Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

Ogródek zielny

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (1).

 

Do uprawy podstawowego zestawu, które przydadzą się w  naszej kuchni, potrzebne będzie niewiele miejsca. Może to być grządka o powierzchni około 6 - 9 m kw. Dobrze byłoby, gdyby stanowiska dla poszczególnych gatunków ziół miały około 1 m kw. i były oddzielone ścieżkami ułatwiającymi dostęp do nich podczas ich pielęgnacji i zbioru.
Zioła możemy również hodować w skrzynkach na balkonach, a  nawet w  doniczkach umieszczonych np. na kuchennym czy pokojowym parapecie.
Radość i satysfakcja z posiadania własnych, aromatycznych dodatków do potraw, napojów, a także nalewek warta jest poświecenia ziołom odrobiny czasu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (2).

 

Zioła przyprawowe są niewątpliwą ozdobą każdego przydomowego ogrodu. Większość z nich znakomicie nadaje się również do hodowli w doniczkach, skrzynkach, wiszących koszykach, w mieszkaniu lub na balkonie. Co najważniejsze, możemy je mieć w ten sposób zawsze pod ręką, gdy potrzebujemy świeżych przypraw. Zioła ożywią każde danie, zakąskę czy napój, poprawią wartości odżywcze codziennych posiłków, gdyż zawierają wyjątkowo cenne mieszaniny witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych.
Te rośliny są duszą, kuchnichwałą kucharzy. Użyte w przemyślany sposób wzbogacić przekształcić każdy posiłek o  niepowtarzalne smaki i aromaty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (3).

 
 
Na truizm zakrawa stwierdzenie, że zioła towarzyszą ludzkości od zarania jej dziejów. Pośród ich rozlicznych, codziennych zastosowań mamy także zastosowania lecznicze. Tak więc, trudno wyobrazić sobie zakładany przez nas ogródek zielny bez takich właśnie ziół. Są pośród nich mięta, melisa czy szałwia, znakomicie nadające się do sporządzania herbatek ziołowych działających uspokajająco (z melisą), tonizująco na przewód pokarmowy (z miętą i szałwią) czy też orzeźwiająco (z miętą, cytryną i kostkami lodu). Zioła lecznicze znakomicie nadają się także do sporządzania wyrafinowanych nalewek, które można stosować nie tylko na dolegliwości rozmaite, ale także ku pokrzepieniu serca i ducha!
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (4).

 

Zioła to także niezwykłe aromaty i zapachy. Tym ich właściwościom poświęcamy więcej miejsca w kolejnym spotkaniu podczas zakładania ogródka zielnego. Dawniej wykorzystywano je nie tylko w charakterze przypraw czy leków. Służyły m. in. do: odświeżania powietrza, dezynfekowania sprzętów kuchennych i naczyń, a  także tępienia najróżniejszych insektów oraz myszy.
W średniowieczu posypywano nimi podłogi, co miało chronić przed pchłami, molami, wszami i ćmami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017