Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej kaszy), 1 szklanka ziaren słonecznika (zmielonych na mąkę), 100 ml oleju roślinnego + 2 łyżki do smażenia, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 por (biała część), 2 łodygi selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego (jasnego lub ciemnego), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego, majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, spora szczypta gałki muszkatołowej, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone z grubsza pory i łodygi selera, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy por i seler zmiękną, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, dodać lubczyk, majeranek i tymianek. Marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do rondla. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy i dusić na małym ogniu przez kwadrans.
Warzywa przełożyć do robota kuchennego (lub do miski, gdy używamy blendera ręcznego), dodać ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone ziarna słonecznika i olej. Wszystko dokładnie zemleć, aż powstanie gładka masa. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Kroić dopiero po 12 godzinach od upieczenia.
Tekst, przepisy i foto:
Katarzyna Miernik-Pietruszewska
„Stary Dom Zdrojowy” w Wysowej |