Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Małopolski Festiwal Smaku


Strony  pod patronatem
Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Małopolskiego

 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ MIECHOWSKI.

 

Plac im. T. Kościuszki w Miechowie opanowany został w niedzielę 7 lipca 2013 r. - niemal bez reszty - przez Koła Gospodyń Wiejskich, kuszące smakoszy miejscowymi specjałami.
Po raz pierwszy w historii półfinałów doszło też do sytuacji iście niezwyklej - podczas ogłaszania wyników i wręczania nagród na scenie zabrakło zdobywczyń jurorskiego „Grand Prix”.
Być może reprezentantkom KGW w Brzuchani wydawało się, że potrawa - z pozoru banalna - nie ma szans na sukces. Jednak, smak ich pieczonych w piecu pierogów z kaszą gryczaną i grzybami absolutnie zniewolił jurorów, którzy już niejedno w tym roku zjedli i ocenili.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ OŚWIĘCIMSKI.

 
 
Plac przed Oświęcimskim Centrum Kultury zgromadził w niedzielę - 30 czerwca 2013 r. - 20 producentów żywności z powiatów oświęcimskiego, chrzanowskiego i olkuskiego. Uwagę każdego smakosza musiało zwrócić znakomite pieczywo, wyroby cukiernicze oraz wyroby wędliniarskie miejscowych, rodzinnych firm. Nie zabrakło gotowych dań pośród których znalazły się m.in. flaczki z... kaszą czy kapuśniak.
Wydarzeniem imprezy było gremialne smakowanie wybornej zupy cebulowej przygotowanej przez szefa kuchni restauracji „La Rossa”, za którą jury przyznało wyróżnienie specjalne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ WADOWICKI.

 

Odbył się w niedzielę 16 czerwca 2013 r. na wadowickim rynku. Przyciągną tłumy gości i turystów, co przełożyło się na ilość głosów oddanych w plebiscycie publiczności. Doliczono się 6668 (!!!) ważnych, prawidłowo wypełnionych kuponów, co - jak na półfinały - jest wynikiem zaskakującym i znakomitym. Do rywalizacji przystąpili producenci i wytwórcy z powiatów: myślenickiego, suskiego oraz wadowickiego.
Nie zabrakło pozakonkursowych wystawców z innych części Małopolski, co sprawiło, że impreza mieniła się najprzedniejszymi regionalnymi smakami.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ TARNOWSKI.

 

Rywalizowało w nim, w niedzielę 16 czerwca 2013 r., 20 wystawców z powiatów: brzeskiego, bocheńskiego i tarnowskiego.  Poddali się surowej ocenie profesjonalnego jury i publiczności.
Upalna niedziela nie odstraszyła smakoszy od przyjścia na tarnowski rynek, degustowania, kupowania i głosowania w tradycyjnym plebiscycie, w którym wypełniono ponad 2 tysiące kuponów. Festiwalowe produkty bardzo szybko znikały ze stoisk. Kilku wystawców już około 14.00 musiało przepraszać potencjalnych klientów, że nie przewidziało tak dużego popytu na ich produkty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2013 - PÓŁFINAŁ KRAKOWSKI.

 

Pierwszy półfinał IX Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się 8 i 9 czerwca 2013 r. - jak zwykle - na krakowskim Placu Wolnica. Do rywalizacji o przyznawane przez jurorów Grand Prix i awans do wielkiego finału oraz finałowe nominacje publiczności, głosującej na kuponach plebiscytowych, przystąpiło dwudziestu producentów i wytwórców z powiatu krakowskiego.
Festiwalowi towarzyszyło X „Święto Chleba”, któremu poświęcamy odrębną relację, prezentujące wszystko, co najlepsze w krakowskim piekarstwie. Na stoiskach - po raz pierwszy - zaprezentowały się małopolskie winnice.
Na Plac Wolnica przybyli również wytwórcy z kilku polskich regionów: podkarpackiego, podlaskiego, mazowieckiego.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - WIELKI FINAŁ.

 

Jury, pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto, przyznało (jednogłośnie) Grand Prix za najlepszy małopolski smak roku 2012 „kozinie z sosem miętowym” przygotowanej przez  Magdalenę Zygmunt z gospodarstwa agroturystycznego w Juraszowej, na Sądecczyźnie. Drugie miejsce zajął sernik jurajski „Piekarni Patrycja i Paweł”z Kwaśniowa Górnego, a trzecie - kiełbasa tuchowska z zakładu masarskiego „Amigos” z Burzyna.
W plebiscycie publiczności policzono ponad 15 tysięcy głosów (nienotowany dotąd rekord !!!), nie udało się jednak policzyć nieprzebranych tłumów, które 25 i 26 sierpnia 2012 r. przetoczyły się przez Plac Wolnica.

Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ MIECHOWSKI.

 

Ostatni półfinał 8. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się w  niedzielę, 22 lipca, w Miechowie. Towarzyszyło mu olbrzymie zainteresowanie, co przełożyło się na ilość głosów oddanych w plebiscycie publiczności, których było prawie... 6500 (!).
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto przyznało Grand Prix Kołu Gospodyń Wiejskich z Pstroszyc za gołąbki w sosie z leśnych grzybów. Drugie miejsce zdobyła firma „Zet - Pol” z Czapli Małych za rogal mnicha - kiełbasę regionalną, a trzecie - firma „Magdalenka” z Chobędzy za ser serwatkowy ze śliwką.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ NOWOTARSKI.

