Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
    Ogródek zielny
    Ziołolecznictwo
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ZAKŁADAMY OGRÓDEK ZIELNY (1).


Do uprawy podstawowego zestawu, które przydadzą się w  naszej kuchni, potrzebne będzie niewiele miejsca. Może to być grządka o powierzchni około 6 - 9 m kw. Dobrze byłoby, gdyby stanowiska dla poszczególnych gatunków ziół miały około 1 m kw. i były oddzielone ścieżkami ułatwiającymi dostęp do nich podczas ich pielęgnacji i zbioru.
Zioła możemy również hodować w skrzynkach na balkonach, a  nawet w  doniczkach umieszczonych np. na kuchennym czy pokojowym parapecie.
Radość i satysfakcja z posiadania własnych, aromatycznych dodatków do potraw, napojów, a także nalewek warta jest poświecenia ziołom odrobiny czasu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zioła, bez których trudno wyobrazić sobie ogródek zielny to: mięta, lebiodka (oregano), tymianek, bazylia, melisa, lubczyk, rozmaryn, estragon, szałwia, szczypiorek, pietruszka naciowa, seler naciowy.

Zakładanie stanowisk z ziołami polecamy szczególnie działkowcom, bowiem rośliny te wabią swym zapachem pożyteczne owady, a także odstraszają szkodniki (np. mszyce, krety).

Zapraszamy do wysłuchania pierwszej rozmowy z  cyklu „Zakładamy ogródek zielny” (MP 3).

Będziemy dzielić się z Państwem naszymi skromnymi doświadczeniami zielarskimi, zdając sobie sprawę, że hodowla ziół, a także kompozycja ogrodów zielarskich może być również wielką sztuką inspirowaną stylami nawiązującymi do różnych epok (np. średniowiecza, czy wiktoriańskiej Anglii). To jednak „wyższa szkoła jazdy”. Może kiedyś i na nią przyjdzie czas?

Na początek „oswajamy się” z ziołami, przekonujemy się do nich, bawimy się w zielarzy, czyli... raczkujemy w zielarstwie...


Opracowali:
Andrzej Mikołajewicz i Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017