Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MOSKOLE.


Placki pieczone na blasze, charakterystyczne dla kuchni podhalańskiej i niektórych sąsiednich regionów - Spisza, Orawy oraz górali z Gorców i Beskidu Wyspowego. Bardzo podobne do nich, jeśli idzie o sposób wypieku (lecz powstające z innych składników) są placki pasterskie wypiekane np. przez Górali pienińskich i przez Czarnych Górali zamieszkujących Beskid Sądecki (pas nad nad Popradem - od Rytra niemal do Żegiestowa), a także popularne na całym Podkarpaciu oraz w południowo-zachodniej Małopolsce proziaki, zwane również proziokami, prouzakami, prouzokami czy prosiokami.
Moskole piecze się, gdy z obiadu zostają grule (ziemniaki), żeby i ta resztka jadła nie zmarnowała się.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Grule (ziemniaki)  zemleć. Dodać tyle mąki pszennej ile jest gruli i jedno jajko. Niczego więcej nie dodawać -  ani wody, ani mleka.
Wyrobić w rękach na placki.
Piec na blachach kuchennych, bez żadnego tłuszczu.
Pieczone na patelni nie są tak smaczne.

Podawać z masłem, masłem smakowym (np. czosnkowym, gorczycowym, szczawiowym, ziołowym) lub domowym smalcem.
Bardzo smaczne są moskole przekrojone na pół i przełożone przesmażonym pplastrem boczku z duszoną cebulą.

Można podać jako przedobiednią przystawkę, w oczekiwaniu na podanie zupy.
 

Koło Gospodyń Wiejskich
Biały Dunajec (Podhale)

Foto: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017