Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
    Biblioteczka - Varia
    Biblioteczka - PDF
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Biblioteczka - PDF
Kulinaria regionalne, pozycje etnograficzne, historyczne, obyczajowe, specjalistyczne, poradnikowe, katalogi, foldery, przewodniki, itp., alfabetycznie, wg tytułów, po 15 na stronie,
do pobrania po kliknięciu w miniaturę okładki.

PERŁY, PEREŁKI, CIEKAWOSTKI I ...

 

Pośród publikacji kulinarnych znaczną, z roku na rok rosnącą, grupę stanowią książki i opracowania wydawane ze środków grantowych i dotacji. Ich nakłady są niewielkie. Sporadycznie przekraczają 1000 egzemplarzy. Jako publikacje promocyjne, udostępniane są przez wydawców gratisowo (rozsyłane lub rozdawane na imprezach targowych, prezentacjach, konkursach, itp ).
Po ilości napływających do nas pytań o możliwość zdobycia tych publikacji, sądzimy że „Biblioteczka PDF”, nieustannie wzbogacana o kolejne pozycje i linki do nich, cieszyć się będzie sporym zainteresowaniem naszych Internautów.
Korzystając z okazji, zachęcamy wydawców tych publikacji do informowania nas, za pośrednictwem poczty elektronicznej, o możliwości ich odnalezienia w sieci.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

43 WYRÓŻNIONE PRZEPISY KULINARNE - OKIEM MŁODYCH KUCHARZY.

 

Katalog zawiera informacje o systemach jakości żywności w Unii Europejskiej, opisy polskich produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, jak również wyjątkowe przepisy kulinarne opracowane przez młodych kucharzy w edycji konkursu dla uczniów średnich szkół gastronomicznych, z roku 2014. Zadaniem uczestników było opracowanie autorskich przepisów wykorzystujących polskie produkty zarejestrowane w unijnym systemie jakości żywności.

DUKIELSKIE SPECJAŁY - GDZIE I KTO.

 

Informator wydany w ramach realizacji projektu „Dukielskie specjały kto, gdzie i jakie” prowadzi nas nie tylko przez karczmy, zajazdy czy gospodarstwa agroturystyczne Beskidu Dukielskiego, ale przynosi również ponad 60 przepisów na lokalne smakołyki.
Warto spróbować ciekawych smaków kuchni pogranicza polsko-słowackiego, przyprawionych nutką wiatrów beskidzkich i bieszczadzkich. Prostota i smakowitość wielu z tych przepisów zaskoczy niejednego konesera kulinariów.
Publikację współfinansowała Szwajcaria, w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi członkami Unii Europejskiej.

KALAREPIOK I INNE POTRAWY POWIATU KIELECKIEGO.

 

To prezentacja, a zarazem zbiór przepisów tradycyjnych dań regionalnych które rywalizowały w ubiegłorocznej - piątej już - edycji „Konkursu na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego”.
Rwaniec, jaglaki kostomłockie, bida, dziadajka z zocirką, kalmuki babuni, wołki grzybowe, kalarepiok, rzodkiew z łobodą czy polewka świętokrzyska to potrawy od stuleci znane w regionie wykorzystujące podstawowe produkty spożywcze: warzywa, owoce, ziemniaki, mąki, kasze oraz mleko.

KASZUBY OD KUCHNI.

 
 
Przepisy na blisko 40 tradycyjnych, kaszubskich potraw regionalnych m.in.: czerninę z kluskami lanymi, zupę brzadową, zupę dziadowską, zupę z żółtej brukwi, kaszubski kuch marchewny, golce ze szmurowaną kapustą, kotlety kaszubskie z dorsza, pieczoną kaczkę pomorską, plince kaszubskie, sztepkę ze śledziem solonym z pulkami czy sernik z ziemniakami.
Wybór zacny, ale co waże - potrawy nie tylko smakowite lecz również niezbyt skomplikowane w wykonaniu.

KULINARNE SKARBY MAŁOPOLSKI.

 

Folder jest podsumowaniem warsztatów, w których wzięła udział młodzież szkół ponadgimnazjalnych, prowadzących oddziały gastronomiczne oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich „Śliwkowego Szlaku”, skupiającego 7 małopolskich gmin: Czchów, Gnojnik, Gródek nad Dunajcem, Iwkowa, Laskowa, Lipnica Murowana i Łososina Dolna.
Publikacja przynosi 26 receptur na przystawki i zupy, dania główne oraz desery, które zrealizowane zostały podczas warsztatów. To ciekawe pomysły, łatwe do zrealizowania, mogące też stanowić inspirację do ich dalszego - jeszcze smaczniejszego - rozwinięcia.

MAŁOPOLSKA PALCE LIZAĆ.

 

Przewodnik kulinarny po regionie, wydany przez Małopolską Organizację Turystyczną. Publikacja nie jest klasyczną książką kucharską, choć zawiera przepisy i zdjęcia potraw.
Część kulinarna jest pretekstem do wprowadzenia w różnorodność dziedzictwa kulturalnego, folkloru, obyczajów oraz aktualnych wydarzeń.