 

Tak gorącego smakowania Małopolski jeszcze nie było, ale nawet rekordowe upały nie odstraszyły wytwórców i smakoszy od udziału w imprezie. Podczas przedostatniego półfinału (8 lipca 2012 r.), w Nowym Targu, zaprezentowali się  producenci z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego.
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto przyznało Grand Prix  Janinie Zborowskiej z Witowa za „juhaskie jadło”. Drugie miejsce przypadło karczmie „Zadyma” z Szaflar za „chleb zadyma”, a trzecie - Gospodarstwu Agroturystycznemu „Kali” z Lipnicy Wielkiej za „pstrąga wędzonego”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ NOWOSĄDECKI.

 

Piąty półfinał odbył się w skwarną niedzielę (1 lipca 2012 r.) na nowosądeckim rynku. Wzięło w nim udział 26 wystawców z powiatów gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego.
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto, przyznało Grand Prix tarciuchom ziemniaczanym w kapuście, z gorlickiej restauracji „Laguna” prowadzonej przez Izabelę Grądalską. Drugie miejsce przypadło powidłu śliwkowemu z nowosądeckiej przetwórni „Prospona”, a trzecie kozinie z sosem miętowym, podanej przez Magdalenę Zygmunt z Juraszowej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ WADOWICKI.

 

Czwarty półfinał (24 czerwca 2012 r.) odbył się na rynku w Wadowicach .
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto,   przyznało Grand Prix „szynce z kością”, z Zakładów Mięsnych Adama Bąka z Wieprza, drugie miejsce - „kompotowi z  papierówek” z Gospodarstwa Sadowniczego Bogumiły i Marcina Stuglików z  Kopytówki, a  trzecie - „miodowi nawłociowo-wielokwiatowemu”  z  pasieki prowadzonej w Ryczowie przez Marię i Władysława Ortmanów.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ TARNOWSKI.

 

Trzeci półfinał (17 czerwca 2012 r.) odbył się  na rynku w Tarnowie.
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto, w którym zasiedli: Grzegorz Komendarek, Sebastian Wątroba oraz Tomasz Kapturkiewicz, przyznało Grand Prix „wolańskiej kurze nadziewanej” przygotowanej przez KGW z Woli Rzędzińskiej. Drugie miejsce zdobyło Gospodarstwo Agroturystyczne Teresy Bigos z Ciężkowic za „sok z róży i  bzu białego, a trzecie - Zakład Masarski „Amigos” z Burzyna za „kiełbasę wiejską tuchowską”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ KRAKOWSKI.

 

Drugi półfinał festiwalu (9-10 czerwca 2012 r.) odbył się  na krakowskim Placu Wolnica.
Jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto przyznało Grand Prix chałce żydowskiej z Piekarni B.A. Madej z Krakowa, II  miejsce - bajglom z  „Rafapolu w Zabierzowie, a trzecie - Firmie Wędliniarskiej „Gawor”  za boczek gotowany z Podsolic.
Nie mniej ważne, bo dające „przepustkę” do sierpniowego wielkiego finału, było głosowanie w plebiscycie publiczności, które wyłoniło najlepsze produkty i producentów w czterech kategoriach.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2012 - PÓŁFINAŁ OŚWIĘCIM.

 

Pierwszy półfinał ósemej edycji najsmaczniejszej małopolskiej imprezy zgromadził na oświęcimskim rynku (3 czerwca 2012 r.) ponad 20. wystawców z zachodniej części regionu. Licznie przybyli mieszkańcy Oświęcimia i okolicznych powiatów mieli okazję do wzięcia udziału w degustacjach tradycyjnych przysmaków, pokazach gotowania, konkursach, koncertach i zabawach.
Grand Prix półfinału, jury w składzie: Zbigniewa Kurleto, Grzegorz Komendarek i Dariusz  Gnatowski, przyznało Kołu Gospodyń Wiejskich z Malca za „zupę bieda”, drugie miejsce Piekarni-Cukierni „Patrycja i  Paweł” z  Kwaśniowa Górnego, a  trzecie pasiece „Malwa” z Grojca za królika z miodem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2011 - WIELKI FINAŁ.

 

Decyzja jury, ukontentowanego wybornym smakiem i  piękną, starannie przygotowaną prezentacją produktu, była jednogłośna!!!
Iwkowa została najsmaczniejszą miejscowością Małopolski A. D. 2011, zdobywając Grand Prix 7. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku za polędwicę faszerowaną wędzoną suską sechlońską (na zdjęciu), przygotowaną przez Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”.
Ta legendarna już śliwka, szczycąca się od października 2010 r. unijnym „Chronionym Oznaczeniem Geograficznym” (ChOG), coraz lepiej znana i coraz bardziej poszukiwana przez smakoszy, po raz kolejny udowodniła, że potrafi wielu potrawom i wyrobom przydać wręcz niebiańskiego aromatu i smaku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2010 - WIELKI FINAŁ.

 


Finał VI edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku odbył się 28 i 29 sierpnia 2010 r. w Krakowie na placu Wolnica.
Krakowianie mogli skosztować wielu przysmaków z naszego regionu, kupić miód, chleb, kiełbaski i wiele innych pyszności, a nagrody wręczali marszałek województwa małopolskiego Marek Nawara wraz z Karolem Okrasą i Robertem Makłowiczem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017