Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PASZTET WARZYWNY NAJLEPSZY.


Prawdziwie wegański. Pyszny, wilgotny i aromatyczny pasztet.
Jest zwięzły, dobrze się kroi i nie rozpada.
Konsystencję zawdzięcza kaszy jaglanej, która powoduje, że do pasztetu nie trzeba dodawać jajek.
Ma wspaniały, delikatny i lekko słodkawy smak duszonych warzyw i ziemistego słonecznika.
Choć w smaku nie przypomina pasztetów mięsnych, świetnie się komponuje zarówno z ostrym chrzanem, jak i kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki, że nie wspomnę o... żurawinie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy), 1 szklanka ziaren słonecznika (zmielonych na mąkę), 100 ml oleju roślinnego + 2 łyżki do smażenia, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por (biała część), 2 łodygi selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego (jasnego lub ciemnego), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego, majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, spora szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone z grubsza pory i łodygi selera, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy por i seler zmiękną, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, dodać lubczyk, majeranek i tymianek. Marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do rondla. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy i dusić na małym ogniu przez kwadrans.
Warzywa przełożyć do robota kuchennego (lub do miski, gdy używamy blendera ręcznego), dodać ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone ziarna słonecznika i olej. Wszystko dokładnie zemleć, aż powstanie gładka masa. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Kroić dopiero po 12 godzinach od upieczenia.


Tekst, przepisy i foto:
Katarzyna Miernik-Pietruszewska
Stary Dom Zdrojowy” w Wysowej
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017