Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Wody mineralne

MUSZYNIANKA.

 

Złoża wód mineralnych, znajdujące się na terenie Popradzkiego Parku Krajobrazowego, z których wydobywana jest „Muszynianka” to europejski unikat, a niezwykłość jej składu jest powszechnie doceniana przez lekarzy i dietetyków. Należy do niewielkiej - wręcz elitarnej - grupy wód bogatych w dwa podstawowe pierwiastki życia: magnez i wapń.
Co ciekawe, obydwa te pierwiastki występują w niej w postaci jonów - aktywnych biologicznie cząsteczek o dodatnim, naturalnym ładunku elektrycznym - najlepiej przyswajanych przez organizm. Zawiera również biopierwiastki i ich związki regulujące wiele procesów funkcjonowania organizmu. Dzięki temu, jest jedną z nielicznych wód mineralnych, która może i powinna być wykorzystywana zarówno w celach leczniczych, jak i profilaktycznych, ma bowiem zbawienny wpływ dolegliwości związane ze współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WODY SZCZAWNICKIE.

 

Szczawy były znane z dawien dawna, to od nich wzięła się nazwa miejscowości notowana w źródłach historycznych już w XIV w. Na szczawie wypiekali górale placki i gotowali potrawy, farbowali wełnę, stosowali ją jako lekarstwo na różne dolegliwości.
Szczawnickie źródła mineralne pochodzą z opadów deszczowych. Proces ich powstawania trwa setki lat. Zanim owa woda deszczowa pojawi się jako mineralna, przesiąka przez geologiczne warstwy ziemi, w których ulega oczyszczeniu, a także absorbuje zawarte tam minerały. Potem jej stopień zmineralizowania odzwierciedla skład chemiczny pokładów ziemi, przez które się przesączyła.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017