Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2015 PÓŁFINAŁOWE PODSUMOWANIA.

 
Po raz 11. najsmaczniejsza impreza Małopolski wędrowała po całym regionie odwiedzając 7 miast (Wieliczkę, Oświęcim, Wadowice, Miechów, Nowy Targ, Tarnów i Stary Sącz), w których rozstrzygano półfinałowe zmagania. Wystawcy poddawali się podwójnej ocenie - festiwalowego jury i plebiscytowi publiczności. W smakowitej rywalizacji wzięło udział ponad 140 producentów i wytwórców, pośród których były firmy, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, koła gospodyń wiejskich oraz pasjonaci i propagatorzy regionalnych specjałów. Wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni otrzymali prawo udziału w Wielkim Finale 11. „Małopolskiego Festiwalu Smaku” (29 i 30 sierpnia 2015 r.) na krakowskim Placu Wolnica.
W relacji przedstawiamy wyniki półfinałów oraz towarzyszącą festiwalowi atmosferę...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

7 CZERWCA - WIELICZKA
(Wystawcy z powiatów: krakowskiego, wielickiego i myślenickiego).

Pierwszy półfinał zakończył się podwójnym sukcesem miodu spadziowego (spadź iglasta) z pasieki „Ekomiody”, prowadzonej przez Mateusza Morawskiego. Produkt ten zdobył nie tylko jurorskie „Grand Prix”, ale został również nagrodzony w plebiscycie publiczności, kategorii „Tradycyjne specjały”. Jurorzy przyznali drugie miejsce Zakładowi Masarskiemu Mądry s.c. za kiełbasę krakowską suchą Mądrego, a trzecie Magdalenie Węgiel za pstrąga ojcowskiego.

    

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem, Gospodarstwo Ekologiczne Lucyna Gaweł,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - miód spadziowy (spadź iglasta), Mateusz Morawski pasieka „Ekomiody”,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - woda mineralna „Małopolanka”, firma „Thier”,
* kategoria „Jak u mamy” - ciasto drożdżowe z jabłkami, Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku.

Specjalne wyróżnienie jurorskie otrzymała krzeszowicka Cukiernia-Lodziarnia „Melba” za tradycyjne lody śmietankowe sporządzone na bazie mleka krów rasy polska czerwona oraz na bazie mleka owczego (!!!). Andrzej Mędrala - współwłaściciel firmy - po raz kolejny zaskoczył pomysłowością w poszukiwaniu nowych smaków. Obiektywnie trzeba przyznać, że smak lodów śmietankowych z mleka owczego (bardzo ciekawy i oryginalny) był przez niemal wszystkich degustujących przyjmowany z niedowierzaniem i niemałym zaskoczeniem.

    

Główny problem w wykorzystaniu na szerszą skalę mleka owczego w cukiernictwie stanowi konieczność dokonania jego szybkiej pasteryzacji po udoju oraz transportu do dalszego przetworzenia. Są to zabiegi dość kosztowne, tym bardziej, że mleko owcze pozyskiwane jest w okresie wiosenno-letnim, gdy panujące temperatury wręcz wymuszają jego natychmiastowe przetworzenie na bundz, oscypki, bryndzę i inne sery wytwarzane w bacówkach. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie spróbował zmierzyć się z takim specyficznym wyzwaniem - powiedział Andrzej Mędrala.


14 CZERWCA - OŚWIĘCIM
(Wystawcy z powiatów: chrzanowskiego, olkuskiego i oświęcimskiego).

Można powiedzieć, że był to półfinał... chlebowy, bowiem trzy jurorskie nagrody trafiły do piekarzy.

„Grand Prix” przyznano firmie „Edoardo” z Polanki Wielkiej za chleb orzechowy, drugie miejsce piekarni „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego - za chleb świąteczny, a trzecie „Pracowni Cukierniczej Piskorek” z Nowej Wsi - za chleb pełnoziarnisty.

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - jurajska orzechówka zalana jankielowym czarem pustyni z Agroturystycznej Akademii Zdrowia w Hucisku,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - chleb świąteczny, piekarnia „Patrycja i Paweł” z Kwaśniowa Górnego,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - polędwiczka plebana, ZPHU „Elimex” z Młoszowej,
* kategoria „Jak u mamy” - żurek z ziemniakami okraszony pypkami, Koło Gospodyń Wiejskich w  Mirowie,


21 CZERWCA - WADOWICE
(Wystawcy z powiatów: wadowickiego i suskiego).

Grand Prix powędrowało do gospodarstwa pasiecznego „Jodła” ze Skawicy za miód wielokwiatowy leśny. Drugie miejsce zdobył sok jabłkowo-rabarbarowy z „Tłoczni Chocznia”, a trzecie - twaróg półtłusty ze Spółdzielni Mleczarskiej w Wieprzu.

