 |
|
|
MFS Archiwum | 
Strony pod patronatem
Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Małopolskiego
|
|
 Ostatni półfinał VII „Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w niedzielę, 17 lipca, na miechowskim rynku.
Tym samym wyłoniono wszystkich uczestników Wielkiego Finału, który odbędzie w dniach 27 i 28 sierpnia (sobota/niedziela) br. na krakowskim Placu Wolnica.
W Miechowie wystawcy zaprezentowali kilkadziesiąt produktów tradycyjnej kuchni. Mimo upału, było bardzo tłoczno, a w plebiscycie publiczności oddano ponad 5 000 głosów. | | |
| |
 W niedzielę (10 lipca) nowotarskim rynkiem zawładnął niepodzielnie - już przedostatni - półfinał 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Było upalnie, tłoczno oraz smakowicie, bo królowały produkty regionalne i tradycyjne. Publiczności zaproponowano też wiele potraw, które powstały na ich bazie. W półfinale wzięło udział 17 wystawców, a pokaz gotowania na żywo zaprezentowały dwie grupy małopolskich producentów żywności. | | |
| |
Prawdziwie babcine płatki róży ucierane z cukrem, produkowane przez Przetwórnię Owoców i Warzyw „Prospona”, bezapelacyjnie zdobyły w minioną sobotę Grand Prix kolejnego półfinału VII Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbywał się na nowosądeckim rynku.
Mimo niesprzyjającej pogody dopisali wystawcy (ponad 20.) i smakosze. Najszybciej zniknęły wszelkie wiktuały, a nawet polne kwiaty, ze stoiska przygotowanego przez Koło Gospodyń Wiejskich w Tymbarku, co jednak (to zaskoczenie półfinału nowosądeckiego) nie znalazło odzwierciedlenia w ocenach jurorskich czy wynikach plebiscytu publiczności.
| | |
| |
 W niedzielę (26 czerwca) Małopolski Festiwal Smaku zawitał po raz pierwszy do Wadowic.
Plac Solidarności zgromadził producentów żywności z powiatu wadowickiego i suskiego, a także rzesze smakoszy lokalnych potraw (na zdjęciu: chrzanówka na serwatce).
W wadowickim półfinale edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku' 2011 wzięło udział 20 wystawców. W konkursie „Małopolski Smak”, o miano najlepszego, rywalizowało 16 produktów. | | |
| |
 W trzecim półfinale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku wzięło udział 24 wystawców. Przez całą niedzielę (19 czerwca) prezentowali tarnowianom swoje wyroby. W konkursie „Małopolski Smak” rywalizowało 26 produktów. Pomimo nieprzyjemnej pogody publiczność jak zwykle dopisała! W plebiscycie na najbardziej smakowite wyroby oddano 2600 głosów.
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto postanowiło przyznać Grand Prix półfinału tarnowskiego polędwicy faszerowanej suską sechlońską, ze Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” z Iwkowej. | | |
| |
 Wystartował VII Małopolski Festiwal Smaku.
Za nami pierwszy z siedmiu półfinałów, podczas którego regionalne specjały zawitały do Oświęcimia. Było upalnie i tłoczno, ale przede wszystkim - smacznie! W imprezie wzięło udział 20 wystawców z powiatów oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego.
Zainteresowanie kiermaszem jak zwykle było ogromne, a publiczność - wyłaniając w plebiscycie najsmaczniejsze jej zdaniem produkty - oddała ponad 2600 głosów. | | |
| |
 Półfinał krakowski VII „Małopolskiego Festiwalu Smaku” już za nami. Dopisała zarówno pogoda jak i wielbiciele tradycyjnych smaków, którzy w sobotę i niedzielę (11 i 12 czerwca), na Placu Wolnica mieli niepowtarzalną okazję spróbowania i ocenienia różnorodnych produktów i potraw przygotowanych przez producentów żywności, restauratorów i Koła Gospodyń Wiejskich.
Smakowaniu Małopolski towarzyszyło VII „Święto Chleba” (specjalną relację multimedialną, pachnącą obwarzankami, bajglami i chlebami publikujemy w dziale „Imprezy”). | | |
| |

5 sierpnia na placu przy Oświęcimskim Centrum Kultury odbył się półfinał III Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Wzięło w nim udział wzięło 22 wystawców z powiatów: oświęcimskiego, olkuskiego, chrzanowskiego, wadowickiego i suskiego. | | |
| |
 Na Placu Wolnica, w trwającym dwa dni krakowskim półfinale czwartej edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” i piątej edycji „Święta Chleba”, rywalizowało 19 producentów żywności tradycyjnej i regionalnej.
Reprezentowali on i powiaty: krakowski, miechowski, myślenicki, proszowicki i wielicki.
Imprezę, jak co roku, tłumnie odwiedzali mieszkańcy Krakowa oraz turyści. Nie brakowało ciekawskich z zagranicy. Organizatorzy szacują, że przez Wolnicę przewinęło się kilkanaście tysięcy osób. | | |
| |
 Festiwalowa rywalizacja zgromadziła pod ratuszem 22 uczestników półfinału z powiatów: gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego.
Swoje wyroby prezentowali producenci z branży mięsnej, przetwórstwa owoców i warzyw, mleka, restauratorzy, piekarze, cukiernicy, pszczelarze i Koła gospodyń Wiejskich.
Festiwalowe stoiska obejrzało kilka tysięcy sądeczan i turystów, degustując, wymieniając uwagi i opinie oraz wypełniając specjalne kupony, które po skrupulatnym przeliczeniu pozwoliły na przyznanie nagród publiczności.
| | |
| |
|
|
|