Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
    Chronione w UE
    Małopolski Festiwal Smaku
        MFS - Archiwum
    Festiwal Ślaskie Smaki
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU' 2014 - PÓŁFINAŁ WADOWICKI.


Rolada polędwicowa, z Zakładu Mięsnego Adama Bąka (na zdjęciu obok), nagrodzona została przez profesjonalne jury „Grand Prix” wadowickiego półfinału X „Małopolskiego Festiwalu Smaku”. Przez Plac Jana Pawła II przewinęły się w niedzielę, 15 czerwca)2014 r., tłumy smakoszy.
Z pewnością możemy powiedzieć, a mamy po temu skalę porównawczą z minionych lat, że w tej frekwencja wszelkiej maści... „pożeraczy” i „mlaskaczy” była wyjątkowa.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Do mieszkańców powiatów wadowickiego i suskiego ochoczo dołączali turyści z różnych stron Polski, a także z Niemiec, Francji, Włoch czy... Japonii.

Półfinał wadowicki można śmiało nazwać... miodowym.
W konkursie i kategoriach plebiscytowych rywalizowały 4 pasieki z czterema rożnymi odmianami miodów: suskim spadziowym (Pasieka „Ambrozja”), rzepakowym (Józef Wenda), gryczano-lipowym (Tomasz Łysoń) i lipowym (Pasieka Marii i Władysława Ortmanów).
Na nas największe wrażenie smakowe zrobił miód lipowy - wyjątkowo, jak na ten gatunek, delikatny, z lekką... „cytrynową” (!) nutką. Okazało się, że Ortmanowie mają tajemne miejsce... kilka hektarów starodrzewia  lipowego - może właśnie stąd ten nietypowy smak (?) - dokąd przewożą ule, gdy tylko pojawia się lipowy pożytek.

        

W wadowickiej półfinałowej rywalizacji spotkało się wielu „starych wyjadaczy”, obecnych na festiwalu ze swoimi produktami corocznie.
My zwróciliśmy uwagę na debiutantów - firmę „Maszorek” z Rokowa k/Wadowic.


        

Choć uważam, że nasze tradycyjne wyroby są bardzo dobre, nie przyjechaliśmy po zaszczyty i laury. Chcemy się pokazać, zaprezentować nasze wędliny, ich jakość i smaki. Klienci, których nieustannie przybywa, już je rozpoznają pośród wędlin z innych firm. Naszym głównym celem jest najwyższa jakość i... powtarzalność smaku, a tegoroczna obecność na festiwalu jest... „przetarciem się”. W przyszłym roku pokażemy na co nas stać
- zapewniała Katarzyna Maszorek.

                     

Maszorkowie zainwestowali w potencjalnych klientów. Postawili na wielką degustację, połączoną z grillowaniem. Wykarmili nią około 2 tysięcy (!!!) osób, karnie stających w wielkim ogonku, aż do 16.00, gdy wszystko, co można było zjeść, zostało zjedzone.

Atrakcją jubileuszowej edycji „Małopolskiego Festiwalu Smaku” jest gotowanie potraw regionalnych „na żywo”. Sympatyzujący z festiwalem blogerzy i kucharze zmagają się z typowymi dla Małopolski daniami, które są ze smakiem zajadane przez publiczność.

        
 
Umiejętności kulinarne blogerzy szlifują pod okiem doświadczonych kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, przygotowując potrawy regionalne z Małopolskich produktów. W Wadowicach gotujący zmierzyli się z kuchnią lachowską czyli z Sądeczczyzny. Wyśmienicie smakował bigos „Szewczyka”, zupa fasolowa z wędzonką i kapuśniak na kiełbasie.

        

Kucharze-profesjonaliści popisywali się swoimi wariacjami kulinarnymi tworząc wręcz artystyczne dania, również z dodatkiem produktów z Małopolski. Znakom,icie smakowała np. polędwica macerowana w miodzie pitnym, nadziewana bryndzą.


W konkursie kulinarnym „Wadowicki Sam Smak” na najlepsze „wadowickie flaki” rywalizowały: bar „Pod Jemiołą” (Barwałd Dolny), karczma „Rzym”(Sucha Beskidzka), restauracja „Adria”(Andrychów), restauracja „Cardamon” (Wadowice) oraz restauracja „Graniczna” (Wadowice).
 
                     

Konkurs nawiązuje do słów wypowiedzianych przez św. Jana Pawła II podczas pielgrzymki do Wadowic 16 czerwca 1999 roku: „Nazywali Kalwarianów ogórcorzami, a Wadowiczan - flacorzami... Żywczan - szczupakami... Sam smak”.
Od czasu pamiętnej wizyty św. Jana Pawła II w rodzinnym mieście flaki, obok kremówek, stały się kulinarną wizytówką Wadowic.


        

W tegorocznej edycji festiwalu jurorzy pracują pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika.


        

Ostatecznego smaku bigosowi „Szewczyka” nadali Elżbieta Kantor - dyrektor Departamentu Promocji urzędu marszałkowskiego oraz Marek Sowa - Marszałek Małopolski.
Wspomagani przez Ewę Filipiak - burmistrza Wadowic - sprawiedliwie obdzielali porcjami degustacyjnymi kilkunastometrowej długości kolejkę ciekawych smaku bigosu.

        

Profesjonalne Jury nie miało wątpliwości co do nagrody głównej dla rolady polędwicowej, z Zakładu Mięsnego Adama Bąka. Zgodnie też orzekło, że II miejsce winna otrzymać podkówka orzechowa z PSS Społem w Andrychowie, a III miejsce - dżem porzeczkowy od Stanisława Kaliczak ze Stryszawy. Jurorskie wyróżnienie trafiło do „Gospodarstwa Pasiecznego Jodła”  ze Skawicy za suski miód spadziowy.

                     

                     
 
W plebiscycie publiczności, w poszczególnych kategoriach zwyciężyli:
* „Ekologiczne przysmaki”: miód rzepakowy -  „Pasieka Gucio” z Zawadki;
* „Tradycyjne specjały”: miód spadziowy - „Pasieka Ambrozja” z Podksięża;
 
                     

               

* „Smakołyki z legendą”: podkówka orzechowa - PSS Społem Andrychów;
* „Jak u mamy”: krokiety ze szpinakiem podane z barszczem czerwonym -  Stowarzyszenie „Nowoczesna Gospodyni” z Brzeźnicy.

                     

 „Wadowicka Chochla”, główne trofeum w konkursie na najlepsze wadowickie flaki trafiła do do „Pod Jemiołą” z Barwałdu Dolnego.

         

Przypomnijmy, że nagrodzeni i wyróżnieni przez jury, jak również zwycięzcy w poszczególnych kategoriach plebiscytu publiczności otrzymują prawo do zaprezentowania się w Wielkim Finale „Małopolskiego Festiwalu Smaku”.


(red)

 

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017