Plebiscyt publiczności:
* kategoria „Ekologiczne przysmaki” - miód wielokwiatowy, pasieka „Gucio” Józefa Wendy z Zawadki,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - filet z karpia w pomidorach, „Spiżarnia Doliny Karpia” s.c. z Brzezinki,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - twaróg półtłusty, Spółdzielnia Mleczarska z Wieprza,
* kategoria „Jak u mamy” - tort chlebowy, Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” z Brzeźnicy.

Dodatkową konkurencją była rywalizacja o „Wadowicką Chochlę”, którą za najlepsze flaki przyznano restauracji „Arkadia”z Kleczy Górnej.

W plenerowej kuchni dla gości festiwalu wraz z szefami kuchni i blogerami zupę z karpia zatorskiego gotowali: marszałek Marek Sowa i minister sprawiedliwości Borys Budka.

5 LIPCA - MIECHÓW
(Wystawcy z powiatów: miechowskiego, olkuskiego i proszowickiego).

Jurorskie „Grand Prix” otrzymały orzechy w miodzie akacjowym z pasieki „Kordecki i Wnukowie”, drugie miejsce przypadło chlebowi praskiemu z PSS Społem w Miechowie, a trzecie - charsznickiej kapuście kiszonej z firmy prowadzonej w Swojczanach przez Andrzeja Pietrzyka.

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - szarlotka, Zagroda Edukacyjna „Pszczółki” z Niezwojowic,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - charsznicka kapusta kiszoną, Andrzej Pietrzyk ze Swojczan,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - chleb praski, PSS Społem z Miechowa,
* kategoria „Jak u mamy” - pulpety wegetariańskie, Koło Gospodyń Wiejskich z Zarogowa.

Dziennikarze podobnie jak jury przyznali nagrodę „Pasiece Kordecki i Wnukowie” za orzechy włoskie w miodzie akacjowym.


12 LIPCA - NOWY TARG
(Wystawcy z powiatów: nowotarskiego i tatrzańskiego).

Choć był to półfinał... „serowy” - z oscypkami bundzami i bryndzami na czele - można było skosztować m.in. wybornych wędlin, jagnięciny czy tradycyjnych zup. Pojawiły się wyroby, o których obecności na góralskich stołach można było do niedawna tylko przeczytać.
Jurorskie „Grand Prix” trafiło do Janiny Zborowskiej z Witowa za tradycyjnego moskola z masłem czosnkowym. Drugie miejsce jury przyznało bundzowi wędzonemu z gospodarstwa agroturystycznego Janiny i Bolesława Bobaków z Zębu, a trzecie Agnieszce Niezgodzie ze Szczawnicy za jagnięcinę z rożna.

    

                  

Wyróżnienia specjalne przyznano kapuśnikowi (prastaremu plackowi wypiekanemu do dzisiaj na Spiszu z ciasta chlebowego oraz kapusty przyprawionej cebulą i cynamonem) upieczonemu przez Zbigniewa Kapołkę z Niedzicy oraz kiełbasie z gęsiny przygotowanej przez Macieja Pawlikowskiego z Białego Dunajca.

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - bundz wędzony od Janiny i Bolesława Bobaków,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - oscypek od gazdy Jana Wilczka z Leśnicy,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - pierogi z bryndzą od Marii Stopki z Witowa,
* kategoria „Jak u mamy” - miód malinowy z pasieki Władysława Jarząbka w Bańskiej Wyżnej.
Nagroda dziennikarzy trafiła do rąk Zofii Piszczek z Tylmanowej za zupę grzybową z tartymi kluskami.

Laureaci odebrali nagrody i wyróżnienia z rąk małopolskiego wicemarszałka Wojciecha Kozaka (prywatnie wielkiego smakosza jagnięciny podhalańskiej), który wraz z włodarzami Nowego Targu, szefami kuchni i blogerami kroił, warzył i częstował potrawami przygotowanymi na bazie lokalnych, podhalańskich produktów.

    

Dla Janiny Zborowskiej - znawczyni i propagatorki kuchni Podhala - był to piąty udział w półfinale. W każdym z nich witowskie potrawy i produkty znajdowały uznanie jurorów oraz publiczności.


Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Janiną Zborowską i Wojciechem Kozakiem (MP 3 - prosimy kliknąć w zdjęcie).


19 LIPCA - TARNÓW

(Wystawcy z powiatów: tarnowskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego i brzeskiego).

