Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ NOWOTARSKI.

 
„Grand Prix” nowotarskiego półfinału 10. „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, który odbył się 13 lipca 2014 r., pojechało w Pieniny. Zacnej pyszności barana po szczawnicku (na zdjęciu obok), przygotowanego przez Agnieszkę Niezgodę, doceniło profesjonalne jury oraz jury złożone z dziennikarzy mediów nowotarskich i zakopiańskich. Podczas przedostatniego półfinału najsmaczniejszej małopolskiej imprezy werdykt profesjonalnego jury potwierdził w dwóch przypadkach plebiscycyt publiczności.
 
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jak co roku - producenci, gaździny i gazdowie z południowej części Małopolski zaprezentowali swoje produkty i potrawy.
„Oscypek tu oscypek tam...” - było ich w konkursie wiele i dobrej jakości. No i dobrze. W końcu, jest to bardzo smaczna wizytówka regionu. Podobnie jak bryndza podhalańska, bunc i baranina.

        

        

               

Dobrze smakowały
gulasz z jagnięcy po chłopsku i gąska podhalańska.

        

        

        

        

Mogliśmy poznać rożne góralskie smaki, m.in.: hauski mascone swojskim boczkiem i bryndzą, moskola z bryndzą - potrawy proste, bardzo smaczne, z historią opowiadaną podczas prezentacji przed Jury festiwalowym.
Słodyczy imprezie dodały miody: mniszkowy, malinowy, spadziowy, bardzo popularne wśród kupujących na nowotarskim rynku.

        

        

Oto wyniki półfinału nowotarskiego:
„Grand Prix” - Agnieszka Niezgoda ze Szczawnicy za barana po szczawnicku.
II miejsce - Jan Wilczek z Leśnicy za bryndzę podhalańską
III miejsce - Jerzy Milewski z Lipnicy Wielkiej za pstrąga wędzonego.
Wyróżnienie Jury - Zbigniew Kapołka z Niedzicy za dziadki z gęsim smalcem.

        

                     

        

                            

        

        

                     

A tak w plebiscycie głosowała publiczność:
* „ekologiczne przysmaki”: Wojciech Komperda z Czorsztyna - oscypek,
* „tradycyjne specjały”: Jan Wilczek z Leśnicy - bryndza podhalańska,
* „smakołyki z legendą”: „Cafe Mariachi”, Marcin Szatko z Nowego Targu - pieróg.
*„jak u mamy”: Zbigniew Kapołka z Niedzicy - dziadki z gęsim smalcem.
Wyróżnienie nowotarskich i zakopiańskich dziennikarzy - Agnieszka Niezgoda ze Szczawnicy za barana po szczawnicku.

W kuchni festiwalowej, opanowanej przez blogerów, jak zwykle ruch i zamieszanie. Zaplanowane zupy to fasolowa z fasoli „Piękny Jaś”, cygańska i Zupa generała Bema.
Wszystko już gotowe. Ale co z wariacjami? Bardzo przydały się zebrane na półfinałowych stoiskach produkty...

        

Co zrobić z oscypków, bryndzy i miodu? Kucharze i blogerzy nie spanikowali i udowodnili że...można! Na przykład, nadziać bryndzą schab, posmarować miodem i posypać oscypkiem przed podaniem.

                            

Do przyrządzenia zupy Generała Bema przyłączyli się marszałek Wojciech Kozak i Marek Fryźlewicz - burmistrz Nowego Targu.

        

Kulinarnym zmaganiom półfinału nowotarskiego towarzyszyły liczne występy artystyczne: Orkiestra Miejska, zespoły regionalne, instrumentalno-wokalne, spektakl dla dzieci, a na zakończenie zespół „New Market Jazz Band”. 

         


(red)

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017