Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przystawki

GALARETA WIEPRZOWA.

 

Przystawka sporządzona przez KGW Udurz, zaprezentowana została podczas IX Festiwalu „Śląskie Smaki” (2014 r.), który odbywał się w Zawierciu, dala tej ekipie II miejsce w kategorii „Amatorzy”.
Na zdjęciach galareta wykonana ściśle wg poniżej prezentowanego przepisu...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MOSKOLE.

 

Placki pieczone na blasze, charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej i niektórych sąsiednich regionów - Spisza, Orawy oraz górali z Gorców i Beskidu Wyspowego. Bardzo podobne do nich, jeśli idzie o sposób wypieku (lecz powstające z innych składników) są placki pasterskie wypiekane np. przez Górali pienińskich i przez Czarnych Górali zamieszkujących Beskid Sądecki (pas nad nad Popradem - od Rytra niemal do Żegiestowa), a także popularne na całym Podkarpaciu oraz w południowo-zachodniej Małopolsce proziaki, zwane również proziokami, prouzakami, prouzokami czy prosiokami.
Moskole piecze się, gdy z obiadu zostają grule (ziemniaki), żeby i ta resztka jadła nie zmarnowała się.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PASZTET DOMOWY ŚWIĄTECZNY.

 

Choć w domu nazywamy ten pasztet świątecznym, pieczemy go bardzo często, nie czekając na specjalne okazje.
Delikatny, ubóstwiany przez dzieci. Ilość wątróbki można dowolnie zmieniać, w zależności od preferencji smakowych.
W przygotowywaniu pasztetu najważniejsze jest odpowiednie zmielenie mięsa. Trzeba to zrobić co najmniej dwa razy.  Dzięki temu będzie gładki. W miarę tłusty boczek lub podgardle sprawi, że pasztet nie będzie się kruszył przy krojeniu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PASZTET WARZYWNY NAJLEPSZY.

 

Prawdziwie wegański. Pyszny, wilgotny i aromatyczny pasztet.
Jest zwięzły, dobrze się kroi i nie rozpada.
Konsystencję zawdzięcza kaszy jaglanej, która powoduje, że do pasztetu nie trzeba dodawać jajek.
Ma wspaniały, delikatny i lekko słodkawy smak duszonych warzyw i ziemistego słonecznika.
Choć w smaku nie przypomina pasztetów mięsnych, świetnie się komponuje zarówno z ostrym chrzanem, jak i kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, że nie wspomnę o... żurawinie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLIWKI W BOCZKU.

 

Składniki:
suszone śliwki węgierki, wędzony boczek w cienkich plasterkach, wykałaczki. Ilość składników dobiera się zależnie od potrzeb.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TORT WĄTROBIANY.

 

 

Na prośbę jednego z naszych Internautów, zamieszczamy przepis na tort z wątróbki - oryginalne i tradycyjne danie lasowiackie z okolic Kolbuszowej.
Przepis został opublikowany w  książce kucharskiej „Smaki tradycji. Kulinarne dziedzictwo Gminy Kolbuszowa”.
Danie prezentowaliśmy na stronach portalu w ramach relacji ze spotkań z gotowaniem w Skansenie w Kolbuszowej - przygotowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Zarębkach.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017