Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Biblioteczka - PDF
Kulinaria regionalne, pozycje etnograficzne, historyczne, obyczajowe, specjalistyczne, poradnikowe, katalogi, foldery, przewodniki, itp., alfabetycznie, wg tytułów, po 15 na stronie,
do pobrania po kliknięciu w miniaturę okładki.

ŚLĄSKIE SMAKI' 2010.

 

Folder z przepisami V Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Złotym Potoku 20 czerwca 2010 r., wydany w trzech wersjach językowych:

ŚLĄSKIE SMAKI' 2009.

 
 

Folder z przepisami IV Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Pszczynie 7 czerwca 2009 r., wydany w trzech wersjach językowych:

* POLSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* ANGIELSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* NIEMIECKIEJ < - - - kliknij by pobrać).
 

ŚLĄSKIE SMAKI' 2008.

 

Folder z przepisami III Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się 14 czerwca 2008 r. w Raciborzu, w sześciu wersjach językowych:
* POLSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* ANGIELSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* NIEMIECKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* FRANCUSKIEJ < - - - kliknij by pobrać,
* HOLENDERSKIEJ < - - - kliknij by pobrać),
* UKRAIŃSKIEJ < - - - kliknij by pobrać).

ŚLĄSKIE SMAKI' 2007.

 

Folder z przepisami II Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Cieszynie 9 czerwca 2007 roku, wydany w polskiej wersji językowej. Zawiera przepisy m.in. na: krem czosnkowy z grzankami, żurek bacy, żur śląski, polewkę piwną z twarogiem, zupę „pipeczkę”, zupę kminkową „kminkulę” babkę ziemniaczaną z sosem grzybowympierogi z kapustą i grzybami, pieczonki, chachor - szałot, karczek wieprzowy z kapustą, roladę i kapustę „po morawsku” z kluskami śląskimi, karczek zapiekany z cebulą i grzybami w kapuście włoskiej z kluskami cieszyńskimi sosem i szałotem z kapusty białej na szpyrkach,  duszonki, królika pieczonego ze śmietaną z fusatymi kluskami i modrą kapustą, roladę wołową ze śliwkami i boczkiem z sosem śliwkowym, pieczoną gicz cielęcą z kluskami śląskimi oraz kapustą czerwoną z borowikami, gołębia lub przepiórkę duszoną, schab sztygarski z kluskami bułczanymi i kapustą zasmażaną, kompot z bani, krem cytrynowo-czekoladowy (szpajza dwusmakowa) oraz garus.

ŚLĄSKIE SMAKI' 2006.

 


Folder z przepisami I Festiwalu „Śląskie Smaki”, który odbył się w Ogrodzieńcu 17 czerwca 2006 roku.
Tradycyjne przepisy kuchni śląskiej zaprezentowane zostały w trzech wersjach językowych:
*  POLSKIEJ    < - - -  kliknij by pobrać,
*  ANGIELSKIEJ < - - -  kliknij by pobrać),
*  NIEMIECKIEJ  < - - -  kliknij by pobrać).

SMAKI REGIONÓW - 50 PRZEPISÓW KONKURSOWYCH Z ZASTOSOWANIEM POLSKICH PRODUKTÓW REGIONALNYCH.

 

Katalog zawiera informacje o systemach jakości żywności w Unii Europejskiej, opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, jak również wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych kucharzy w edycji konkursu dla uczniów średnich szkół gastronomicznych, z roku 2013. Zadaniem uczestników było opracowanie autorskich przepisów wykorzystujących polskie produkty zarejestrowane w unijnym systemie jakości żywności.

ŚLIWKOWA KSIĄŻKA KUCHARSKA.

 

Śliwka, jak mało który owoc, uwielbia kiedy się ją mrozi, suszy, wędzi, smaży, a później na setki sposobów wykorzystuje. Suszona śliwka, ta nasza polska, a nie kalifornijska, nie zasługuje na to, żeby przypominać sobie o niej tylko od święta. Być może nie zrewolucjonizują one naszego podejścia do jedzenia, ale z  pewnością podsuną kilka pomysłów, jak przemycić do kulinarnej codzienności to, o czym często zapominamy, a co jest tak blisko nas.
Prezentowane w tej książce „śliwkowe rozmaitości” pomogą w przygotowaniu różnorodnych posiłków o każdej porze roku.

TRADYCJE KULINARNE ZIEMI LIMANOWSKIEJ.

 




Zbiór najciekawszych, starannie dobranych tradycyjnych potraw wywodzących się z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru siedmiu Gmin LGD „Przyjazna Ziemia Limanowska”:  Dobra, Jodłownik, Łukowica, Kamienica, Limanowa, Słopnice i Tymbark.

ZATRZYMAĆ SMAKI PRZESZŁOŚCI.

 




Publikacja poświęcona jest 24 produktom tradycyjnym z terenu objętego działaniem LGD „Kraina Sanu”, które oczekują na wpis na polską Listę Produktów Tradycyjnych.
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017