 |
|
|
Małopolski Festiwal Smaku | 
Strony pod patronatem
Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Małopolskiego
|
|

Finał V Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się dniach 29 oraz 30 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie.
Impreza zgromadziła rekordową publiczność. Szacuje się że przez Plac Wolnica podczas weekendu przewinęło się blisko 50 000 osób. W Plebiscycie „Małopolski Smak” oddano ok. 20 000 głosów. | | |
| |
Finał IV Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w dniach 20-21 września 2008 r.
Oceny produktów dokonało profesjonalne jury w składzie: Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, Jerzy Pasikowski, Stanisław Churzak, Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto. | | |
| |

Trwająca dwa dni (15 i 16 września 2007 r.) wielka uczta, będąca finałem III Małopolskiego Festiwalu Smaku, przyciągnęła na Plac Wolnica w Krakowie tłumy mieszkańców Krakowa i Małopolski.
Nie brakowało turystów z kraju i różnojęzycznego gwaru turystów z zagranicy.
Na 40 stoiskach prezentowali się zwycięzcy półfinałów w Krakowie, Nowym Sączu, Oświęcimiu, Zakopanem i Tarnowie. | | |
| |

W minioną sobotę i niedzielę na placu Wolnica w Krakowie rozstrzygnięto drugą edycję Małopolskiego Festiwalu Smaku - konkursowego przeglądu tradycyjnych potraw i wyrobów spożywczych zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Udział w finale wzięli laureaci przeglądów półfinałowych, które odbyły się w Krakowie, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Zakopanem i Klikowej k. Tarnowa oraz laureaci krakowskiego ,,Święta Chleba”, a także niektórzy spośród zwycięzców ubiegłorocznego I Małopolskiego Festiwalu Smaku. Potrawy i wyroby prezentowane były na ponad 30 stoiskach. | | |
| |
 W czasie I Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbywał się 17 i 18 września 2005 r. w Krakowie na Placu Wolnica, przyznano nagrody producentom najlepszych dań gotowych, wędlin i przetworów owocowo-warzywnych.
O wyrażenie opinii na temat prezentowanych produktów zostali poproszeni specjaliści. Pięcioosobowa komisja konkursowa w składzie: Kurt Scheller (szef kuchni restauracji hotelu „Rialton” w Warszawie), Robert Sowa (szef kuchni restauracji hotelu „Jan III Sobieski” w Warszawie), Teofilos Vafidis (szef kuchni restauracji „Kuchnie Świata” w Warszawie), Katarzyna Gądek (dyrektor wydziału promocji i turystyki) i Jerzy Pasikowski (szef kuchni restauracji hotelu „Polonia” w Warszawie) oceniała zgłoszone do konkursu produkty, a podjęcie ostatecznej decyzji było naprawdę trudne. | | |
| |
|
|