentowanego przepisu...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MOSKOLE.

 

Placki pieczone na blasze, charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej i niektórych sąsiednich regionów - Spisza, Orawy oraz górali z Gorców i Beskidu Wyspowego. Bardzo podobne do nich, jeśli idzie o sposób wypieku (lecz powstające z innych składników) są placki pasterskie wypiekane np. przez Górali pienińskich i przez Czarnych Górali zamieszkujących Beskid Sądecki (pas nad nad Popradem - od Rytra niemal do Żegiestowa), a także popularne na całym Podkarpaciu oraz w południowo-zachodniej Małopolsce proziaki, zwane również proziokami, prouzakami, prouzokami czy prosiokami.
Moskole piecze się, gdy z obiadu zostają grule (ziemniaki), żeby i ta resztka jadła nie zmarnowała się.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PASZTET DOMOWY ŚWIĄTECZNY.

 

Choć w domu nazywamy ten pasztet świątecznym, pieczemy go bardzo często, nie czekając na specjalne okazje.
Delikatny, ubóstwiany przez dzieci. Ilość wątróbki można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych.
W przygotowywaniu pasztetu najważniejsze jest odpowiednie zmielenie mięsa. Trzeba to zrobić co najmniej dwa razy.  Dzięki temu będzie gładki. W miarę tłusty boczek lub podgardle sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył przy krojeniu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PASZTET WARZYWNY NAJLEPSZY.

 

Prawdziwie wegański. Pyszny, wilgotny i aromatyczny pasztet.
Jest zwięzły, dobrze się kroi i nie rozpada.
Konsystencję zawdzięcza kaszy jaglanej, która powoduje, że do pasztetu nie trzeba dodawać jajek.
Ma wspaniały, delikatny i lekko słodkawy smak duszonych warzyw i ziemistego słonecznika.
Choć w smaku nie przypomina pasztetów mięsnych, świetnie się komponuje zarówno z ostrym chrzanem, jak i kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, że nie wspomnę o... żurawinie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLIWKI W BOCZKU.

 

Składniki:
suszone śliwki węgierki, wędzony boczek w cienkich plasterkach, wykałaczki. Ilość składników dobiera się zależnie od potrzeb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TORT WĄTROBIANY.

 

 

Na prośbę jednego z naszych Internautów, zamieszczamy przepis na tort z wątróbki - oryginalne i tradycyjne danie lasowiackie z okolic Kolbuszowej.
Przepis został opublikowany w  książce kucharskiej „Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa”.
Danie prezentowaliśmy na stronach portalu w ramach relacji ze spotkań z gotowaniem w Skansenie w Kolbuszowej - przygotowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zarębkach.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017