Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (4).


Zioła to także niezwykłe aromaty i zapachy. Tym ich właściwościom poświęcamy więcej miejsca w kolejnym spotkaniu podczas zakładania ogródka zielnego. Dawniej wykorzystywano je nie tylko w charakterze przypraw czy leków. Służyły m. in. do: odświeżania powietrza, dezynfekowania sprzętów kuchennych i naczyń, a  także tępienia najróżniejszych insektów oraz myszy.
W średniowieczu posypywano nimi podłogi, co miało chronić przed pchłami, molami, wszami i ćmami.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Współcześnie większość tych - domowych - zastosowań ziół poszła w niepamięć, a warto o nich przypomnieć, bowiem mają tę przewagę nad powszechnie stosowanymi środkami chemicznymi, że nie stanowią zagrożenia dla ludzi.
Pośród takich właśnie roślin o zapomnianych domowych zastosowaniach znajdują się m. in.: lawenda, wrotycz, piołun, rumianek, tatarak, chmiel, majeranek, mięta, róża, rozmaryn, a także melisa bazylia, cząber, szałwia, pierwiosnek, a nawet... stokrotki oraz bratki.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z cyklu „Zakładamy ogródek zielny” (MP 3).
 

Opracowali:
Andrzej Mikołajewicz i Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017