 |
|
|
| |
To było istne szaleństwo zapachów, aromatów i smaków. Nie ma się czemu dziwić. Taka jest Małopolska - zróżnicowana etnograficznie i kulturowo. Wszystkie te jej przymioty odnaleźć można na kuchennych płytach, w garnkach, w miskach, na talerzach. Jest też w tym regionie wielkie bogactwo tradycyjnych produktów: wędlin, serów, przetworów mlecznych, warzyw, owoców czy miodów. Na „liście Produktów Tradycyjnych” jest ich grubo ponad setka, a 11 posiada także unijne oznaczenia ochronne.
To nie tylko potencjał. To żywa i prawdziwa tradycja, którą po raz kolejny - już dziesiąty - przybliżyły nam półfinały „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.
| | |
Nasza relacja jest zaledwie próbą przyjrzenia się prezentacjom roku 2014. Faktyczna ocena dokona się 23 i 24 sierpnia 2014 r., na Placu Wolnica w Krakowie, podczas Wielkiego Finału.
Formuła jubileuszowego festiwalu została nieco zmodyfikowana. Przybył namiot, w którym - na oczach publiczności - przygotowywano i serwowano małopolskie potrawy powstające na bazie tradycyjnych produktów regionalnych.
Co więcej, zainteresowani historią kulinariów mogli - chłonąc zapachy i aromaty - przysłuchiwać się opowieściom, nie tylko o staropolskiej kuchni.
Zabieg był... perfidny, bo tylko same te barwne dykteryjki pobudzały głód i ciekawość, stając się wyrafinowaną... torturą. Ale, prawdziwy smakosz wytrzyma nawet i to!!!
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Jerzym Poznańskim - niestrudzonym propagatorem kuchni staropolskiej i sarmackich smaków (MP 3).
Pokazów i warsztatów kulinarnych nie byłoby, gdyby nie zaangażowanie i pasja Leszka Kawy. Zadał sobie wiele trudu, by zebrać, opracować i przygotować tradycyjne przepisy na małopolskie zupy.

Sztuka polegała i na tym, by dało się je wykonać (w ilościach zaspokajających oczekiwania publiczności) tyleż szybko, co smakowicie. Udało się rewelacyjnie, a wszystkie owe - doprawdy - wyjątkowe, zupne smaki Małopolski znajdą Państwo na stronach portalu, w dziale „Przepisy i receptury”. Z tego należy, warto i trzeba skorzystać.
Lechu, wielkie, serdeczne dzięki za dostarczenie nam tak smakowitej przygody kulinarnej!!!
Obok konkursu i plebiscytu publiczności, ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy i warsztaty kulinarne z udziałem twórców blogów kulinarnych: Agnieszki Miechowicz („Z widelcem po Krakowie”), Katarzyny Kośmider („W kuchni Katie”), „Ulli Pałki („Kuchnia na wzgórzu”), Pawła Łukasik a i Grzegorza Targosza („Gotowanie z pasją”), Magdaleny i Stanisława Romków („Kuchenne Wariacje”).
To właśnie im przyszło mierzyć się, na oczach publiczności, pod wielką presją, z tradycyjnymi przepisami opracowanymi przez Leszka Kawę.









Blogerskie podsumowanie półfinałów prezentujemy w rozmowie z Ullą Pałką i Staszkiem Romkiem (MP 3).
Przez półtora miesiąca festiwalowych zmagań, prezentacje kulinarne i produkty, oceniało Jury w składzie: Krzysztof Gawlik - przewodniczący (WACS - World Association of Chefs Societies), Magdalena Gdowska (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego), Zbigniew Kurleto (ekspert kulinarny), Marcin Polus i Piotr Regucki (Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników), Michał Popek (uczestnik programu „Ugotowani” TVN), Maciej Koźlakowski (uczestnik programu „Masterchef” TVN) oraz przedstawiciele delikatesów „Alma”.




Siedem jubileuszowych półfinałów sumujemy z Krzysztofem Gawlikiem - przewodniczącym jury (MP 3).
Na zakończenie naszej relacji z półfinałów X edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” jeszcze jedna uwaga natury... fundamentalnej.
Tej imprezy, w takim kształcie i w takich rozmiarach, nie byłoby bez ludzi pielęgnujących, kultywujących i wytwarzających, tradycyjne regionalne specjały. Świadomie nie używamy słowa „produkcja”, bo wyroby te nie mają niczego wspólnego z przemysłem. Są wytworem pracy rąk osób prowadzących gospodarstwa rolne, ekologiczne, agroturystyczne, pensjonaty, restauracje czy też małe rodzinne firmy przetwórcze, w których potrawy i produkty powstają jak za dawnych lat - niespiesznie, z rzemieślniczą starannością oraz swoistym... artyzmem (tutaj to słowo jest jak najbardziej na miejscu)!
Pośród tych filarów festiwalu są m.in.: Kazimierz Furczoń (oscypki, bryndza, bundz, jagnięcina podhalańska - z Leśnicy k/Nowego Targu), Stanisław Mądry (kiełbasa lisiecka i tradycyjne wędliny lisieckie - z Nowej Wsi Szlacheckiej), Maria Olczyk (pierogi oraz tradycyjne potrawy - z Gorlic), Zofia Rydzk (pieczywo jurajskie - z Kwaśniowa), Janina Molek (potrawy i wyroby z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” - z Tropia), Andrzej Mędrala (lody tradycyjne - z Krzeszowic), Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia i Lokalne Grupy Działania (w ilości trudnej do wyliczenia), Maria i Władysław Ortmanowie oraz Józef Wenda (pszczelarze spod Wadowic), „Dolina Karpia” (karp wędzony oraz na inne sposoby z Zatora), Robert Tracz (przetwory i nalewki jurajskie - z Osieka) Pasieka Kiejdów (z Bochni), Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki” Danuty Król (spod Miechowa), Jadwiga Krok (wędliny tradycyjne - z Białej Niżnej). rodzina Pietrzyków, pod wodzą Andrzeja (kapusta kiszona i ogórki kiszone - z Charsznicy)... Co roku przybywają kolejni wspaniali wytwórcy, więc moglibyśmy tę listę ciągnąć, i ciągnąć.



NIE ZAPOMNIJCIE!!!
Wielki Finał X „Małopolskiego Festiwalu Smaku”
odbędzie się 23 i 24 sierpnia 2014 r. na Placu Wolnica w Krakowie.
Tekst i foto: Joanna Piejko-Horwath
Nagrania: Leszek Horwath
© JM Media 2014. All rights reserved.
| | |
| |
|
|
|