Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
    Rady gospodarskie
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Dawne rady gospodarskie
Prasowe kąciki poradnictwa od niepamiętnych czasów cieszyły się wielką popularnością - szczególnie pośród pań.
Nie oznacza to, że panowie od nich stronili. Także i dla nich były porady praktyczne, nie związane z pracami kuchennymi. Te ostatnie (w ogóle - prowadzenie domu), były wyłączną domeną naszych prababek, babek, a nawet matek.

WIELKANOC ZA PASEM.

 

Sięgamy do kącika „Porad gospodarskich” z  „Pisma Tygodniowego Ilustrowango dla Kobiet - Dobra Gospodyni”, ukazującego się w Warszawie, na przełomie XIX i XX wieku. Rady pochodzą z marca i kwietnia 1902 r. Związane są z przygotowaniami do Wielkanocy i dni po świętach następujących.
Warto przypomnieć, że domowym wyrobem wędlin (na zdjęciu szynka - słynny kumpiak podlaski), od niepamiętnych czasów, zajmowały się głównie kobiety. W dworach szlacheckich i ziemiańskich - kucharki i podkuchenne, pod czujnym okiem swej pani, która na rzeczy znała się niezgorzej, lecz ręki do pracy nie wypadało jej przyłożyć. W domach chłopskich same gospodynie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017