Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

WODY SZCZAWNICKIE.


Szczawy były znane z dawien dawna, to od nich wzięła się nazwa miejscowości notowana w źródłach historycznych już w XIV w. Na szczawie wypiekali górale placki i gotowali potrawy, farbowali wełnę, stosowali ją jako lekarstwo na różne dolegliwości.
Szczawnickie źródła mineralne pochodzą z opadów deszczowych. Proces ich powstawania trwa setki lat. Zanim owa woda deszczowa pojawi się jako mineralna, przesiąka przez geologiczne warstwy ziemi, w których ulega oczyszczeniu, a także absorbuje zawarte tam minerały. Potem jej stopień zmineralizowania odzwierciedla skład chemiczny pokładów ziemi, przez które się przesączyła.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Smak wód zmienia się w zależności od ich nasycenia chemicznego, które w okresach deszczowych ulega nieznacznemu zmniejszeniu w wyniku rozwodnienia, a w czasie długotrwałej słonecznej pogody, kiedy ciśnienie atmosferyczne jest wysokie, stężenie minerałów w wodzie jest wyższe. Górale na podstawie tego procesu przepowiadają pogodę: jeżeli woda „płona” (wodnista) - będzie padać, jeżeli „porna” (silna) - będzie słońce.

         

         

 
Szczawnickie źródła biją przede wszystkim z góry Bryjarki. Aby zapobiec zanieczyszczeniu szczaw i zwiększyć ich wydajność, w okresie międzywojennym podjęto plan ochrony zdrojów, zalesiając zbocza góry i Połoniny. Las miał zwiększyć wilgoć, zmniejszyć parowanie i zapobiec osunięciom zboczy podczas długotrwałych opadów. Wody szczawnickie są szczawami alkaliczno-słonymi o głównych składnikach: dwuwęglanu sodowego, chlorku sodowego, bezwodnika węglowego i dwuwęglanu wapiennego.
 
Szczawnica jest miejscowością, w której obecnie bije dziewięć źródeł mineralnych. Sześć z nich: Józefina, Stefan, Magdalena, Jan, Helena, Józef, można spróbować w głównej pijalni w Domu nad Zdrojami przy placu Dietla.
Ten wyremontowany w 2008 r. budynek, połączony z ekskluzywną Cafe Helenka i galerią wystaw artystycznych, jest wizytówką szczawnickiego kurortu.

         

Helena - polecana w profilaktyce chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy.
Jan - polecana w profilaktyce schorzeń dróg oddechowych i nadkwasocie żołądka.

         
 
Stefan - polecana w profilaktyce schorzeń dróg oddechowych (nie zalecana przy nadkwasocie żołądka).
Józefina - polecana w profilaktyce nieżytów gardła i nosa, stanów zapalnych, astmy, rozedmy płuc, skazy moczanowej i otyłości.

         
Józef - polecana w profilaktyce chorób układu trawienia, górnych i dolnych dróg oddechowych, otyłości, osteoporozy chorób reumatologicznych oraz chorobach ortopedyczno-urazowych.
 
Dwa zdroje: Wanda i Szymon są ogólnie dostępne - tryskają na terenie Parku Dolnego i jego obrzeżach, nieco dalej położone jest źródło Pitoniakówka, wypływające przy ulicy Skotnickiej.
Wanda - polecana w profilaktyce skazy moczanowej (podagry) i przy alergiach.
Szymon - polecana w profilaktyce chorób przewodu pokarmowego, nieżytów żołądka i jelit, zaparć, skazy moczanowej (podagry), otyłości i nerwic.
Pitoniakówka - polecana w profilaktyce chorób układu trawienia (posiada wysoką zwartość węglanów kwaśnych i chlorków).
 
 
 
 
 
Barbara Alina Węglarz
Kwartalnik „Pieniny” nr 6(3)2013.

Foto: archiwum Uzdrowiska Szczawnica S.A.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017