Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ STAROSĄDECKI.


„Grand Prix” starosądeckiego półfinału 10. „Małopolskiego Festiwalu Smaku” pojechało pod Grybów, nad brzegi Białej. W stojącej na bardzo wysokim poziomie rywalizacji podwójne zwycięstwo (20 lipca  2014 r.) odniósł pasztet z perliczki (na zdjęciu),  zaprezentowany przez Jadwigę Krok z Białej Niżnej. Perliczka - primus inter pares!!! - należałoby zakrzyknąć.
Doceniła go również publiczność, nagradzając największą ilością głosów oddanych w plebiscytowej kategorii „ekologiczne przysmaki”. Prawdziwym hitem dnia - bynajmniej nie tylko ze względu na szalony upał - były wyborne soki ze żbikowickiej Tłoczni Owoców „Pawłowski” - docenione przez jury i smakoszy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Większość wystawców w Starym Sączu to ludzie z pasją, wielokrotnie nagradzani i od lat promujący kulinaria Sądecczyzny.

         

Halina i Marek Piwowarowie nie musieli nikogo przekonywać do chleba męcińskiego, a ich stoisko zostało zjedzone i  wykupione do cna jako pierwsze.
 
       

Maria Olczyk z córką Izabelą Grądalską, częstowały kluskami kładzionymi gryczanymi z sosem i wspaniałymi pierogami.

                   

                

Janina Molek - specjalistka od fasoli „Piękny Jaś” przypomniała nam swą wyborną zupę fasolową.

         

Ochoczo degustowano smakołyki gorlickie, limanowskie i sadeckie. Z równą ochotą głosowano w plebiscycie publiczności.

                             

Symbolem wspaniałej atmosfery panującej na starosądeckim rynku niechaj będzie okolicznościowy tort przygotowany przez Marię Olczyk - wielokrotną uczestniczkę i laureatkę festiwalowych zmagań, którego sprawiedliwego podziału dokonał marszałek Marek Sowa.

Oto wyniki półfinału starosądeckiego:
Grand Prix otrzymała Jadwiga Krok z Białej Niżnej - za pieczony pasztet z perliczki;
II miejsce: Tłocznia Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic za sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany;
III miejsce: Zbigniew Kochniarczyk z Łętowego - za bundz z zalewy ziołowej;
Wyróżnienie Jury: Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” z Gródka n/Dunajcem - za miód spadziowy.
 
          

          

         

                

         

         

 A tak w plebiscycie głosowała publiczność:
* „ekologiczne przysmaki”: pieczony pasztet z perliczki - Jadwiga Krok z Białej Niżnej,
* „tradycyjne specjały”: żur na kiszonych rydzach, zabielany żentycą - Katarzyna Miernik-Pietruszewska „Stary Dom Zdrojowy” w Wysowej;
* „smakołyki z legendą”: sok jabłkowo-marchwiowo-buraczany - Tłocznia Owoców „Pawłowski” ze Żbikowic;
*„jak u mamy”: żeberka w miodzie z kapustą zasmażaną - KGW Chełmiec, Lokalna Grupa Działania „Korona Sądecka”.

Wielkim zainteresowaniem cieszyły się warsztaty z udziałem blogerów kulinarnych.

          

W towarzystwie i z pomocą kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz RM Gastro,  blogerzy przygotowali parzybrodę i żurek z kapustą charsznicką (zupy charakterystyczne dla kuchni miechowskiej) oraz kacze wątróbki z puree ziemniaczanym podane na poduszce owocowej z jabłek łąckich glazurowanych na miodzie z dodatkiem świeżego tymianku.
Uczestnicy Festiwalu mogli także skosztować góralskich kanapek z kaszanką i chrupiącym moskolem podanych z kapustą charsznicką. Smaku tym prezentacjom dodawały ciekawe informacje o kulinariach i ich historii oraz komentarze prowadzących pokazy:
Jerzego Poznańskiego i Leszka Kawy.

Publiczność mogła też ocenić umiejętności marszałka Marka Sowy, prezesa Małopolskiej Organizacji Turystycznej i radnego wojewódzkiego -  Leszka Zegzdy, burmistrza Starego Sącza - Jacka Lelka oraz jego zastępcy Kazimierza Gizickiego.

         

Samorządowcy postawili... „kropkę nad i”, przyprawiając sporą ilością pieprzu radziemicką zupę czosnkową z grzankami i serem.

         
 
A ponieważ gar zupy był spory, dzieląc sprawiedliwie, wykarmili nią około dwustu osób.

Wielki Finał jubileuszowej, dziesiątej edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” odbędzie się 24 i 25 sierpnia br., na krakowskim Placu Wolnica.

 


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017