Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ MIECHOWSKI.

 

Ta niedziela - 6 lipca - była wielkim, smakowitym i pełnym atrakcji piknikiem rodzinnym. Jego ozdobę stanowiła nie tylko królewska gęś (na zdjęciu obok) z Ekologicznego Gospodarstwa Danuty Król, która zdobyła „Grand Prix” półfinału, lecz - bez wątpienia - wszystkie zaprezentowane na rynku produkty oraz potrawy.
Piękna pogoda, mnóstwo kramów, kulinariów do spróbowania, korowody zespołów folklorystycznych i występy na festiwalowej scenie... Centrum miasta tętniło życiem od rana do wieczora.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Miechów szczyci się nie tylko rekordową frekwencją degustujących lokalne specjały smakoszy, ale ilością głosujących w plebiscycie publiczności.
 

               

Półfinał w tym mieście ma też swoją specyfikę - zdecydowanie więcej, niż w innych półfinałach festiwalu jest tu najprzeróżniejszych potraw i wypieków domowych, mniej gotowych produktów.

                     

Rzecz jasna, królują kiszone warzywa - na czele ze słynną kapustą charsznicką i ogórkami.

                            

Tegoroczne 6400 (!!!) głosów oddanych na kuponach plebiscytowych to nowy rekord miechowskiego półfinału.

        

Oficjalnego otwarcia imprezy oraz towarzyszących jej „Małopolskich Międzynarodowych Spotkań z Folklorem” dokonał Marszałek Marek Sowa.


        

               

        

        

Wielobarwny korowód zespołów z trzech kontynentów przeszedł wokół rynku i zawładnął niepodzielnie estradą.


        

Około południa pojawił się niezapowiedziany gość - wicepremier Janusz Piechociński, który opodal Miechowa uczestniczył w spotkaniu z małopolskimi przedsiębiorcami.


        

Takiej okazji do bliższego poznania kulinarnej strony małopolski, nie mogłem przepuścić, bo jestem rolnikiem, grzybiarzem i smakoszem, kochającym polskie tradycje kulinarne - mówił Janusz Piechociński.


        

O festiwalu rozmawiamy z wicepremierem, ministrem gospodarki Januszem Piechocińskim (MP 3).


                            

W festiwalowej kuchni pokazowej zapanowały niezwykłe smaki. Łatwo nie było - o czym przekonały się blogerki, popłakując przy obieraniu i szatkowaniu cebuli przeznaczomnej na wykonanie tradycyjnej zupy cebulowej.


        

Kucharze i blogerzy gotowali staropolski żur na bazie karpia zatorskiego podany z wędzoną rybą oraz krupnik.

                            

Do przyrządzenia zupy cebulowej przyłączyli się marszałek Wojciech Kozak (ekwilibrystycznie duszący cebulę) i burmistrz Miechowa Dariusz Marczewski.


        


Obaj panowie - osobiście - nakarmili ze dwie setki amatorów tej potrawy.

        

Wysoki poziom prezentacji sprawił, że jurorzy, obradujący pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, stanęli przed bardzo trudnym zadaniem.
 

                     

Nie mniej, miechowskie „Grand Prix” przyznano jednogłośnie za królewską gęś - przygotowaną przez Ekologiczne Gospodarstwo Danuty Król,

                     

II miejsce otrzymała charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa z firmy „Agro-Wit” Agnieszki Malinowskiej,


                            

III miejsce - ser domowy - firmy „Magdalenka” z serowarni Magdaleny Krężołek-Ryszki.


        

Specjalne wyróżnienie jurorów otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Zarogowie za smakołyki z białego sera.

Oto wyniki plebiscytu publiczności:

* „tradycyjne specjały”- charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa - „Agro-Wit” Agnieszka Malinowska (prezentowana na zdjęciach powyżej, w tym przypadku gusta jurowów zgodziły się z gustami smakoszy ),

        

* „smakołyki z legendą”- karczek staropolski - „Zet-Pol” Janusz Zadęcki,


        

*„jak u mamy” - miechowskie gołąbki z soczewicą - KGW w Szczepanowicach,


                            

* „ekologiczne przysmaki”- napój miodowo-cytrynowy - Powiatowe Koło Pszczelarzy w Miechowie.


        

Potrawy z kapustą charsznicką co roku pojawiają się w konkursie. Tym razem w pierogach karczmy „Siedlisko” i nadziewanych bułeczkach z KGW w Strzeżowie. Także Koła Gospodyń Wiejskich kusiły smacznymi zupami: zupa czosnkowa krem z grzankami - KGW Łętkowice-Kolonia i zupa krem chrzanowy z groszkiem ptysiowym - KGW w Pstroszycach.
W niedzielnym skwarze wspaniale smakował chłodnik z rzodkiewki - KGW w Przesławicach.
Był jeszcze żurek chłopski z Popardowic oraz zupa gulaszowa z restauracji „Kojot” - podana na ekologicznych jednorazowych nakryciachj (wielkie brawa za pomysł, bo wart jest upowszechnienia)
Gospodynie z Nasiechowic serwowały sakiewki niedźwiedzie nadziewane kaszą , a  miechowskie gołąbki z soczewicą, grochem i kaszą gospodynie ze Szczepanowic.
Słodkie smakołyki to: orzechy w miodzie akacjowym „Pasieka Kordecki i Wnukowie”, napoje na bazie miodu, imbiru, melisy, miodek majowy z mniszka - Stowarzyszenie „Jaksanki”. Sernik miechowski w truskawkowej pierzynce to dzieło PSS „Społem” z Miechowa.
Redakcyjne podniebienie i wyobraźnię poruszyło pozakonkursowe ciasto szpinakowe z aksamitną masą śmietankową, podawane przez „Pszczółki” z Niezwojowic.

Na zakończenie jeszcze jedna uwaga. Nie tylko naszej redakcji, wielką radość (!!!) sprawiła charsznicka kapusta kiszona-gołąbkowa z firmy „Agro-Wit” Agnieszki i Jacka Malinowskich. Specjalnie dobrana odmiana, chrupkość, zapach, smak, delikatność. Reeeweeelacjaaa!!!

               

Kulinarnym zmaganiom półfinałów od kilku lat towarzyszy Robert Karpowicz, który ze swadą i humorem zapowiada wydarzenia festiwalowe, przedstawia wystawców i laureatów konkursu.

         


(red)
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017