Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ TARNOWSKI.


Półmetek 10. „Małopolskiego Festiwalu Smaku”, przyniósł kilka wielce smakowitych zaskoczeń i niespodzianek.
Absolutną rewelacją w Tarnowie, która przebiła - jak dotąd - wszystko, co dane było nam smakować okazały się lody z fasoli „Piękny Jaś” (!!!) zaprezentowane przez Lokalną Grupę Działania „Dunajec Biała”.
Tarnowski półfinał przebiegał pod znakiem wspaniałych potraw tradycyjnych, chlebów i miodów, co odzwierciedlenie w jurorskim werdykcie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W plebiscycie publiczności, który rządzi się swoimi prawami, tryumfowały bardzo tradycyjne smaki, dowodząc po raz kolejny, że w pozornej prostocie tkwi niesamowita siła.

        

        

        

Profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, przyznało:

        

„Grand Prix” Lokalnej Grupie Działania „Dunajec Biała” - za lody fasolowe „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca,

                     

II miejsce - Marii Zdebskiej i Agnieszce Gomułce (firma „Magi”) - za pierogi z suską,

                     

III miejsce - Gospodarstwu Sadowniczemu Barbary Kubis - za sok jabłkowy,

                            

a specjalne wyróżnienie jury otrzymała piekarni „Błajan” Jana Błaszkiewicza - za chleb żytni razowy.

                            

W plebiscycie publiczności, w poszczególnych kategoriach tryumfowali:
* „Ekologiczne przysmaki”: Jan Czaja za kluski zawijane,
* „Tradycyjne specjały”: Maria Zdebska, Agnieszka Gomułka (firma „Magi”) za pierogi z suską sechlońską, 
               

* „Smakołyki z legendą”: Pasieka Wędrowna Burnat za miód spadziowy,
*„Jak u mamy”: Koło Gospodyń Wiejskich „Warkocz Tarłówny” z Dębna za kaszę pęcak z grochem i skwarkami.

                     

Wyróżnienie tarnowskich dziennikarzy trafiło do Gospodarstwa Sadowniczego Barbara Kubis za sok jabłkowy.

Pośród producentów i produktów wartych uwagi trzeba wymienić Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Bochni.
               

Znakomicie smakował twaróg „klinek” i masło osełkowe, a prawdziwe zsiadłe mleko, zapomniane przez wielu producentów, lekko schłodzone wspaniale gasiło pragnienie.

                            

Pośród przetworów mięsnych trudno było przejść obojętnie obok szynki peklowanej w soku jabłkowym (!!!). Ten Produkt przedstawiła „Bacówka” z Rajbrotu.
Cieszył też podniebienia pasztet wieprzowy zaprezentowany przez firmę „Amigos” z Burzyna.
               

Tradycyjnie wypiekane chleby, zdominowały tarnowski półfinał. Nie sposób było przejść obojętnie obok pięknych i pachnących bochnów chleba na stoiskach. Chleb żytni bez drożdży, chleb żytni na zakwasie, chleb gruszowski,chleb żytni razowy, tradycyjny chleb wiejski, i chleb siedliszowski to tylko te, które brały udział w konkursie.

        

W festiwalowej kuchni jak zwykle było gwarno i smacznie. Kucharze wespół z Blogerami gotowali trzy tradycyjne potrawy wadowickie: żurek stryszawski, chrzanówkę lańckorońską i flaki wadowickie, oczywiście na bazie produktów z Małopolski.
 
                    

O blogerskim gotowaniu rozmawiamy z Ulla Pałką i Katarzyną Kośmider (MP 3).

Na deser, publiczność mogła się przyglądać popisom mistrzów ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przygotowujących wariacje z małopolskich produktów. 

                     

        

Ostatecznego smaku flaczkom nadali marszałkowie: Roman Ciepiela i Stanisław Sorys, a następnie sprawiedliwie dzielili je na porcje, obdarowując smakoszy oblegających 20-litrowy kocioł.

         


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017