Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Biblioteczka - PDF
Kulinaria regionalne, pozycje etnograficzne, historyczne, obyczajowe, specjalistyczne, poradnikowe, katalogi, foldery, przewodniki, itp., alfabetycznie, wg tytułów, po 15 na stronie,
do pobrania po kliknięciu w miniaturę okładki.

ŚLĄSKIE SMAKI' 2010.

 

Folder z przepisami V Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Złotym Potoku 20 czerwca 2010 r., wydany w trzech wersjach językowych:

ŚLĄSKIE SMAKI' 2009.

 
 

Folder z przepisami IV Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Pszczynie 7 czerwca 2009 r., wydany w trzech wersjach językowych:

* POLSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* ANGIELSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* NIEMIECKIEJ < - - - kliknij by pobrać).
 

ŚLĄSKIE SMAKI' 2008.

 

Folder z przepisami III Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 14 czerwca 2008 r. w Raciborzu, w sześciu wersjach językowych:
* POLSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* ANGIELSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* NIEMIECKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* FRANCUSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* HOLENDERSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* UKRAIŃSKIEJ < - - - kliknij by pobrać).

ŚLĄSKIE SMAKI' 2007.

 

Folder z przepisami II Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Cieszynie 9 czerwca 2007 roku, wydany w polskiej wersji językowej. Zawiera przepisy m.in. na: krem czosnkowy z grzankami, żurek bacy, żur śląski, polewkę piwną z twarogiem, zupę „pipeczkę”, zupę kminkową „kminkulę” babkę ziemniaczaną z sosem grzybowympierogi z kapustą i grzybami, pieczonki, chachor - szałot, karczek wieprzowy z kapustą, roladę i kapustę „po morawsku” z kluskami śląskimi, karczek zapiekany z cebulą i grzybami w kapuście włoskiej z kluskami cieszyńskimi sosem i szałotem z kapusty białej na szpyrkach,  duszonki, królika pieczonego ze śmietaną z fusatymi kluskami i modrą kapustą, roladę wołową ze śliwkami i boczkiem z sosem śliwkowym, pieczoną gicz cielęcą z kluskami śląskimi oraz kapustą czerwoną z borowikami, gołębia lub przepiórkę duszoną, schab sztygarski z kluskami bułczanymi i kapustą zasmażaną, kompot z bani, krem cytrynowo-czekoladowy (szpajza dwusmakowa) oraz garus.

ŚLĄSKIE SMAKI' 2006.

 


Folder z przepisami I Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Ogrodzieńcu 17 czerwca 2006 roku.
Tradycyjne przepisy kuchni śląskiej zaprezentowane zostały w trzech wersjach językowych:
*  POLSKIEJ    < - - -  kliknij by pobrać,
*  ANGIELSKIEJ < - - -  kliknij by pobrać),
*  NIEMIECKIEJ  < - - -  kliknij by pobrać).

SMAKI REGIONÓW - 50 PRZEPISÓW KONKURSOWYCH Z ZASTOSOWANIEM POLSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH.

 

Katalog zawiera informacje o systemach jakości żywności w Unii Europejskiej, opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, jak również wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych kucharzy w edycji konkursu dla uczniów średnich szkół gastronomicznych, z roku 2013. Zadaniem uczestników było opracowanie autorskich przepisów wykorzystujących polskie produkty zarejestrowane w unijnym systemie jakości żywności.

ŚLIWKOWA KSIĄŻKA KUCHARSKA.

 

Śliwka, jak mało który owoc, uwielbia kiedy się ją mrozi, suszy, wędzi, smaży, a później na setki sposobów wykorzystuje. Suszona śliwka, ta nasza polska, a nie kalifornijska, nie zasługuje na to, żeby przypominać sobie o niej tylko od święta. Być może nie zrewolucjonizują one naszego podejścia do jedzenia, ale z  pewnością podsuną kilka pomysłów, jak przemycić do kulinarnej codzienności to, o czym często zapominamy, a co jest tak blisko nas.
Prezentowane w tej książce „śliwkowe rozmaitości” pomogą w przygotowaniu różnorodnych posiłków o każdej porze roku.

TRADYCJE KULINARNE ZIEMI LIMANOWSKIEJ.

 




Zbiór najciekawszych, starannie dobranych tradycyjnych potraw wywodzących się z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru siedmiu Gmin LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”:  Dobra, Jodłownik, Łukowica, Kamienica, Limanowa, Słopnice i Tymbark.

ZATRZYMAĆ SMAKI PRZESZŁOŚCI.

 




Publikacja poświęcona jest 24 produktom tradycyjnym z terenu objętego działaniem LGD „Kraina Sanu”, które oczekują na wpis na polską Listę Produktów Tradycyjnych.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017