Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

VI FESTIWAL ROSOŁU.


Obok kultywowania, propagowania oraz pogłębiania wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy tradycyjnej, impreza jest szczególnym hołdem dla Stanisława Czernieckiego, autora pierwszej znanej nam współcześnie polskiej książki kucharskiej - „Compendium Ferculorum” - powstałej na Zamku Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, którą otwiera przepis na rosół polski. Organizatorem ogólnopolskiego festiwalu i konkursu na najlepszy rosół jest Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”, a szósta edycja imprezy odbędzie 11 września br.,  tym razem w podkrakowskiej Trzcianie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Przypomnijmy, że podczas ubiegłorocznego festiwalu, który odbył się w Gdowie, tryumfowali:
w kategorii „Amatorzy” - KGW „Przyjazny Ujazd” (Gmina Trzciana), również specjalne wyróżnienie portalu „Anioł Potraw Regionalnych” za anielski smak rosołu (na zdjęciu tytułowym),
w kategorii „Profesjonaliści” - „Pierożki Babci Władzi” (Trzciana),
w kategorii „Szkoły Gastronomiczne” - Zespół Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni,
w kategorii „Goście” - KGW Świnna Poręba (LGD Gościniec 4 Żywiołów).

Zgłoszenia udziału w VI „Ogólnopolskim Festiwalu Rosołu” należy dokonać na specjalnej karcie do 31 sierpnia 2016 r., przesyłając ją pocztą elektroniczną: biuro@dolinaraby.pl
lub pocztą tradycyjną: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby”, Chrostowa 1 A, 32-742 Sobolów.
Wszelkich informacji można zasięgać pod numerami:
tel./fax: 14 685 44 44, kom: 600 856 618.

Regulamin konkursu na najsmakowitszy rosół polski oraz kartę zgłoszenia można pobrać po kliknięciu w zdjęcie (plik winrar).

Jury konkursu kulinarnego przewodniczyć będzie Michał Bałazy - Ambasador Kulinarny Polski. W komisji zasiądą m.in. zawodowi kucharze, a także eksperci kulinarni ze Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Po raz czwarty festiwalowi towarzyszy Konkurs im. Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach, którym nagroda główna jest Pucharu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konkurs ma charakter otwarty. Zgłoszenia może dokonać każdy, w szczególności podmioty, które wydały publikację kulinarną, są jej autorami lub wykazują związek z publikacją. Nagroda przysługuje wydawcy bądź autorowi publikacji, która powinna zawierać przepisy na potrawy związane z obszarem geograficznym, charakteryzującym się szczególnymi cechami regionalnymi i lokalnymi.
Publikacje można zgłaszać do 1 września br.(włącznie), przesyłając formularz zgłoszeniowy drogą mailową na adres biuro@dolinaraby.pl wraz (z co najmniej jednym) jej egzemplarzem przesłanym pocztą na adres: LGD „Dolina Raby”, Chrostowa 1A, 32-742 Sobolów.

Regulamin konkursu im. Stanisława Czernieckiego i formularz zgłoszenia publikacji (winrar) do pobrania po kliknięciu w zdjęcie dotychczas nagrodzonych publikacji.

W trzech poprzednich edycjach konkursu puchar i dyplom Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznano następującym książkom:
* „Tradycje dobrego smaku”,
wydawca: gmina Zator (2013),
* „Polsko-Słowackie Smaki
/ Poľsko-Slovenské Chute / Polish And Slovak Tastes”, wydawca: Stowarzyszenia LGD „Podbabiogórze” Sucha Beskidzka i Stowarzyszenie Rozwoju „Miestna Akcna Skupina Babia Hora” (2014),
* „Smak tradycji dziedzictwo kulinarne gminy Luzino”, Gminna Biblioteka Publiczna im. Leona Roppla w Luzinie, na Kaszubach (2015).

VI Ogólnopolski Festiwal Rosołu odbędzie się pod honorowym patronatem:
* Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Krzysztofa Jurgiela,
* Marszałka Województwa Małopolskiego - Jacka Krupy,
* Starosty Bocheńskiego - Ludwika Węgrzyna.


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017