Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PÓŁFINAŁOWE PODSUMOWANIA' 2014.


To było istne szaleństwo zapachów, aromatów i smaków. Nie ma się czemu dziwić. Taka jest Małopolska - zróżnicowana etnograficznie i kulturowo. Wszystkie te jej przymioty odnaleźć można na kuchennych płytach, w garnkach, w miskach, na talerzach. Jest też w tym regionie wielkie bogactwo tradycyjnych produktów: wędlin, serów, przetworów mlecznych, warzyw, owoców czy miodów. Na „liście Produktów Tradycyjnych” jest ich grubo ponad setka, a 11 posiada także unijne oznaczenia ochronne.
To nie tylko potencjał. To żywa i prawdziwa tradycja, którą po raz kolejny - już dziesiąty - przybliżyły nam półfinały „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.

- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nasza relacja jest zaledwie próbą przyjrzenia się prezentacjom roku 2014. Faktyczna ocena dokona się 23 i 24 sierpnia 2014 r., na Placu Wolnica w Krakowie, podczas Wielkiego Finału.

Formuła jubileuszowego festiwalu została nieco zmodyfikowana. Przybył namiot, w którym - na oczach publiczności - przygotowywano i serwowano małopolskie potrawy powstające na bazie tradycyjnych produktów regionalnych.
Co więcej, zainteresowani historią kulinariów mogli - chłonąc zapachy i aromaty - przysłuchiwać się opowieściom, nie tylko o staropolskiej kuchni.
Zabieg był... perfidny, bo tylko same te barwne dykteryjki pobudzały głód i ciekawość, stając się wyrafinowaną... torturą. Ale, prawdziwy smakosz wytrzyma nawet i to!!!

         

                             

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Jerzym Poznańskim - niestrudzonym propagatorem kuchni staropolskiej i sarmackich smaków (MP 3).

Pokazów i warsztatów kulinarnych nie byłoby, gdyby nie zaangażowanie i pasja Leszka Kawy. Zadał sobie wiele trudu, by zebrać, opracować i przygotować tradycyjne przepisy na małopolskie zupy.


          

Sztuka polegała i na tym, by dało się je wykonać (w ilościach zaspokajających oczekiwania publiczności) tyleż szybko, co smakowicie. Udało się rewelacyjnie, a  wszystkie owe - doprawdy - wyjątkowe, zupne smaki Małopolski znajdą Państwo na stronach portalu, w dziale „Przepisy i receptury”. Z tego należy, warto i trzeba skorzystać.

         

Lechu, wielkie, serdeczne dzięki za dostarczenie nam tak smakowitej przygody kulinarnej!!!


Obok konkursu i plebiscytu publiczności, ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy i warsztaty kulinarne z udziałem twórców blogów kulinarnych: Agnieszki Miechowicz („Z widelcem po Krakowie”), Katarzyny Kośmider („W kuchni Katie”), „Ulli Pałki („Kuchnia na wzgórzu”), Pawła Łukasik a i Grzegorza Targosza („Gotowanie z pasją”), Magdaleny i Stanisława Romków („Kuchenne Wariacje”).
To właśnie im przyszło mierzyć się, na oczach publiczności, pod wielką presją, z tradycyjnymi przepisami opracowanymi przez Leszka Kawę.


         

         

         

                             

                             

         

         

         

                      

                      

Blogerskie podsumowanie półfinałów prezentujemy w rozmowie z Ullą Pałką i Staszkiem Romkiem (MP 3).


Przez półtora miesiąca festiwalowych zmagań, prezentacje kulinarne i produkty, oceniało Jury w składzie: Krzysztof Gawlik - przewodniczący (WACS - World Association of Chefs Societies), Magdalena Gdowska (Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego), Zbigniew Kurleto (ekspert kulinarny), Marcin Polus i Piotr Regucki (Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników), Michał Popek (uczestnik programu „Ugotowani” TVN), Maciej Koźlakowski (uczestnik programu „Masterchef” TVN) oraz przedstawiciele delikatesów „Alma”.

         

         

         

         

        

Siedem jubileuszowych półfinałów sumujemy z Krzysztofem Gawlikiem - przewodniczącym jury (MP 3).

Na zakończenie naszej relacji z półfinałów X edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” jeszcze jedna uwaga natury... fundamentalnej.

Tej imprezy, w takim kształcie i w takich rozmiarach, nie byłoby bez ludzi pielęgnujących, kultywujących i wytwarzających, tradycyjne regionalne specjały. Świadomie nie używamy słowa „produkcja”, bo wyroby te nie mają niczego wspólnego z przemysłem. Są wytworem pracy rąk osób prowadzących gospodarstwa rolne, ekologiczne, agroturystyczne, pensjonaty, restauracje czy też małe rodzinne firmy przetwórcze, w których potrawy i produkty powstają jak za dawnych lat - niespiesznie, z rzemieślniczą starannością oraz swoistym... artyzmem (tutaj to słowo jest jak najbardziej na miejscu)!
Pośród tych filarów festiwalu są m.in.: Kazimierz Furczoń (oscypki, bryndza, bundz, jagnięcina podhalańska - z Leśnicy k/Nowego Targu), Stanisław Mądry (kiełbasa lisiecka i tradycyjne wędliny lisieckie - z Nowej Wsi Szlacheckiej), Maria Olczyk (pierogi oraz tradycyjne potrawy - z Gorlic), Zofia Rydzk (pieczywo jurajskie - z Kwaśniowa), Janina Molek (potrawy i wyroby z fasoli „Piękny Jaś z Doliny Dunajca” - z Tropia), Andrzej Mędrala (lody tradycyjne - z Krzeszowic),
Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia i Lokalne Grupy Działania (w ilości trudnej do wyliczenia), Maria i Władysław Ortmanowie oraz Józef Wenda (pszczelarze spod Wadowic), „Dolina Karpia” (karp wędzony oraz na inne sposoby z Zatora), Robert Tracz (przetwory i nalewki jurajskie - z Osieka) Pasieka Kiejdów (z Bochni), Gospodarstwo Ekologiczne „Pszczółki” Danuty Król (spod Miechowa), Jadwiga Krok (wędliny tradycyjne - z Białej Niżnej). rodzina Pietrzyków, pod wodzą Andrzeja (kapusta kiszona i ogórki kiszone - z Charsznicy)... Co roku przybywają kolejni wspaniali wytwórcy, więc moglibyśmy tę listę ciągnąć, i ciągnąć.

        

                           

        

               

        

Na „Małopolskim Festiwalu Smaku” spotykamy szczególny „rodzaj, typ, gatunek” wytwórców.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy ze Szczepanem Gaworem - z Podstolic k/Wieliczki, cenionym i wielokrotnie nagradzanym wytwórcą tradycyjnych wędlin (MP 3).

Właśnie dzięki takim ludziom ten festiwal żyje, kwitnie i co roku rozwija się ku wielkiej radości smakoszy.

NIE ZAPOMNIJCIE!!!
Wielki Finał X „Małopolskiego Festiwalu Smaku”
odbęd
zie się 23 i 24 sierpnia 2014 r. na Placu Wolnica w Krakowie.


 


Tekst i foto: Joanna Piejko-Horwath
Nagrania: Leszek Horwath

© JM Media 2014. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~benko Opublikowano: 2015-05-19 15:48:49
Ciekawe, że nie uwzględniliście BARANA PO SZCZAWNICKU, który zdeklasował rywali w Nowym Targu.
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017