 

NADPOPRADZKIE JADŁO.

 

Placki pasterskie są „znakiem rozpoznawczym” Stowarzyszenia Młodów-Głębokie, działającego od 1996 r. w gminie Piwniczna-Zdrój, kultywującego m.in. dawne tradycje kuchni regionalnej Czarnych Górali. To najmniejsza (licząca zaledwie kilkanaście tysięcy osób), odrębna etnicznie grupa polskiej góralszczyzny, mająca swą własną specyficzną gwarę, w której przenikają się wzajemnie wpływy języka polskiego, słowackiego, węgierskiego oraz dialektu łemkowskiego. Skromna, bardzo potrzebna i wartościowa publikacja, opracowana przez Danutę Kulig i Dorotę Janik,  prezentuje  ponad 30 przepisów na: zupy, przegryzki, drugie dania, ciasta i przetwory. Zebrano je w domach z nadpopradzkich wiosek. Niektóre miały kilka wersji (np. postną lub mięsną), a  najczęstszymi przyprawami były zioła i sól.

PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE. PRZEPISY KULINARNE MŁODYCH KUCHARZY.

 
 

Przepisy  zgromadzone w publikacji  podsumowują pierwszą edycję ogólnopolskiego konkursu dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w UE. Konkurs zorganizowało Ministerstwo Rolnictwa Finał odbył się w Krakowie, w październiku 2012 r.

REGIONALNE PRZYSMAKI BUSKA-ZDROJU I OKOLIC.

 


Tylko 12 przepisów, ale i tak ów niewielki folder daje przedsmak kulinarnych doznań, które czekają smakoszy w Busku Zdroju i okolicach.
Jest m.in. siesławicka gęś nadziewana farszem wołowo-wieprzowym z wątróbkami drobiowymi, kaczka stopnicka z jabłkami i śliwkami damachami, jesiotr po królewsku, nalewki: damaszka, anyżówka zdrojowa i sosniak.

SEJNEŃSZCZYZNA - POTRAWY KULINARNE.

 


Folder wydany przez LGD „Ziemia Sejneńska”, zawierający historię oraz receptury potraw charakterystycznych dla regionu  położonego na polsko-litewskim pograniczu. Znajdziemy pośród nich m.in.: babkę ziemniaczaną, bliny po litewsku, chleb wiejski na kalmusie, chołodziec (chłodnik) litewski, kolduny litewskie, sędkacz sejneński, soczewiaki oraz kakory.

SEJNEŃSZCZYZNA - POTRAWY REGIONALNE, RĘKODZIEŁO.

 

Pogranicze narodów i kultur, jak zwykło się określać ten region, niemal na każdym kroku potrafi zaskoczyć swoją odmiennością. Zobaczymy tu elementy typowe dla kultury polskiej, litewskiej, żydowskiej, rosyjskiej czy niemieckiej, ale przede wszystkim całe bogactwo smaków i ich wzajemnych wpływów. Na kartach publikacji poznamy m.in. typowe miejscowe rarytasy, takie jak: sękacze, mrowisko, babkę i kiszkę ziemniaczaną, kartacze czy kindziuki.

SMAKI GORCZAŃSKO-PIENINSKIE.

 


Album, wydany przez Stowarzyszenie LGD „Gorce-Pieniny” zawiera zbiór 45 przepisów z terenu 3 gmin: Krościenko, Czorsztyn i Ochotnica wraz z opisami i zdjęciami potraw, przypominając o gorczańsko-pienińskiej tradycji kulinarnej.
Potrawy w nim opisane są dziełem gospodyń kultywujących zasady smacznego gotowania.

SMAKI WRZOSOWEJ KRAINY.

 


Po II wojnie światowej wschodnią części Borów Dolnośląskich zamieszkali osadnicy z Kresów Wschodnich, Łemkowszczyzny oraz byłej Jugosławii. Każda z kultur przywiozła swoje obyczaje i tradycje kulinarne, a przekazując przepisy kolejnym pokoleniom, ocaliła je od zapomnienia. Publikację wydała Fundacja „Wrzosowa Kraina”.

ŚLĄSKIE SMAKI - ZBIÓR PRZEPISÓW.

 
 
Książka wydana w ramach prac nad tworzeniem i komercjalizacją nowego produktu turystycznego województwa - Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Przedstawiono w niej przepisy na ponad 120 potraw charakterystycznych dla różnych kuchni regionalnych województwa śląskiego oraz ich etnograficzny opis (częstochowskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej, śląskiej, beskidzkiej oraz kuchni mieszczańskiej i dworskiej). Przepisom towarzyszą zdjęcia poszczególnych potraw. „Zbiór przepisów potraw regionalnych” jest doskonałym źródłem receptur dań tradycyjnych dla restauratorów, którzy chcą w swoich lokalach serwować dania kuchni regionalnej oraz dla osób, które same chcą przygotować lokalne dania.
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017