Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (2).


Zioła przyprawowe są niewątpliwą ozdobą każdego przydomowego ogrodu. Większość z nich znakomicie nadaje się również do hodowli w doniczkach, skrzynkach, wiszących koszykach, w mieszkaniu lub na balkonie. Co najważniejsze, możemy je mieć w ten sposób zawsze pod ręką, gdy potrzebujemy świeżych przypraw. Zioła ożywią każde danie, zakąskę czy napój, poprawią wartości odżywcze codziennych posiłków, gdyż zawierają wyjątkowo cenne mieszaniny witamin, soli mineralnych i pierwiastków śladowych.
Te rośliny są duszą, kuchnichwałą kucharzy. Użyte w przemyślany sposób wzbogacić przekształcić każdy posiłek o  niepowtarzalne smaki i aromaty.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zioła towarzyszyły człowiekowi od zawsze. Starożytni Rzymianie kończyli swe uczty ciasteczkami anyżkowymi. Grecki matematyk Pitagoras zwykł był żuć pożywną mieszaninę ziół wraz z makiem, ziarnem sezamowym, skórką cebuli morskiej, jęczmieniem i fasolą, wszystko utarte na papkę z dodatkiem miodu, a Hindusi, pod koniec obfitego posiłku, do dzisiaj podają talerz prażonych nasion anyżku.
Ziół używano także do konserwowania żywności. W średniowieczu mięso zawijano w liście wrotycza, nie tylko dla nadania mu ostrzejszego smaku, ale także w celu odstraszania much, a żeglarze do beczułek słodkiej wody wrzucali gałązki mięty, by utrzymać jej świeżość wody w czasie długich, morskich podróży.
 
Jeśli nie mamy ogródka, do domowej hodowli ziół wystarczy nam najzwyklejszy kuchenny parapet, byle tylko był dobrze nasłoneczniony. Zawsze zmieści się na nim kilka pachnących doniczek.
Skrzynki i większe donice z ziołami mogą znaleźć także wygodne miejsce na balkonie lub tarasie, a duża donica pozwala hodować wiele ziół na stosunkowo małej przestrzeni.
Pamiętać trzeba, że niektóre z ziół są bardziej wymagające (np. bazylia), więc lepiej będą rosły pod naszym okiem, na parapecie, zaś estragon i miętę najlepiej jest hodować w oddzielnych doniczkach, bo są dość ekspansywne i mocno się rozrastają.

Dodając zioła do żywności warto pamiętać, że łyżeczka do herbaty suszonych ziół odpowiada 1 łyżce stołowej ziół świeżych. Świeżo zebrane zioła najlepiej przechowywać w foliowych torebkach, na dolnej półce lodówki.
Odradzamy trzymanie ich we flakonikach, bo bardzo szybko więdną.
Suszone zioła najlepiej przechowywać w słoikach i słojach z ciemnego szkła, bez dostępu powietrza.
Pamiętajmy, że niektóre zioła oprócz smacznych liści mają też piękne kwiaty, które można wykorzystać do przybrania sałatek czy półmisków z serami.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z  cyklu „Zakładamy ogródek zielny” (MP 3).


Warto wiedzieć, że w Polsce uprawia się na plantacjach około 60 gatunków ziół. Na światowych rynkach zajmujemy czołową pozycję jako producent i dostawca ziół (około 20% światowej produkcji ziół pochodzi Polski).
Polskie zioła w 80. procentach pozyskiwane są z plantacji, a 20. procentach ze stanowisk naturalnych.



Opracowali:
Andrzej Mikołajewicz i Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017