Jurorskie „Grand Prix” trafiło do bocheńskiej „Pasieki u Kiejdów” za miód nektarowo-spadziowy . Także ten produkt spotkał się z uznaniem tarnowskich dziennikarzy, którzy przyznali mu swe wyróżnienie specjalne.
Zdaniem jury na drugie miejsce zasłużył twarożek rzuchowski z gospodarstwa Jana Czai, a na trzecie tradycyjny żytni razowiec lipnicki żytni wypiekany przez Andrzeja Wnęka w Lipnicy Murowanej.

               

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - razowiec lipnicki żytni, gospodarstwo Andrzeja Wnęka „Tradycyjna Produkcja Pieczywa”, z Lipnicy Górnej,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - zakliczyński sok malinowy, Lokalna Grupa Działania „Dunajec-Biała” z Zakliczyna,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - pierożki w rosole z małopolską baraniną, Maria Zdebska z firmy „Magi” w Trzcianie,
* kategoria „Jak u mamy” - miód nektarowo-spadziowy z „Pasieki Wędrownej Burnat” w Chojniku.

Specjalnym gościem półfinałowej rywalizacji była premier Ewa Kopacz, która weekend spędzała na spotkaniach w  Małopolsce.

    

   

    

Odwiedziła stoiska producentów, degustując m.in. wędliny, sery i przetwory owocowe. Kucharze i blogerzy podjęli Panią Premier tradycyjnym chłodnikiem z botwinki, przygotowanym pod okiem szefa jury Krzysztofa Gawlika.

W Tarnowie festiwalowa kuchnia zaproponowała gościom imprezy poczęstunek gulaszem z dziczyzny, przygotowanym wg autorskiego przepisu wicemarszałka Stanisława Sorysa, którego we warzeniu potrawy i częstowaniem nią wspierali kucharze oraz blogerzy.

    

 

 Zapraszamy do wysłuchania rozmowy ze Stanisławem Sorysem
(MP 3 - prosimy kliknąć w zdjęcie gulaszu).


26 LIPCA STARY SĄCZ
(Wystawcy z powiatów: gorlickiego, limanowskiego i nowosądeckiego.

Podczas ostatniego półfinału doszło do niezwykłego rozstrzygnięcia i zgodności ocen. Jurorzy, publiczność i dziennikarze najwyżej ocenili pokrzywę w soku jabłkowym ze żbikowickiej Tłoczni Owoców „Pawłowski”. W historii półfinałów to pierwszy przypadek, by jeden wystawca zdobył komplet nagród.

Oto wyniki starosądeckiego półfinału:
Grand Prix - Tłoczni Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za pokrzywę w soku jabłkowym, drugie miejsce - Janina Molek z Tropia za kiełbasę z fasoli „Piękny Jaś”, trzecie miejsce - „Stary Dom Zdrojowy” w Wysowej Zdrój za pajdę zbója Wasyla. 

    

    

    

                

                

Plebiscyt publiczności:
* kategoria„Ekologiczne przysmaki” - wędzony ekologiczny udziec z indyka, Jadwiga Krok z Białej Niżnej,
* kategorii „Tradycyjne specjały” - kiełbasa z fasoli „Piękny Jaś”, Janina Molek z Tropia”,
* kategoria „Smakołyki z legendą” - pokrzywa w soku jabłkowym, Tłocznia Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic (także specjalna nagroda przyznana przez jury dziennikarskie),
* kategoria „Jak u mamy” - pasztet z bobu z dodatkiem sosów: z czosnkiem niedźwiedzim, pokrzywowego i miętowego, Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy „U Zosi” w Zdyni.

W namiocie festiwalowym, wspólnie z kucharzami, blogerami i gospodarzami miasta, gotowali tym razem dwaj wicemarszałkowie wspomagani przez Elżbietę Kantor - dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji urzędu marszałkowskiego oraz gospodarzy Starego Sącza Jacka Lelka i Kazimierza Gizickiego.
Przed południem Jacek Krupa, który dokonał uroczystego otwarcia półfinału, zapraszał do smakowania grzanek z kukiełki lisieckiej z pomidorami i oscypkiem.

                

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Jackiem Krupą
(MP 3 - prosimy kliknąć w zdjęcie).

Po południu Leszek Zegzda, który także wręczył nagrody zwycięzcom, częstował zoproską - tradycyjną, góralską zupą grzybową sporządzoną na na bazie kminku i mięty. 

     

  

Półfinały podsumowujemy w rozmowie z Marcinem Polusem
- członkiem jury (MP 3 - prosimy kliknąć w zdjęcie).

 

 

Tekst i foto: Joanna Piejko-Horwath
Nagrania: Leszek Horwath

© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017